ONLINE MAGAZIN

Trocha histórie výroby obkladov a dlažieb

Každý aspoň raz za život zariaďuje alebo buduje novú kúpeľňu či si vyhotovuje dlažbu. Väčšina ľudí chce kúpeľňu „úplne inú“ ako mala doteraz, ale sú aj takí, ktorí zostanú u podobnej alebo rovnakej farby akú už mali. tieto rozdiely sú hlavne spôsobené tým, že skôr „za komunistov“ žiadny výber nebol, každý mal radosť že niečo zohnal, kto mal väčšie šťastie a známosti mal dokonca
doma na podlahe „kožu“ a v kúpeľni „Erikovi“
Táto doba už skončila a na trhu je naozaj veľký výber obkladov, dlažieb, vybavenia kúpeľní a na kvalitný obklad využívame moderný leveling system Líder v tomto odbore je nepochybne Taliansko, ktorá je kolískou nielen výroby, ale aj dizajnu a v histórii tohto oboru siaha až do antického Grécka a Ríma.

Trochu sa teda poohliadneme do histórie.
Keramické výrobky môžu byť definované ako artefakty skladajúci sa z  anorganického materiálu, s nekovovými vlastnosťami, ktoré sú spracovávané v niektorých fázach výrobného cyklu pri vysokých teplotách. Slovo „keramika“ pochádza z gréckeho slova Keramos čo znamená „íl“.
Od najstarších čias sa človek snažil upraviť si svoje obydlia a tiež izolovať chlad krajiny, v počiatkoch hlavne pomocou hliny, potom tvarovaním hliny a jej spracovávaním. Už v 5. tisícročia pred Kristom je doložená výroba jednoduchých rohoží z prírodných materiálov, neskôr sa objavuje slama zmiešaná s ovčej srsťou a tieto povrchy aj teraz používajú ešte kočovní ľudia či niektoré kmene. Zrejme prvý keramické „dlaždice“ boli vyrobené v Stredomorí, najmä v Egypte kde boli glazované keramické dosky používané pre reprezentatívne budovy.

Keramika Iznik

Dosky či tehly boli sušené na slnku alebo pečené a naťahujú sa na ne prvý glazúry modrej farby na báze medi. V neskorších dobách sa dlaždice stávali sofistikovanejšie a dostávajú rôzne farby. Arabská expanzia na západ potom prispela k rozšíreniu výroby do Talianska a Španielska.

Zvlášť v Taliansku sa potom rodia a rozvíja kultúra dlaždíc. Staroveké príklady dlaždíc sa nachádzajú aj v Mezopotámii, zdobené jednoduchými bielo-modrými pruhmi a ďalej v Tunisku, Iráne, Strednom východe … Keramika úžitková bola samozrejme vyrábaná aj v Číne, Japonsku atp.
Neskôr bol jedným z hlavných výrobných centier mesto Iznik v Turecku, ktoré preslávili dlaždice nielen v počiatkoch svojou priehľadnou bielou glazúrou a modrým ornamentom, ale neskôr cca v polovici 16. st. rozšírenie farebnosti na tyrkysovú, fialovú, zelenú a čiernu farbu. Iznické kachlice následne preslávili po celom impériu, boli nimi vyzdobené snáď všetky významné mešity v Istanbule.

Keramika Laggioni

História talianskych obkladov vzniká počas stredoveku, kedy architektúra začne dlaždice (kachlice) používať pre výzdobu verejných a náboženských stavieb. Taliansky dizajn spolu so skúseností iných kultúr, vynaliezavosť a umelecké tvorivosť Talianov, preniká aj do tejto sféry života. Už vo 12.st. stojí významné výrobne dlaždíc v mestách Florencia, Siena, Orvieto a Faenza. posledne menované mesto dalo svoje meno aj výrobkom pod názvom „fajansa“ (z franc.faïence, it.Faenza) maľované výrobky, kedy maľba je na biele nepriehľadné glazúre, pripomínajúce porcelán, používaná pre úžitkovú i zdobnú keramiku.
Popri každodenných predmetov sa teda čím ďalej viac objavujú kúsky pre obklady stien a podláh. Jeden z prvých obkladov, navrhnutých známym umelcom, bol v kaplnke S. Petronio v Bologni v roku 1487, ktorú navrhol Pietro Andrea da Faenza.
Tiež asi najstaršie archeologické nálezy ukazujú na výrobu keramiky v talianskom mestečku Albisola už v začiatku 16. st., výrobou tzv. laggioni – pestrobarevnýmy obklady podláh alebo stien.

 

Doba zreje a objavujú sa ľudia, zvlášť v mestách, ktorí chcú „mať viac“ a prezentovať svoje postavenie nielen v obliekaní, ale hlavne vo svojom bývania a živote. V starovekom Oriente a antike (v Grécku od 6. st. Pr Kr., V Ríme najmä v 2. a 3. st.po Kr.) sa v domoch sa objavujú mozaikové podlahy, vytvorené za použitia farebných mramorov a prvé dláždené plochy. Podlaha získava postupne slávnostné funkciu, a to sa začína objavovať hlavne v chrámoch, kostoloch, palácoch, ale aj na fórach a iných verejných priestranstvách. Známou je aj najväčší podlahová mozaika na svete a to v katedrále v meste Otranto (Apulia), ktorá vznikla v rokoch 1163-1165.
Taliansko aj naďalej dominuje trhu v hodnote vyrobených keramických obkladov. asi najviac známym miestom výroby dlažieb a obkladov je mesto Sassuolo. mesto a „Keramický okres“ leží medzi provinciami Modena a Reggio Emilia, a jeho srdce sa nachádza v Sassuolo a Fiorane.
Postupne sa rozširuje smerom k obciam okolo Modeny, ako Castelvetro, Formigine, Maranello a Fiorano Modenese, ako aj obcí Reggio Emilia, vrátane Scandiano a Casalgrande. Vývoj okresu je spojený predovšetkým s dostupnosťou surovín pochádzajúcich z lomov v oblasti Apeninského polostrova a tradíciou vo výrobe keramiky.

 


Mozaiková podlaha Otranto

Rozvoj oblasti týmto smerom sa odohráva v začiatku dvadsiateho storočia, a to vďaka špecifikám daného odvetvia. Vyznačuje sa jednoduchou technológiu výroby, efektívnym rozvojom a spojením spolu so všetkými aktivitami, ktoré slúžia keramickému priemyslu – od návrhov a dizajnu k plánovanie, výrobe a logistike. Asi najstarším výrobcom obkladov a dlažieb, ktorí fungujú do súčasnosti je firma Marca Corna 1741, ktorá nesie dátum založenia aj vo svojom názve, nasledovali však rýchlo aj ďalšie svetoznámi výrobcovia ako a najväčší rozvoj potom nastúpil po 2. sv. Valce, a to hlavne v oblasti Sassuolo v Taliansku.
S ohľadom na ťažkosti a neistoty, ktoré charakterizujú dnešnej modernej spoločnosť, ktorá je čím ďalej tým zložitejšie, sme svedkami zrodu obnovenie ochrany a lásky k domácemu prostrediu a všetky detaily, ktoré môžu zlepšiť pocit istoty a kvalitu našich životov.
Máme tendenciu vytvárať okolo seba teplo domova, svojho hniezda, rodinné náklonnosti, intimity, a to nielen v domácom prostredia, ale aj s ohľadom na ostatné miesta ktoré navštevujeme, ako reštaurácie, zábavné a kultúrne podniky (kiná, reštaurácie, kaviarne, divadlá atď.) ako aj pracovné prostredie a školy aj „nové chrámy spotreby“ (obchody a nákupné strediska). Obklady a dlažby sú jedným z vybavenia vnútorných častí, ktoré môžu v obytných i verejných miestach sprostredkovať pojem „tepla a bezpečia“.
Vďaka svojej univerzálnosti tento materiál sám o sebe prispieva k vytvoreniu životného štýlu. Voľbou farieb a povrchových úprav môžeme navrhnúť atmosféru príjemnou a vhodnú aj v závislosti na našich rôznych chutiach a zvykoch, pocitu tepla a ochrany.
Talianska keramika kombinuje súčasný dizajn a eleganciu aj bohaté skúsenosti v históriu a tradíciu tohto odboru.

Zdroj: https://www.obkladyvilimek.cz/
Viac informácií: https://bit.ly/3rPx4Mi

Autor: Ing. arch. M. Vilimkova

Ostatné zdroje: Zdroje:
http://www.mondimedievali.net/Artemedievale/pavimenti/otranto.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mozaika
http://www.fratellipellizzari.it/breve-storia-pavimenti-ceramica.html
http://turecko.svetadily.cz/clanky/Iznik-kouzelne-mestecko-na-brehu-jezera
https://cs.wikipedia.org/wiki/Faj%C3%A1ns
https://it.wikipedia.org/wiki/Siti_archeologici_dell%27Italia_antica
https://it.wikipedia.org/wiki/Storia_del_mosaico
http://www.laceramicaitaliana.it

Foto: depositphoto

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej