ONLINE MAGAZIN

Stará škola stále existuje, káblové slúchadlá Niceboy ORYX X300 sú poctivou nostalgiou

Slúchadlá Niceboy ORYX X300 patria medzi tie najlepšie vo svojej triede.

Kedysi sme ich mali všetci, no potom sa klenbové slúchadlá s káblom začali z domácností vytrácať. Nahradili ich tie, ktoré majú v sebe zabudovanú malú batériu a zvuk prenášajú bezdrôtovo cez bluetooth. Alebo ľudia dostali k mobilom obyčajné malé slúchadlá, ktoré sa pre nich stali univerzálnymi. Tie najlepšie bezdrôtové slúchadlá vedia posielať zvuk takmer v reálnom čase, no predsa len tam ešte nejaké drobné oneskorenie je. Preto predovšetkým hráči siahajú po overených riešeniach, ako sú klasické káblové slúchadlá. Ako Niceboy ORYX X300.

Tieto slúchadlá sú skoro ako zo starej školy, ale s dramatickými vylepšeniami. Tento produkt má špičkový zvuk, okamžitý prenos zvuku a vysokú odolnosť. Tu nie je batéria, ktorá po rokoch vypovie službu, pretože po x-tom nabíjaní stratila svoju pôvodnú kapacitu.

Po technickej stránke sa jedná o lepšie slúchadlá s priestorovým zvukom 7.1,  40-milimetrovými meničmi s frekvenčnými rozsahom 20 Hz až 20 kHz. Majú ohybný vyklápací mikrofón, masívne náušníky a otočný volič pre ovládanie hlasitosti, to všetko na ľavej strane. Vnútorná konštrukcia klenby je kovová, čo svedčí o dlhšej trvácnosti produktu. Celkový prvý dojem z ORYX X300 je veľmi priaznivý, pretože napriek trocha väčším rozmerom má nízku hmotnosť, kvalitné materiálové a konštrukčné vyhotovenie, pôsobí prémiovým dojmom. Pritom sa jedná o slúchadlá len za niečo málo vyše tridsať eur.

Zo slúchadiel je vyvedený pletený kábel s tromi koncovkami – dve sú formátu 3,5 mm jack pre audio výstup a vstup, tretím je plnoformátový USB konektor. V balení nájdete aj redukciu, ktorá spája dva audiojacky do jedného, aby ste mohli slúchadlá pripojiť aj k smartfónu či tabletu.

Bez ohľadu na značku a cenu slúchadiel je tou najdôležitejšou vecou kvalita reprodukcie zvuku. Okrem samotného audio hardvéru zohrávajú svoje úlohy aj prípadné softvérové vylepšenia, ale aj samotné vyhotovenie náušníkov a klenby. Na ORYX X300 sú kontaktné plochy mäkké, až nafúknuté, preto dobre priľnú k pokožke a solídne filtrujú ruchy okolia – ak sa bavíme o samotných náušníkoch. Vyzerajú, že majú kvalitné a precízne šitie, zdanlivo vydržia dlho aj napriek tomu, že syntetická koža je na dotyk veľmi jemná.

Vrátime sa ale k zvuku samotnému. 40 mm veľké meniče robia veľmi dobrý kus práce, predovšetkým spodná časť zvukového spektra je v ich podaní pôsobivo bohatá a hlboká. Keď si cez tieto slúchadlá pustíte svoju obľúbenú skladbu, zrazu zistíte, koľko je v nej vlastne vrstiev a detailov. Obzvlášť zážitkové je počúvanie živej hudby vo formáte flac, kedy sa budete cítiť ako priamo pred pódiom. Skutočne, to nie je iba marketingový slogan.

Myslím, že vzhľadom na dobré reprodukčné schopnosti môžu byť slúchadlá ORYX X300 dobrou voľbou aj pre začínajúceho hudobného producenta alebo niekoho, kto doma komponuje hudbu na počítači. Toto nie je žiadny druhotriedny produkt.

Priestorový zvuk 7.1 však nachádza využitie predovšetkým počas hrania hier. Ak ste už investovali do nákupu hier a vhodného počítača, je skoro nemysliteľné, aby ste mali iba obyčajné štupľové slúchadlá, ktoré vám predajca pribalil k telefónu. Pravý priestorový zvuk funguje binaurálne, dáva možnosť počuť a na základe zvuku lokalizovať protivníka v hre oveľa skôr, ako ho je vidieť.

Niceboy ORYX X300 – Kľúčové technické údaje

Veľkosť meniča 40 mm
Priestorový zvuk áno, 7.1
Frekvenčný rozsah min. 20 Hz
Frekvenčný rozsah max. 20 KHz
Impedancia 16±15% Ω
Citlivosť 110 dB
Pripojenie káblové, USB alebo 3,5 mm jack, samostatne pre vstup a výstup
Ovládanie hlasitosti na ľavom slúchadle
Mikrofón sklápací, ohybný s pamäťou
Citlivosť mikrofónu  -42 dB ± 3 dB
Hmotnosť 339 gramov
Cena  približne 32 eur

Zhodnotenie

Značka Niceboy nie je žiadna novinka a kúpou jej produktov teda nebudete experimentovať. Jej riešenia sú kvalitné a osvedčené, zodpovedá tomu aj naše hodnotenie slúchadiel ORYX X300. Disponujú všetkým podstatným, čo môžete ako fanúšik dobrého herného zvuku chcieť, skvelá kvalita reprodukcie je tu aj napriek veľmi nízkej cene.
Niceboy ORYX X300 tak rozhodne získavajú naše odporúčanie.

Túto recenziu sme publikovali s povolením IT portálu ©PCSpace

Ďakujeme autorovi: Erik Stríž

Fotografie: Erik Stríž

 

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej