ONLINE MAGAZIN

Kovová klávesnica Niceboy Oryx K300X. Zabudnite na predsudky, toto je ideálny darček pre každého.

Už dlho sme sa na tak nepobavili pri písaní, ako práve počas testu tejto nezvyčajnej klávesnice.

Hovoríte si, že na klávesnici, na ktorej píšete, vlastne tak veľmi nezáleží? V takom prípade píšete málo alebo ste sa zmierili s horším. Totiž každý, kto niekedy vyskúšal kvalitnejšie klávesnice, vie, že na nich nesmierne záleží. Práve oni sa starajú o to, aby ste mohli pracovať komfortne a bez starostí s hardvérom. Moderné sú síce klávesnice s nízkym zdvihom tlačidiel a zníženou hlučnosťou pri dorazoch, ale aj presne opačná cesta môže byť tá správna – presvedčili sme sa o tom počas testu kurióznej klávesnice ORYX K300X od značky Niceboy.

Značka Niceboy je našim čitateľom dobre známa, pretože jej produkty testujeme obyčajne s veľkým potešením. Zariadenia tejto značky sú zvyčajne cenovo veľmi dostupné a zároveň majú vysokú kvalitu vyhotovenia – či už materiálového, tak aj funkčného a celkovo konštrukčného. Za všetky spomeňme napríklad bezdrôtové slúchadlá HIVE pods 2HIVE 2 joy alebo cenovo dostupnejšie HIVE podsie.

Dostať do rúk klávesnicu ORYX K300X je doslova zážitok. Spočiatku sme si mysleli, že nie sme jej cieľovka, lenže napokon to vôbec nebola pravda. Veď dúhové podsvietenie tlačidiel nie je tak infantilné, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať a prvotné obavy z vysokých tlačidiel a prekvapivo hlasnej odozvy na ich stlačenie sa po niekoľkých sekundách nadobro vytratili.

Klávesnicu možno charakterizovať niekoľkými kľúčovými vlastnosťami:

  1. Je to solídna klávesnica s napájacím káblom USB, takže do nej nikdy nebudete musieť kupovať batérie ani ju nabíjať.
  2. Tlačidlá sú podsvietené, a to nerovnomerne. Zľava začína žlté podsvietenie, prechádza do onražového, fialového, modrého, tyrkysového až ružového. K tomu si pripočítajte rôzne svetelné režimy.
  3. Tlačidlá majú nezvyčajne vysoký zdvih, pripomínajú písanie na poctivom mechanickom písacom stroji, avšak bez odporu pri stláčaní.
  4. Zvuk. Fantastický, hlasný a predsa perfektne upokojujúci zvuk po stlačení tlačidiel je doslova návykový. V poschodom dome vás bude počuť až na druhom poschodí.

Pokiaľ sa jedná o technické vyhotovenie klávesnice, má pomerne kompaktné rozmery a chýba jej numerická časť. Má rozmery 355 × 135 × 20 mm a hmotnosť 600 gramov.

Funkčný dizajn, kde je estetika vedľajší produkt

Pýtate sa, na čo je vlastne takéto vyhotovenie klávesnice vôbec dobré? V tomto prípade sa nejedná iba o štýlový produkt, význam vysokých tlačidiel spočíva v ich funkčnosti a odolnosti. V prvom rade každé tlačidlo disponuje mechanickým spínačom OUTEMU Blue, ktorého životnosť sa odhaduje až na 50 miliónov stlačení. To znamená, že asi nikdy v živote si už nebudete musieť kúpiť novú klávesnicu. Význam vyššieho uloženia tiež spočíva v jednoduchej údržbe – medzi tlačidlami je pomerne veľa voľného priestoru, takže sa medzi nimi nebudú držať nečistoty. Teda sa bavíme o vyslovene funkčnom dizajne.

Druhou vecou, ktorá prichádza vhod predovšetkým pri hraní hier, je funkcia anti-ghosting. vo svete monitorov a televízorov „duchovia na obraze“ znamenajú niečo odlišné, v tomto kontexte sa jedná o zabraňovanie kolízie pri stlačení viacerých tlačidiel. Oficiálne materiály uvádzajú nasledovný popis funkcie: „Vďaka optimalizovaným anti-ghosting obvodom s n-key rolloverom sa každé stlačenie klávesov premieta ihneď do vašej hry, ktorá je tak presná aj keď stlačíte viac tlačidiel naraz. Môžete si tak napríklad naplno vychutnať preteky áut, pri ktorých môžete zároveň držať plyn, zatáčať do strán a zároveň pribrzďovať. Jednoducho máte istotu, že nedôjde k žiadnemu konfliktu alebo k zlyhaniu príkazu. Táto funkcia je zaistená pre celkom 26 klávesov.“

Aj samotná hmotnosť 600 gramov nie je len tak pre nič za nič. S takouto váhou sa síce prenáša o niečo menej komfortne, no na stole drží ako prilepená. Dokonca aj v zápale boja. Uvedenú hmotnosť výrobca nedosiahol zámerným umiestňovaním závaží, ale samotnou konštrukciou. Tá je vyrobená z kovu. Jednotlivé tlačidlá sú však plastové, takisto zadná stena aj vyklápacie podstavce.

Režimy podsvietenia

Keď si kúpite klávesnicu, nie je ju potrebné inštalovať ani robiť žiadne špeciálne úkony. Stačí ju cez USB kábel pripojiť k počítaču a všetko hneď funguje.

Keďže nepotrebujete žiadny špeciálny softvér či driver, podsvietenie sa ovláda pomocou dedikovaného tlačidla naľavo od pravého Ctrl. Symbolom Slnka prepínate deväť režimov osvetlenia. V základnom režime je klávesnica celkom tmavá a zobrazujú sa iba riadky tlačidiel, ktoré ste stlačili, a to na dve sekundy. V ďalších režimoch je osvetlenie dynamické alebo pevné. Škoda, že sa posvietenie nedá vypnúť úplne, pretože vtedy vyzerá klávesnica ohromne! Samozrejme, po vypnutí počítača a teda aj napájania nič nesvieti.

Zhodnotenie

Klávesnica Niceboy ORYX K300X patrí medzi najzaujímavejšie produkty, s ktorými sme sa v priebehu tohto roka stretli. Láme predsudky a poukazuje na to, že funkčný dizajn môže byť aj vrcholne estetický. Hlučná prevádzka sa napokon ukazuje ako výhoda a aj napriek zameraniu sa na herný priemysel môže byť dobrým nástrojom aj pre takého blogera, ktorý veľa a rád píše. A aká je cena tejto kovovej superodolnej klávesnice? Na internete iba okolo 37 eur.

Túto recenziu sme uverejnili s povolením IT portálu ©PCSpace

Text a odborný názor: Erik Stríž

Foto: Erik Stríž

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej