ONLINE MAGAZIN

Milos – neuveriteľný ostrov

Rovnako ako Santorini, je aj ostrov Milos ležiaci v Egejskom mori pozostatkom sopečného krátera. Ostrov je plný kontrastov, oplýva krásnou prírodou a dodnes si uchováva svojho tradičného gréckeho ducha. Aj keď leží trochu bokom záujmu väčšiny zahraničných turistov, je vyhľadávaným cieľom nielen zamilovaných dvojí, ale hlavne cestovateľom a cestovateľom, ale hlavne nadšencom morských kajakov, potápania sa a objavovania neskutočných krás tohto sveta.

Milos nájdete ďaleko na juhu Grécka, v súostroví Kyklady. Na ostrove s rozlohou 147 km2 žije okolo 4500 obyvateľov. Obývaný je hlavne sever, kde sa obyvateľstvo sústreďuje v obciach Polonia, Adamas, Tripiti, Plakes, Zefiria a ďalšie.
Hoci toho Milos ponúka naozaj veľa, nebýva ani v hlavnej letnej sezóne nijako preplnený turistami. Ľudia si tu tak môžu vychutnávať pokoj a pohodu.
Jediné s čím treba naozaj počítať, je absolútny nedostatok pitnej a úžitkovej sladkej vody. Ale zase má to aj svoje výhody. Počas vašej siesty určite nebudete na Milosi sedieť pri bazéne so sladkou vodou a ani robotický bazénový vysávač vás nebude rušiť pri pohári vychladeného frappé.

Pobrežie je veľmi rôznorodé, okolo celého ostrova sa nachádza na 80 pláží všetkého druhu – piesočnaté, kamienkové aj kamienkové, hrajúci všetkými farbami. K tým najvyhľadávanejším patria pláže Paliochori a Hivadolimni. Jedným z najzaujímavejších miest na plávanie a potápanie je však malá jaskyňa Sarakiniko na západe ostrova. Pobrežie na mnohých miestach lemujú snehobiele útesy, inde piesčité zátoky alebo napríklad čierna skaliská. Práve za túto geologickú pestrosť vďačí Milos svojmu vulkanickému pôvodu. Sopečná činnosť je na niektorých miestach ešte citeľná vo forme sírnych prameňov a výverov do mora.

Tiež vegetácia je tu o niečo bohatší ako na susedných Kykladských ostrovoch.
Najvyšším vrcholom je Profitis Ilias dosahujúci nadmorskej výšky 751 metrov. Západná časť ostrova pôsobí naozaj romanticky. Pobrežie známe ako Papafragas je zaujímavým dielom prírody. Vo vysokých útesoch sú vymleté ​​jaskyne, more sa zarezáva do hornín a vytvára úzke prielomy a skalné mosty. V mori môžete vidieť ostrovy „čajok“ – Glaronisia s bizarnými čadičovými útvarmi.

Ďalej na západ nájdete krásne zákutia – piesočné zálivy Pahena a Agios Konstantinos, čierne sopečnej útesy.
Jediné, čo hyzdí ráz krajiny, sú početné kameňolomy, v ktorých sa ťaží benitoit, perlit a baryt. V mladšej dobe kamennej tu ľudia ťažili obsidián a sopečné sklo. Milos je významný aj z archeologického hľadiska, bola tu totiž nájdená jedna z najznámejších sôch Venuše – Venuša Milská.
Sochu, ktorá bola vytesaná z Parského mramoru, objavil 8. apríla roku 1820 miestny poľnohospodár. Na svojom poli vtedy úplne náhodou odkryl celú jaskyňu, v ktorej útrobách ležali jednotlivé kusy tejto vzácnej sochy. Celú Venušu potom ako dar dostal francúzsky kráľ Ľudovít XVIII. Neskôr sa stala popredným exponátom múzea v parížskom Louvri.

Miesto, kde bola nájdená prvá časť sochy, sa dnes nachádza pamätná doska. Bolo to neďaleko kresťanských katakomb v Trypiti, ktoré sú jediné svojho druhu v celom Grécku. Podľa dostupných údajov bolo na tomto mieste objavených neuveriteľných 291 hrobov. V nich bolo pochovaných až 8 tisíc mŕtvych. Trypiti možno dnes považovať za akési predmestie hlavného mesta Plaky. Samotná Plaka stojí v miestach, kde v minulosti stávala akropola datovaná do obdobia 1100 – 800 pred Kristom. Plaka je vystavaná z mnohých bielych kubických domov, ktorými sú kykladské ostrovy známe. Ak sa zaujímate o histórii ostrova, navštívte Múzeum ľudových tradícií, kde sú vystavené tradičné odevy, diela miestnych remeselníkov a tiež úžasné zbierky dobových fotografií.

Tunajšie Archeologické múzeum uchováva kópiu slávnej sochy Venuše Milskej. Okrem nej však expozícia múzea ponúka k zhliadnutiu pozostatky z najdôležitejšieho ostrovného archeologického náleziska, a to starovekej Fylakopi. Toto mesto kedysi stávalo na severe ostrova Milos, následkom nejakej prírodnej katastrofy však nakoniec z veľkej časti zmizlo v mori. Múzeum ukrýva preslávenú sochu boha Poseidóna z Fylakopi zo 4. storočia pred Kristom a sochu mladého muža, tzv. „Kouros“, datovanú do 6. storočia pred Kristom.

Za návštevu stojí tiež mesto Adamas, ktoré je jedným z najlepšie chránených prístavov na ostrove a to najmä preto, že leží v bývalom kráteri sopky, ktorá v dávnych dobách zalialo more. Príjemná dedinka Pollonia ponúka posedenie v reštauráciách a kaviarňach. Ak budete chcieť, môžete si požičať čln a vyraziť na niektorý z okolitých ostrovov, ako je napríklad Kimilos.

 

Fotografie je možné stiahnuť a uverejňovať s použitím zdroja – @slovaklinesmagazin.sk

Zdroj: https://www.reckonasbavi.cz/
Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3x5PACA

Foto: Slovak Lines Magazín a Vitor Cicko st.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej