ONLINE MAGAZIN

Ostrov duchov Hashima

Japonský ostrov, ktorému kedysi patrilo mnohé prvenstvá, už vyše štyridsať rokov nikto neobýva. Zašlúslávu dokumentuje len podivná scenéria, ktorá láka historických nadšencov, novinárov a filmárov. Ak patríte k milovníkom „bondoviek“, vedzte, že Skyfall sa natáčal práve tu. Na opustenom ostrove Hashima.

Prvé osídlenie tohto neveľkého a nehostinného ostrova sa datuje do roku 1887, kedy tu bola založená prvá uhoľná baňa. Čierne uhlie bolo veľmi dôležitým artiklom a na Hashime boli nájdená, rovnako ako na okolitých ostrovoch, jeho veľké ložiská. Dovtedy ostrov ľudí k osídleniu príliš nelákal. Na jeho neveľkej rozlohe  6,3 hektárov, nebola ani žiadna úrodná pôda, všade len kameň.

Ostrov má celkom pravidelný tvar pripomínajúci bojovú loď, z čoho pochádza aj jeho prezývka Gunkandžima, v angličtine Battleship Island. Jeho rozmery nedosahujú viac ako asi 480 × 160 metrov.

Napriek tomu sa na tento neúrodný kamenný ostrovček nasťahovali v roku 1887 prví ľudia a začali tu s vervou budovať základné prvky osídlenia. Veľmi skoro, teda v roku 1890, kúpil baňu koncern Mitsubishi a začal tu s veľkolepým projektom ťažby uhlia z morského dna. Znenazdania na Hashime vyrástli typické budovy uspokojujúce potreby narastajúceho počtu pracovníkov. K výstave bol použitý betón kvôli jeho odolnosti proti tajfúnom Jednalo sa o prvé väčšie betónové budovy v Japonsku.

Rozširovanie ťažby uhlia a zázemia pre baníkov so sebou samozrejme prinášalo aj nárast počtu obyvateľov. Už v roku 1916 ich tu žilo na tri tisícky. Počet obyvateľov a ťažba uhlia rástla na Hashime aj počas oboch svetových vojen, kedy malo uhlie veľkú prioritu.  Nedostatok pracovných síl, ktoré museli plniť svoje povinnosti v armáde, pokrývali baníci z Číny a Kórey. Tí boli zo svojich domovov na japonské ostrovy, kde sa ťažilo uhlie, dovlečení násilím a žili na nich v veľmi zlých podmienkach. Kvôli nedostatku miesta na Hashime sa tiesnili v maličkých izbách a pri práci sa museli spúšťať až do dvesto metrovej hĺbky. V úzkych podzemných chodbičkách mesačne zomrelo priemerne 5 baníkov.

Neistá povojnová doba silne kontrastovala s istotou bývania, zamestnania a základných životných potrieb na Hashime, a aj preto sa sem  v tomto období hrnuli záujemcovia o prácu. Čoskoro tu vyrástla neuveriteľná infraštruktúra s nemocnicou, základnou  a strednou školou, 25 obchodmi, barmi a reštauráciami. Miestni si mohli zájsť do kina, telocvične, budhistického chrámu, šintoistické svätyne alebo dokonca aj do nevestinca.

Naopak by ste tu nenašli žiadne dopravné prostriedky, pri rozlohe ostrova boli miestni obyvatelia všade maximálne do desiatich minút. Veľkú prosperitu ostrova dokazuje skutočnosť, že sa na ňom začala na strechách v pôde dovezené z pevniny pestovať zelenina.

Vrchol potom miestna populácia dosiahla v roku 1959, kedy tu podľa dostupných prameňov žilo a pracovalo 5259 ľudí. Hustota osídlenia vtedy dosahovala neuveriteľných 83 476 osôb na kilometer štvorcový a Hashima tak dosiahla ďalší prvenstvo. Hustejšie obývané miesto by ste na svete ťažko hľadali. Pre porovnanie napríklad v súčasnosti najľudnatejšie mesto sveta Tokio, má hustotu osídlenia asi 14 700 obyvateľov na kilometer štvorcový! Ale späť na Hashima.

Prečo sa vtedy nárast počtu obyvateľov zastavil? V šesťdesiatych rokoch sa začali po celej krajine uhoľné bane rušiť, pretože uhlie vo veľkom nahrádzala ropa. Mitsubishi oznámilo uzavretie baní na Hashime v roku 1974. Ostrov bol veľmi rýchlo opustený a ponechaný svojmu osudu. Všetko zostalo tak, ako by sa tam mali obyvatelia zase čoskoro vrátiť. Zachované zostali byty, obchody a administratívne miestnosti s dobovým nábytkom, či už to boli plechové skrine, lavice na chodbách alebo bambusový konferenčný stolík s tradičnou japonskou úpravou. Pravdepodobne z toho dôvodu sa mu dostalo prívlastok Ostrov duchov.

Čas plynul, budovy chátrali a vytvorili veľmi sugestívne prostredie, ktoré v posledných rokoch začalo lákať turistov i filmárov. Ak sa aj vy túžite prejsť ostrovom duchov a je to pre vás predsa len kus cesty, vyskúšajte Google Street View, ktorý ostrov podrobne zdokumentoval

Zdroj: https://www.sokujiciplaneta.cz/
Viac informácií nájdete na: https://bit.ly/33KFrPT
Zdroj fotografií: depositphotos.com

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej