ONLINE MAGAZIN

Golf a jeho história

Počiatky golfu sa vzťahujú na rok 1400, kedy sa podobná hra hrala v Škótsku, v blízkosti St. Andrews.
Hra sa v 15.storočí v Škótsku natoľko rozšírila, že ju kráľ Jakub II. musel zakázať, pretože jeho družina posadnutá hrou zanedbávala svoje povinnosti a predovšetkým výcvik lukostreľby. V roku 1457 bol vydaný zákaz hrania golfu dokonca výnosom škótskeho parlamentu, čo je prvá doložená písomná zmienka o tejto hre v dnešnej . Všetko ale nasvedčuje tomu, že ľud Škótska na tento zákaz príliš nedbal a aj následné opätovné zákazy golfu boli rovnako, tak ako ten prvý, úplne ignorované. Preto musel byť tento zákon následne zrušený.

Ďalšie zmienky o zápale pre golf, pochádzajú zo 16.storočia, kedy boli bývalí farníci trestaní za to, že hrajú golf v čase, keď sa číta kázanie. V St. Andrews boli v roku 1599 farníci pokutovaní malými pokutami, za prvé dva priestupky, než prišiel „pranier kajúcnikov.“ Počas 16. storočia už si hra vybudovala svoje pevné postavenie na východnom pobreží Škótska a začala sa šíriť ďalej. V tom čase bol už golf obľúbenou hrou a tešil sa úcte v tých najvyšších spoločenských kruhoch a prvou známou golfistkou bola škótska kráľovná Mary. Tá sa dostala dokonca do konfliktu s cirkvou, keď údajne hrala golf niekoľko dní po vražde svojho manžela, lorda Darnleyho v r. 1567.

Práve tento kráľovský záujem o hru prispel k tomu, že golf sa rozšíril po celom Škótsku a nakoniec prenikol aj za jeho hranice. Napriek veľkej oblube tejto hry,  však trvalo ďalších 150 rokov, než sa objavili prvé pokusy vniesť do hry nejakú organizovanú štruktúru. Nadšencom golfu priestor pre ich vášeň nechýbal, pretože od severu až na juh Škótska sa tiahnu pozdĺž celého pobrežia pásmo ihrísk, zvané „links“. Je tam pôda ktorá nie je vhodná pre pestovanie plodín, zato je tam však dokonalý terén pre prevádzkovanie golfu.
Počas 18.storočia zažil golf ďalšie nadšenie pre organizáciu hry a začalo sa s tvorbou uznávaného zoznamu pravidiel. V tom čase vznikol aj prvý klub, o ktorého existencii máme dôkazy. Bol to Honourable Society of Edinburgh Golfers – čiže Ctihodná spoločnosť golfistov edinburghských, ustanovený v roku 1744. Ako golf získaval na obľube, nevyhnutne sa šíril na juh i východ kontinentu a  doslova do každej krajiny na mape sveta.

Revolúcia v golfe nastala v priemyselnej dobe a imperiálneho rozpínania viktoriánskej éry. V tej dobe sa rozmohla anglická stredná trieda a s pribúdaním peňazí a voľného času, začalo mnoho zámožných ľudí  napodobňovať kráľovskú rodinu a odchádzali na víkendy do Škótska. Ďalší rozkvet golfu bol podmienený dvomi skutočnosťami – vynálezom kvalitnej loptičky / gumák /, zvaného „guttie“ a rozvojom železnice. Loptička z gumy nahradil drahú koženú loptičku naplnenej  spareným perím a tým sa stal golf finančne dostupný aj pre škótskych pracujúcich.

Zlepšenie železničnej dopravy pomohlo doprave golfových nadšencov a pozdĺž železničných tratí vznikali nové golfové ihriská. Zatiaľ čo v Škótsku hrali golf všetky spoločenské vrstvy, v Anglicku sa hrou zaoberali predovšetkým príslušníci stredných a vyšších vrstiev a svojím členstvom v kluboch potvrdzovali svoju výlučnosť.
Táto anglická predstava o golfe, ako neoddeliteľnej zložke života gentlemana, sa stala výrazným fenoménom, ktorý sa spoločne s hrou preniesol do Spojených štátov. Najväčšie zásluhy o preniknutie golfu do USA v pionierskych časoch, sú pripisované Johnovi Reid a Robertovi Lockhartovi, ktorí údajne doviezli do Ameriky prvé palice a vybudovali prvé golfové ihrisko. Tiež založili v roku 1888 golfový klub s názvom St. Andrews. Za zmienku v bohatej histórii rozvoja golfu po svete iste stojí Švédsko.

To má nielen vedľa Veľkej Británie najväčší počet hráčov, ale Švédi významne ovplyvnili hru zavedením systému tzv. „zelených kariet“, ktorý vyžadujú od začiatočníkov zloženia praktické a písomnej skúšky, prv než dostanú oprávnenie hrať na riadnom ihrisku.
Koniec 19.storočia znamenal veľký rozmach v počte novo postavených ihrísk – v USA vzniklo v tom čase cez 1000 ihrísk.
S ihriskom prišli aj noví hráči a do dospelého veku dorástol aj profesionálny golf.
Ten sa v týkal zatiaľ len hráčom mužského pohlavia a ženský golf zostával amatérskym športom ešte dlho po 2. svetovej vojne.
Až v roku 1949 sa v Amerike utvorila Asociácie profesionálnych golfových hráčok (US LPGA). Muži už usporadovali aj profesionálne turnaj na medzinárodnej úrovni, z ktorých najslávnejší je Ryder Cup, kedy proti sebe bojujú najlepší hráči Ameriky a Európy. Ženy svoju obdobu takéhoto medzinárodného merania síl dostali až v roku 1990, kedy vznikol Solheim Cup.

Po tejto krátkej exkurzii do histórie golfu sa zdá, že sa za tých niekoľko storočí príliš nezmenilo, pretože golfová posadnutosť je aj dnešné realitou. Zmenila sa však hráčska palica a kožené loptičky, vypchaté sparenými perím. Tak isto došlo k významnému skvalitneniu hráčskeho poľa, kde sa využíva tá najlepšia robotická kosačka. K významným zmenám došlo predovšetkým vo vývoji pravidiel golfu, tak ako ich poznáme dnes. V každom prípade sa fakt, že golf bola kráľovská hra, odrazilo v etikete golfu, ktorá je veľmi špecifická, hoci aj tá sa stále vyvíja a uvoľňuje. Obrovským vývojom prešlo tiež golfové vybavenie. Až do roku 1870 boli golfové palice kované kováčmi a až od začiatku 20 storočia sa objavili drážky na paliciach, vytvárajúce spätnú rotáciu a dlhší dolet golfovej loptičky. To by už však bola ďalšia zvláštne dlhá kapitola, ktorá sa neustále rozvíja.

 

Zdroj: https://www.golfstart.cz/

Viac informácií tu: https://bit.ly/3C097ax

Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej