ONLINE MAGAZIN

Krováci, poslední obyvatelia púšte

Neviem, či poznáte film Bohovia musia byť šialení z osemdesiatych rokov, ale ak áno, určite vám nebude toto etnikum neznáme. Jedná sa o jeden z najstarších kmeňov na svete, ktorý skôr obýval celú južnú Afriku, dnes ich ale rapídne ubúda a špekuluje sa dokonca aj o zániku ich populácie.

Na prvý pohľad majú Krováci odlišný vzhľad od dnešných obyvateľov južnej Afriky. Sú malého vzrastu s nažltlou kožou. Najväčšou zvláštnosťou sú ich šikmé oči, kvôli ktorej ich belosi prezývali Číňanmi. Ak by sme sa na nich pozerali s istým nadhľadom, tak môžeme konštatovať, že sa najviac podobajú etniku Pygmejov. Obdivuhodný je aj ich spôsob lovu, ktorý je veľmi podobný tomu z doby kamennej. Ženy zbierajú rôzne plodiny, zatiaľ čo muži sa vydávajú na niekoľkodňové výpravy po stopách zvierat, ktoré sa chystajú uloviť. Najčastejšou korisťou je antilopa losia. Ak sa im takú antilopu podarí uloviť, usporadúvajú Krováci veľkolepú oslavu. Zíde sa celý klan, tancuje sa, spieva a žehná sa bohu. Oslavy väčšinou trvajú až do ranných hodín.

Zaujímavý je aj ich postup získavania pitnej vody. Keďže žijú v oblasti púšte, je pre nich hľadanie naozaj zložité. Preto využívajú prehistorický spôsob ako chytanie kondenzovanej vody do škrupiny pštrosieho vajca. Kvôli tomu, že ťažko zháňajú obživu sami pre seba, nechovajú žiadne zvieratá.

Krováci po sebe zanechali veľkú stopu v oblasti umenia. Ich maľby a rytiny na skalných stenách ohromia snáď každého. Na ich diela môžeme naraziť prakticky v celej južnej Afrike, napríklad v údolí Twyfelfontein v severnej Namíbii.

Najväčším problémom tohto etnika je ich neustále prenasledovanie. Žijú totiž v miestach, kde sa nachádzajú bohaté náleziská diamantov. V 20. storočí vláda často menila svoje názory, v šesťdesiatych rokoch bola dokonca vyhradené rezervácie, v ktorej mohli Krováci žiť a loviť.
V deväťdesiatych rokoch sa je pre zmenu snažili násilne presídliť z rezervácie do iných osád, kde by im údajne boli zabezpečené lepšie životné podmienky. Na začiatku nového tisícročia bolo kmeňom  zakázané loviť, a dokonca im bol zneprístupnený prístup k pitnej vode (vláda im predtým vybudovala pár čerpadiel). Cez toto všetko sa ale chcú Krováci vrátiť späť do púšte …
Krováci nemajú žiadne dediny, stavajú si len krátkodobé dočasná obydlia z trávy a kolov alebo si často len pomocou kolíkov vytýči priestor a ako stavebný dozor je tu maximálne nastraší člen kmeňa. Dočasná prístrešia formujú do kruhu blízkosti vodného zdroja. Všetok svoj skromný majetok majú v jedinej kožené batohu, ktorú majú stále pri sebe.

Krováci sú v nových osadách nespokojní, bojujú s chorobami, alkoholizmom a pomaly ale iste, strácajú vzťah k divočine a svojim tradíciám. Nestačí než dúfať, že si vláda uvedomí ich nespokojnosť a vráti všetko do starých koľají.

 

Zdroj: https://www.schoolpressclub.com/

Viacej informácií od autorky, nájdete tu: https://bit.ly/37bWRGx

Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej