ONLINE MAGAZIN

SCANDI 2021 – konšpirácie, hejty, ale aj krízy, ktoré treba zažehnať

Prehliadka súčasných severských filmov odštartovala dokumentom o mladej aktivistke Grete Thunbergovej. Uvedenie filmu a vizuál siedmeho ročníka sprevádzali pozitívne reakcie, ale aj nenávistné komentáre. Siedmy ročník SCANDI, ktorý prebieha vo virtuálnej kinosále Edisonline.sk, potrvá celý týždeň a okrem množstva ďalších výnimočných snímok ponúka aj podnetné diskusie. Tie sa budú zaoberať konšpiráciami, ochranou novinárov, ale aj aktivizmom ako takým. Filmy a diskusie sa síce zaoberajú krízami, ale najmä ich riešením.

Témy, o ktorých sa treba rozprávať

Film Europe v spolupráci s Ligou za duševné zdravie a iniciatívou Veda pomáha – COVID-19 prináša v utorok 26. 1. 2021 v podvečerných hodinách diskusiu nazvanú Prečo nás ovládli konšpiračné teórie? Hostia budú diskutovať o čoraz nebezpečnejších konšpiráciách pod vedením novinára Vladimíra Šnídla, ktorý sa venuje okrem iného fenoménu dezinformácií a mediálnej osvete. Svoju účasť potvrdili Mgr. Zuzana Panczová, PhD. (vedecká pracovníčka a zástupkyňa riaditeľky Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV), PhDr. Dušan Ondrušek, PhD. (psychológ z organizácie PDCS, ktorá sa venuje intervenciám a vzdelávaniu v témach transformácia konfliktov, obrana proti manipuláciám), prof. MUDr. Jozef Hašto, PhD. (slovenský psychiater a psychoterapeut), Jakub Goda (venuje sa digitálnej komunikácii a boju proti dezinformáciám) a Michal Hvorecký (spisovateľ a prekladateľ, ktorý v roku 2017 vydal knihu Troll, reagujúcu na dezinformačnú scénu a propagandu).

V stredu 27. 1. 2021 bude v spolupráci s Literárnym klubom a Nórskym veľvyslanectvom prebiehať diskusia nazvaná Ako Nóri vozia spisovateľov. Jej hlavnou témou bude prezentácia nórskej organizácie ICORN, ktorú založil Medzinárodný parlament spisovateľov (IPW) ako odpoveď na vraždu spisovateľov v Alžírsku. Ide o sieť miest poskytujúcich úkryt ohrozeným spisovateľom. V rámci diskusie sa predstaví iránska spisovateľka Fatemeh Ekhtesariová, ktorej sa vďaka ICORN-u podarilo získať zázemie v Nórsku, kde posledné roky tvorí a žije. Diskusiu bude moderovať spisovateľ Michal Hvorecký a jeho hosťami budú Helge Lunde (riaditeľ ICORN-u) a Laco Oravec (ľudskoprávny aktivista a bývalý riaditeľ Nadácie Milana Šimečku).

Vo štvrtok 28. 1. 2021 sa verejnosti už tradične prihovorí Michal Havran v obľúbenom diskusnom formáte Okrúhly stôl Michala Havrana. Spolu so svojimi hosťami bude hľadať odpovede na otázky: Ako vyzerá súčasný aktivizmus v klimatických témach? Čo urobila Greta s ekologickým vedomím sveta? Prečo ju zároveň tak mnoho ľudí odmieta? Hosťami diskusie budú Barbora Sliepková (režisérka), Jakub Filo (novinár a spisovateľ) a Juraj Mesík (analytik globálnych rizík).

Všetky tri diskusie budú prebiehať formou livestreamu, ktorý sa bude dať sledovať na facebookových profiloch stránok Film Europe SK a SCANDI.

Filmy, ktoré si treba pozrieť

V utorok uvedie prehliadka SCANDI premiéru filmu Shorta, čo je arabský výraz pre políciu. Film zachytáva dianie po tom, ako smrť mladíka v policajnej väzbe roznieti hnev v gete, do ktorého sa dostanú dvaja policajti a z ktorého budú musieť nájsť cestu von. Nadčasový triler o policajnej brutalite a rasovom napätí vás rovnako ako francúzsky film Bedári nenechá chladným voči násiliu, ktoré číha z každej strany. Hneď po filme Shorta bude vo virtuálnej kinosále nasledovať projekcia filmu Darkland, ktorý hovorí takisto o polícii a organizovanom zločine.

V stredu na seba upútajú pozornosť aktéri dokumentu Hejteri. Snímka sleduje antikapitalistickú BDSM techno kapelu Hatari, ktorá sa v roku 2019 rozhodne prihlásiť do pesničkovej súťaže Eurovízie. Jej členovia sa tvárou v tvár aktuálnemu izraelsko-palestínskemu konfliktu rozhodnú urobiť niečo viac: situáciu zmeniť… Podarí sa im to? V rámci festivalu SCANDI bude v ten deň uvedená aj severská dokumentárna snímka Plnotučná sebaláska o hnutí body positivity.

Vo štvrtok sa do virtuálnej kinosály vracia známy herec Mads Mikkelsen, ktorého si diváci môžu pamätať z úspešnej dánskej drámy Chlast. Od jej uvedenia na Slovensku získala snímka cenu ako najlepší európsky film a Mads Mikkelsen sa stal najlepším európskym hercom. Teraz opäť exceluje v novej čiernej komédii Rytieri spravodlivosti. Drsný humor a množstvo akčných scén vystihujú snímku o pomste a nevyspytateľnosti vesmíru. Réžie sa ujal úspešný dánsky scenárista a režisér Anders Thomas Jensen. Večer zavŕši SCANDI ďalšou komédiu O kuratách a ľuďoch s bizarným príbehom a neštandardnými postavami. Ako bonus sa aj v tejto snímke objavuje herec Mads Mikkelsen.

V piatok sa v primetimových slotoch vo virtuálnej kinosále Edisonline.sk vracia Greta. Intímny dokument o milovanej i nenávidenej aktivistke zachytáva jej turbulentnú cestu od školského štrajku až po vystúpenie v OSN. K nej sa vďaka SCANDI vracia do „kina“ aj divácky hit o islandskej ekoteroristke Woman at War.

Na záver prehliadky uvedie SCANDI filmy Rodinná oslavaChlast. Viac ako 20 rokov delí od seba tieto dve úžasné snímky, ktorých režisérom je Thomas Vinterberg. Diváci dostávajú výnimočnú príležitosť porovnať si film, ktorý vznikol na základe manifestu Dogma 95, a divácky hit, ktorý minulý rok vyvolal pozornosť kritikov aj publika.

Filmová prehliadka SCANDI 2021 sa uskutočňuje vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, Švédskeho veľvyslanectva vo Viedni a Nórskeho veľvyslanectva.

Viac informácii a program nájdete na: http://scandi.filmeurope.eu/sk/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej