ONLINE MAGAZIN

Praha virtuálne: Navštívte českú metropolu z pohodlia domova

V čase, keď sú hranice len ťažko prekročiteľné a kedy nie je isté, aké opatrenia budú platiť, sa z cestovania stáva výnimočný zážitok. Je lepšie zostať nejaký čas v bezpečí domova, než riskovať. Ak sa do Prahy z akýchkoľvek dôvodov nemôžete vybrať, vyberie sa Praha za vami! Zážitok to bude síce trošku iný, ale aj tak je možné navštíviť niektoré pamiatky alebo výstavy z domova. A to nech ste práve kdekoľvek. Prinášame vám pár tipov, ako si užiť hlavné mesto Českej republiky z pohodlia gauča či pracovného stola.

Pražský hrad

Keď do Prahy, tak na Pražský hrad! Ten nie je možné minúť. A to ani pri virtuálnej prehliadke. Na stránke tu sa môžete vybrať na prehliadku exteriérov hradu a pomocou krátkych popisov si prejsť miesta, ktoré by vám pri reálnej fyzickej prehliadke Prahy určite neunikli. A keď už budete virtuálne blúdiť po nádvoriach hradu, vedeli ste, že sa prechádzate po najväčšom hradnom komplexe na svete?

Malá Strana a jej zákutia

Praha, zasněžené střechy malostranské, FOTO Martin Rak, CzechTourism

Štvrť Malá Strana patrí k tým najpitoresknejším častiam centra Prahy. Úzke uličky, starobylé paláce i nádherné záhrady, ktoré k nim patria. Bola by škoda Malú Stranu minúť. Prejdite si ju napríklad s pomocou Google Maps. Alebo pomocou panoramatických fotografií na stránke tu.

Karlov most

Praha, Karlův most zimní, FOTO Martin Rak, CzechTourism

Najstarší pražský doteraz stojaci most cez rieku Vltavu sa volá po svojom staviteľovi – českom kráľovi a rímskom cisárovi Karlovi IV., ktorý v Prahe vládol v 14. storočí. Ide zrejme o jednu z najfotografovanejších pamiatok Prahy a celej Českej republiky. Poďte sa po ňom prejsť spolu s tisíckami ďalších návštevníkov!

 

Petřín

Praha-Petřín, FOTO Libor Sváček, CzechTourism

Keď do Prahy, tak nesmiete minúť ani Petřín! Najvyšší bod centra Prahy so zaujímavou viac ako 100-ročnou rozhľadňou a nádherným sadom, ktorý sa rozkladá na jeho úbočí. Je to miesto, kde si nielen mládež pod rozkvitnutými stromami dohovára rande. A v lete nie je lepšieho miesta na piknik! Prehliadka je možná tu.

 

Staromestské námestie

Staroměstské náměstí, FOTO Prague City Tourism, www.prague.eu

Centrom pražského Starého Mesta je Staromestské námestie. Priamo tu sa písali dejiny, či už boli priaznivé, alebo naopak. V čase Vianoc sa práve tu konajú obľúbené trhy a v lete tu môžete stretnúť pouličných hudobníkov. A tiež práve tu stojí budova radnice s vežou a orlojom. Tak kliknite sem a vyberte sa za ďalším poznaním.

 

Vyšehrad

Vltava a Vyšehrad, FOTO Prague City Tourism, www.prague.eu

Vyšehrad je miesto trochu bokom záujmu väčšiny návštevníkov Prahy. A to je škoda. Kedysi tu stával rane stredoveký palác ešte starší, ako je samotný Pražský hrad. Dnes ho tu už nenájdete, miesto slúži ako miesto odpočinku a pripomienky českej štátnosti, ale výhľady sú tu nezabudnuteľné. Presvedčte sa.

 

Pražská židovská štvrť

Ďalším virtuálnom tipom je pražská židovská štvrť so svojimi synagógami a presláveným cintorínom. Vyberte sa do najstaršej stále fungujúcej synagógy v Európe (Staronová synagóga) alebo na prehliadku tajomným cintorínom.

 

Národná galéria Praha

Dočasne uzavreté výstavy a expozície sa Národná galéria rozhodla návštevníkom a milovníkom umenia, ktorí ich nemôžu momentálne vidieť, postupne sprostredkovať on-line formou. Virtuálne prehliadky pokrývajú pritom nielen otvorené výstavy, ale aj zbierkové expozície či miesta, ktoré zostávajú návštevníkom bežne skryté. Trebárs na YouTube kanáli Národnej galérie máte k dispozícii krátke minútové alebo maximálne niekoľkominútové videá s komentárom o nejakom zaujímavom diele zo zbierkového fondu. Ale novo sa tiež môžete vybrať na prehliadku stálych zbierok! Národná galéria pripravila interaktívne virtuálne prehliadky vybraných zbierkových expozícií. A naviac sú prístupné zadarmo. Prvá virtuálna prehliadka vás prevedie expozíciou 1796–1918: Umění dlouhého století a druhá zase mapuje rozsiahlu expozíciu Staří Mistři vo Schwarzenberskom paláci, ktorá je rozdelená do troch častí. Prvú z nich nájdete tu.

 

Národné technické múzeum

Obľúbené a veľmi navštevované Národné technické múzeum si tiež počas pandemického roka 2020 pripravilo on-line prehliadky. A čo vás tu čaká? Prehliadka formou Google Maps doplnená popiskami, informáciami a krátkymi videami. Virtuálne prehliadky expozícií Národného technického múzea sú skvelou príležitosťou na objavovanie. Nájdete tu hneď niekoľko okruhov: Architektúra, staviteľstvo a dizajn, Doprava, Fotografický ateliér, Astronómia a Tlačiarstvo. Vyberte sa z pohodlia domova preskúmať ľudský um na vlastné oči!

 

Pražská ZOO

Pražská zoologická záhrada je právom považovaná za jednu z najlepších ZOO na svete. Aj sem sa môžete vybrať kedykoľvek a z tepla domova. Na svojich webových stránkach zoo navyše každý deň streamuje živé prenosy z Údolia slonov – vybrať si môžete z niekoľkých kamier a sledovať slony indické. Veľa aktuálnych zaujímavostí zistíte aj vo videách YouTube kanálu Krátce ze zoo. Komu to však stále nestačí, môže sa vybrať aj na virtuálnu prechádzku po areáli zoo pomocou Google Maps.

 

Galéria hlavného mesta Prahy

Galéria hlavného mesta Prahy pozýva všetkých – a to doslova – na prehliadku výstavy Devětsil 1920-1931, ktorá je inštalovaná v pražských výstavných priestoroch Domu u kamenného zvonu. Výstava sa venuje zaujímavej umeleckej skupine československej avantgardy, ktorá si hovorila Devětsil. Na prehliadku zadarmo sa vyberte tu.

Foto na titulke: Pražské věže, FOTO Dagmar Veselková, CzechTourism

Množstvo ďalších tipov z Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej