ONLINE MAGAZIN

Vyskúšali sme Lamax T10

Oplatí sa investovať do drahšej autokamery?

Odpoveď máme pre vás v nasledujúcej recenzii.

Na úvod uveďme na pravú mieru ceny

Len si skúste na internete vyhľadávať ponuku autokamier. Kto nemá auto, toho nikdy nenapadne zaoberať sa ich kúpou a asi to nerobí ani väčšina motoristov, ale čoraz častejšie vidíme za čelnými sklami áut kamery zaznamenávajúce ich jazdy. Je celkom možné, že väčšina motoristov v skutočnosti nevie, čo by sa takým videozáznamom mohla na polícii robiť, či je to vôbec uznateľný dôkaz pre určenie zodpovednosti za nehodu, napriek tomu chcú mať kameru aspoň pre istotu.

V skutočnosti sa kamery v autách používať smú a skutočne môžu ich záznamy pomôcť objasňovať sporné situácie, či už bez alebo s účasťou polície.

Sortiment autokamier je pestrý a tie najlacnejšie stoja menej ako 30 eur, čo je samo o sebe značne podozrivé. Ako môže niekto vyrobiť spoľahlivý produkt s kvalitným obrazovým senzorom a schopnosťou odolávať času, priamemu slnečnému žiareniu a pritom bol schopný korektne zabezpečiť prípadný záručný servis? Nie sú to vôbec naivné otázky.

Je správne orientovať sa radšej v produktoch s primeranou cenou, ktorá dokáže racionálne obhájiť kvalitu produktu. Ako Lamax T10. Stojí niečo vyše 120 eur, ale za tieto peniaze dostanete zariadenie, ktoré nebudete za pol roka vyhadzovať do separovaného odpadu na pokazenú elektroniku.

Test autokamery Lamax T10

 

 

 

 

Rozbalenie a montáž do auta

Autokamera Lamax T10 sa dodáva v pomerne malej krabičke, ktorá je ale pomerne bohatá na obsah. Obsah balenia je:

  • samotná autokamera;
  • GPS anténa s magnetickým držiakom a lepiacou plochou na pripevnenie k čelnému sklu;
  • napájací microUSB kábel s koncovkou do 12 V elektrickej zásuvky v aute (má dĺžku až tri metre);
  • čítačku pamäťovej kamery microSD v podobe klasického USB kľúča;
  • tri lepiace úchytky na upevnenie kábla;
  • plastové páčidlo na odstraňovanie lepiacich prvkov;
  • návod, na krabici sú QR kódy pre rýchle stiahnutie mobilnej aplikácie LuckyCam.
  • balenie neobsahuje pamäťovú kartu microSD (TF) a kamera nemá vstavanú pamäť!

 

Montáž autokamery do auta je v podstate veľmi jednoduchá a rýchla, nepotrebujete k tomu žiadny návod. Odlepíte ochrannú fóliu z lepiacej strany GPS anténky tak, aby magnetický držiak smeroval dole a túto anténu pripojíte cez USB kábel do elektriny auta.

Kameru pripájate a odoberáte vďaka magnetickému mechanizmu bez potreby manipulácie s káblom. Magnety držia kameru pevnú, asi je iba minimálna šanca, že by sa pri silnom náraze odpojila, navyše magnety nedovoľujú zapojiť kameru naopak.

Pamäť a video

Autokameru nemusíte nijak nastavovať, všetky jej predvolené nastavenia sú už v základnom vyhotovení. Video je nastavené na maximálne rozlíšenie 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Tri minúty záznamu zaberajú priemerne 712 MB.  Ak máte pamäťovú kartu s veľkosťou iba 8 GB, vystačí vám na 33 minút takéhoto záznamu. A vy predsa potrebujete kameru hlavne pre udalosti, o ktorých pravdepodobne viete, že sa udiali, teda sa samé neprepíšu. Systém kamery automaticky prepisuje najstaršie videá najnovšími.

Odporúčame na používanie autokamery používať pamaťovú kartu s veľkosťou aspoň 32 GB. Maximálna veľkosť karty, s ktorou vie Lamax T10 pracovať, je až 128 GB.

Používateľ si môže v menu vybrať aj menšie rozmery videa, napr. Full HD 30 fps a Full HD 60 fps, odporúčame používať Full HD 60 fps pre dôvody, ktoré uvádzame nižšie.

Kvalita záznamu

Kvalita videozáznamu je v režime 4K vynikajúca. Oceňujeme hneď niekoľko podstatných faktorov, ktoré robia Lamax T10 naozaj dobrým produktom:

Široký záber až 170 stupňov zachytáva nielen cestu pred vami, ale aj pomerne široké okolie vpredu okolo vozidla.

Priame ostré slnečné svetlo nemá na kvalitu obrazu negatívny vplyv, pozrite si screenshot z videa, keď bola kamera namierená presne proti Slnku – vidíte, že všetko na ceste je stále farebne verné, bohaté na detaily a ostré, s dobrým kontrastom:

Vynikajúca ostrosť detailov:  Keď si video na počítači v prehrávači zastavíte a chcete si z neho spraviť screenshot, budú vynikajúco čitateľné aj evidenčné čísla vozidiel. Nepozorovali sme žiadne podstatné rozdiely v ostrosti stojacich a pohybujúcich sa objektov.

4K video po priblížení: Na fotografiách nižšie môžete vidieť celý záber autokamery a pod ňou výrez v mierke 1:1. Po kliknutí zobrazíte fotku v rozlíšení Full HD.

Môžete vidieť, že pri takomto výreze už rozlíšenie akoby nie je skutočným 4K, pretože obraz nie je až tak bohatý na najmenšie detaily.  Výrobca uvádza, že sa jedná o pravé 4K, ale nám skôr pripomína zväčšené Full HD, prípade 4K s výraznou kompresiou.

Napríklad evidenčné číslo vozidla, ktoré sa blížilo smerom k nám a reálne vtedy nachádzalo asi 15 metrov od kamery, je úplne nečitateľné. Čitateľným sa stáva až zo vzdialenosti asi 8-10 metrov.

Toto nie je nedostatok, ale náš poznatok z testu.

Kamera nahráva výborne aj v noci, a to vskutku prekvapivo. Automatické zvýšenie jasu a ISO síce spôsobuje zašumenie obrazu, ale celkový záber je stále pomerne bohatý na detaily a správne zosvetlené sú aj miesta, kde je pre oči takmer úplná tma.

Funkcie, ktoré by ste mali poznať pred kúpou

Po funkčnej stránke je autokamera Lamax T10 naozaj dobrým kúskom modernej techniky. Displej používa obrazovú technológiu IPS (teda ako napr. iPhone) a jemné rozlíšenie, uhlopriečka je nadštandardných 2,45 palca. Jasný a čistý obraz však nie je dotykový, v menu sa pohybujete pomocou štyroch tlačidiel, z ktorých jedno je vypínač.

Autokamera predvolene do videa umiestňuje aktuálny dátum, čas, GPS súradnice a aj aktuálnu rýchlosť, to ale môžete v menu vypnúť. My odporúčame toto nastavenie ponechať zapnuté, pretože potom viete dokázať, že ste nešli rýchlo na mieste, kde vás údajne namerali. Rýchlosť auta sa meria na základe GPS údajov má presnosť okolo 1 km/h, pretože aj keď sme pri fotení produktu stáli na mieste, kamera ukazovala rýchlosť práve 1 km/h.

Ak máte kameru pripojenú, zapne sa automaticky po naštartovaní auta a vypne sa 10 sekúnd po tom, čo auto vypnete (resp. vypnete jeho elektrickú sieť). Pri autách so systémom auto-štart-stop sa elektrický okruh nevypína, teda kamera pokračuje v zázname ďalej.

Keď kameru odoberiete z držiaka, začne sa automaticky vypínať, ale môžete tento proces vypnúť stlačením tlačidla. Kameru môžete používať aj bez držiaka, pretože má vstavanú batériu.

Videozáznam môže byť automaticky rozdeľovaný na 1, 3 a 5-minútové intervaly, prípadne vie kamera nahrávať aj nepretržite. Predvolene sú to tri minúty.

Užitočnou funkciou je schopnosť zobrazovať informácie o blízkych radaroch. Kamera sa dá pre pestrejšiu funkčnosť cez Wi-Fi spojiť s mobilom, v ktorom je aplikácia LuckyCam, tam si môžete aj prezerať jednotlivé videá.

My sme produkt testovali so základným nastavením v anglickom jazyku, ale k dispozícii je aj slovenčina.

Kamera nahráva aj zvuk (môžete ho vypnúť) pomocou vstavaného mikrofónu, ale veľmi dobre je počuť zvuky okolo auta, nielen tie v interiéri.

Lamax umožňuje doplnenie tejto sady aj o zadnú kameru.

Zhodnotenie

Lamax predáva naozaj dobrú kameru na každodenné použitie, ktoré si nájdete cestu k bežnému motoristovi, ale aj k profesionálnemu vodičovi. Má viditeľne odolné telo, praktické funkcie, možnosť prepojenia s mobilom, podporu veľkej pamäte a predovšetkým sa v sekunde odobrať z auta, aby nebola na očiach zlodejom. Cena je vyššia ako u väčšiny cenovo dostupných riešení, odmenou za trocha viac vynaložených prostriedkov bude ale garancia kvality a spoľahlivosti, čo je alfa a omega pri autokamerách.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej