ONLINE MAGAZIN

Tieto preteky sú len pre tie najdrsnejších vytrvalcov

Nič pre obyčajných bežcov !

Celý rad bežcov už nevidí na maratóne nič špeciálneho….odpoveďou pri ich hľadaní nových výziev sú Ultramaratóny. Počas nich zápasia účastníci  nielen s dĺžkou trate, ale často aj extrémnym teplom, mrazom alebo terénom. Ktoré behy patria k tým najnáročnejším na svete? Určite medzi nimi nenájdete víkendový beh maminiek, tlačiacich kočíky v parku.

Marathon des Sables – púšť Sahara, Maroko
Každoročný závod konaný na juhu Maroka, bežcom sľubuje nielen trasu dlhú vyše 250 kilometrov, ale hlavne extrémne horká v najväčšej púšti na svete. Trať vedúca Saharou, musia účastníci závodu prekonať počas šiestich dní, navyše pri tom musia na chrbte niesť všetky zásoby, vrátane jedla, spacáku či oblečenia. Závod sa beží od roku 1986 a zúčastňuje sa ho okolo ôsmich stoviek bežcov.

New York transcendence – New York, USA
Najdlhší certifikovaný bežecký závod na svete, vznikol v roku 1996 a jeho neuveriteľne dlhá trasa vedie okolo jediného bloku, priamo v uliciach New Yorku. Bežci majú na prekonanie neskutočnú vzdialenosť –  3 100 míľ (4 989 km) za päťdesiatdva dní s tým, že bežať sa môže iba od 6 rána do polnoci. Zvyšných šesť hodín majú pretekári na hygienu, spánok, jedlo a regeneráciu. Najrýchlejšie bol závod, na ktorého zvládnutie musia účastníci bežať približne sto kilometrov denne, dokončený za 40 dní, 9 hodín a šesť minút. Ženský rekord drží Slovenka, žijúca v New Yorku Kaneenika Janáková s časom 48 dní, 14 hodín a 24 minút (2017).

Western states – Kalifornia, USA
Celý názvom –  Western States 100 – mile Endurance Run je oficiálne najstarším závodom na sto míľ a pravdepodobne tým najpopulárnejším v USA. Počas pretekov čaká na bežca nielen sto šesťdesiatich kilometrová trasa, ale aj 5 000 metrov stúpania, ľadovej rieky, spaľujúca horúčava i sneh. Na prekonanie trasy, ktorá bola v devätnástom storočí využívaná na ťažbu zlata a striebra, majú účastníci limit 30 hodín.

Badwater ULTRAMARATHONÚdolie smrti, USA
Ďalšie preteky pre milovníkov extrémnych horúčav. „Badwater 135“ začína na najnižšie položenom mieste Severnej Ameriky, v Badwater Basin v Údolí smrti (85 m pod hladinou mora) a končí v nadmorskej výške 2548 m na Whitney Portal, východiskovým bodom cesty k vrcholu Mount Whitney, najvyššej hory USA mimo Aljašku. Tradičný závod je dlhý 135 míľ (216 km) a pravidelne sa koná v júli, kedy sú klimatické podmienky najextrémnejšie a teploty dosahujú až 54 stupňov Celzia. Bežca navyše čaká viac ako štyri kilometre celkového stúpania, to všetko v limite 48 hodín. Prvý oficiálny závod sa bežal v roku 1987.


Zdroj: Supercarwaar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

6633 Yukon Arctic Ultra – Yukon, Kanada
Závod severozápadom Kanady existuje v troch verziách, tou najdlhšou je závod na viac ako 600 kilometrov. Vďaka extrémnym podmienkam je označený za najchladnejší a najnáročnejší ultra na svete. Účastníci závodu si ťahajú sane so zásobami, musia sa vyrovnať so silným vetrom a teplotami až 30 stupňov pod nulou. Malou náplasťou za tieto utrpenia, sú nádherné panorámy kanadských plání a zakončenie vo veľkom štýle – za polárnym kruhom.

 

Zdroj: NikbarteMedia, CC BY-SA 4.0

Barkley Marathons – Tennesse, USA
Ide jednoznačne o najzvláštnejší závod svojho druhu. Ten sa každoročne koná hlboko v lesoch štátu Tennesse, kde účastníci nemajú žiadnu navigáciu. Samotná registrácia do závodu je veľmi obťažná, nakoľko k nej chýbajú akékoľvek informácie. Každý rok sa pretekov zúčastňuje 40 bežcov, ktorí musia počas 60 hodín ubehnúť päť dlhých okruhov, keď každý z nich je vzdialenostne dlhší ako jeden maratón. Prvýkrát sa Barkley Marathons bežal v roku 1986 a do dnešného dňa ho úspešne dokončilo iba pätnásť bežcov.

Zdroj: Michael Hodge, CC BY 2.0

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) – Mont Blanc, Francúzsko
Jeden z najpopulárnejších, ale aj najnáročnejších pretekov na svete. Trasa pretekov, ktorého sa pravidelne zúčastňuje až dva a pol tisíc ľudí, vedie cez Švajčiarsko, Francúzsku a Taliansku, a ponúka tak veľa prenádherných scenérií a výhľadov. Nenechajte sa zmiasť, náročnosť pretekov, počas ktorého účastníci musia prekonať vyše 10 000 metrov stúpania, je obrovská a každý rok ho nedokončí približne 40% účastníkov štartovacieho poľa. Závod je dlhý približne 170 kilometrov, jeho trasa sa však z roka na rok málinko mení, často z bezpečnostných dôvodov. Tí najlepší na dokončenie závodu potrebujú približne 20 hodín.

Zdroj: https://www.flickr.com/

Spartathlon – Atény, Grécko
Prestížne preteky, nielen pre milovníkov gréckych legiend. Beh na počesť posla Feidippida, ktorý údajne bežal v roku 490 pr. N. L. zvestovať do Atén grécke víťazstvo nad Peržanmi v bitke pri Maratóne (a podľa inej verzie naopak z Atén do Sparty s prosbou o posily). Každoročné preteky so štartom pod aténsku Akropolou a cieľom v Sparte meria 246 km a bežci majú na jeho dokončenie limit 36 ​​hodín. Populárny podnik plný stúpania, ťažkého terénu a vysokých teplôt sa prvýkrát sa bežal v roku 1984 a v cieli všetkých účastníkov symbolicky víta socha kráľa Leonidasa. Rekord trate 20 hodín a 25 minút drží legendárny grécky vytrvalec Yiannis Kouros.

 

Zdroj: https://www.sport.cz/
Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3xgkjwN
Foto na titulke: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej