ONLINE MAGAZIN

Slovak Lines na potulkách po Strednom Slovensku – tipy

Rok 2020…Rok, ktorý sa navždy zapíše do svetových dejín, ako rok boja s celosvetovou pandémiou. A možno sa zapíše aj ako rok, keď si ľudstvo povie: Ok, poďme sa na chvíľu zastaviť, vydýchnuť si, pozrieť sa do svojho vnútra, určiť si priority, ktoré by mali byť pre náš život dôležité.

Pre mnohých sa môže táto doba javiť ako bezútešná, ako doba, ktorá nám obyvateľom tejto planéty neprinesie nič pozitívne, nič na čo by sme sa mali tešiť.

Myslíme si ale, že opak je pravdou.

Vchádzame do novej doby, ktorú možno ešte nevieme úplne doceniť. Nevieme niektoré súvislosti pochopiť. Javia sa nám príliš roztrieštené, bez logiky a záruky, že bude všetko tak, ako bolo pred rokom 2020, že sa nám vrátia naše istoty a zvyky – že bude zase všetko tak, ako bolo  prednedávnom.

Na to môžeme dať jednoznačnú odpoveď – nebude!

A možno práve toto poznanie nás posunie vpred a my začneme meniť veci tak, ako by mali správne fungovať.

Pozitívne zmeníme prístup k veciam, vzťahom, k práci, k svojmu okoliu.  A práve táto doba – Doba vírusová, takýto proces zmien urýchli.

Dúfajme.

Najlepšie je to vidieť práve v oblasti cestovania a turizmu. Z počiatočného šoku úplného zastavenia aktivít v tejto oblasti, badáme nový prístup k nášmu prístupu k okoliu a prírody okolo nás.
A to je to, čo sa nám javí ako počiatočný pozitívny krok k zmene, ktorá je pre turizmus tým pozitívnym, čo môžeme od tejto doby čakať.

Začíname objavovať Slovensko !

Krajinu v ktorej sme sa narodili, žijeme a ktorú milujeme. Zisťujeme  /niekedy s nefalšovaným úžasom/, čo všetko naša krajina a ľudia dokážu vo svojich regiónoch ponúknuť.
Samozrejme, môžeme sa držať pôvodného klišé, ktoré nás niekedy neopúšťa:
Že tu u nás nič poriadne nefunguje a že sme s úrovňou ponúkaných služieb a turistickým ruchom na celosvetovom chvoste v tomto odvetví.
Našťastie je táto informácia len klišé, ktoré sa začína meniť, respektíve miznúť.

Samozrejme, kto chce sa tohto názoru a klišé stoj čo stoj držať, môže opäť listovať v bedekroch zahraničných destinácií a naďalej na Slovensko frflať.

My sa spolu s našimi čitateľmi pozrieme na to, čo je práve v ponuke na Slovensku, čo nás zaujalo  a čo môžeme odporučiť pre všetkých, ktorý chcú navštíviť niečo zaujímavé, niečo výnimočné, návštevy hodné.

Samozrejme vás nebudeme zaťažovať faktografickými a historickými detailmi – to si každý vie skôr či neskôr dohľadať na internete

Viac budeme hovoriť o našich pocitoch a skúsenostiach, ktoré sme na našich redakčných cestách, press tripoch zažili tak povediac – na vlastnej koži.

Začneme našou cestou po strednom Slovensku. Cestu sme absolvovali spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko a zorganizoval ju turistický portál kamkam.eu. Táto a podobné cesty sú väčšinou rozplánované na viaceré dni a väčšinou sa začínajú skoro ráno a končia  neskoro v noci.

Tak poďme po poradí a skúsime aj čo to ohodnotiť:

  1. Via ferratový svet s najťažšou ferratovou cestou F-úha na Slovensku

Návštevníci Kremnických vrchov sa môžu tešiť na nové adrenalínové zážitky. Od minulej soboty 15.08. sa už môžu prejsť Via ferratovým svetom s najťažšou ferratovou cestou F-úha s obtiažnosťou “F“. Via ferratový svet sa tak rozšíril a v súčasnosti ponúka lezecké cesty obtiažnosti B, C, E a F. Tento adrenalínový zážitok odporúčame skôr športovo zdatnejším turistom – a samozrejme určite s dokonalým ferratovým úväzom a výbavou. Ten je možné si zapožičať aj v blízkom Relax centre na Skalke. A ešte dám jednu dôležitú informáciu, že je vhodné si zobrať rukavice na lezenie. Určite oceníte.

Za nás, čo chodíme po rakúskych a talianskych ferratách, môžeme odporučiť všetkými piatimi bodmi. Viac info nájdete aj tu: https://bit.ly/34iNULm, alebo aj tu: https://bit.ly/3gf3ObZ

Most s dĺžkou 80 metrov a rozhovor s primátorom mesta Kremnica Alexandrom Ferenčíkom

Najťažšia via ferrata je na Slovensku

  1. Penzión Guldiner, Kremnica – Skalka

Tento penzión sme pomerne často navštevovali v zimných mesiacoch. Skalka má svoju veľmi dobre upravenú bežkársku trať, tak aj z tohto dôvodu je v tomto penzióne celkom slušný nátresk v zimnom období.
O to viacej sme boli zvedaví, ako to vyzerá s ponukou, tak povediac mimo silnejšej sezóny.
Po lezení po ferratových stenách nám poriadne vyhladlo, tak sme sa vrhli na ponúkané jedlá. Ponuka pestrá, jedlo kvalitne spracované a upravené a milá obsluha. Bez najmenších problémov. A navyše…klídek a piánko. To sa síce môže zmeniť po otvorení ferratiek, ale sme presvedčený, že penzión Guldiner to zvládne na jednotku – podobne ako v zimných bežkárskych mesiacoch.
Info tu: https://guldiner.sk/


 

  1. Kremnické krumple

Väčšina miest a oblasti na Slovensku má svoje zaujímavosti, špeciality, vychytávky a iné jedinečnosti, ktorými  sa môžu navštívené kraje svojim návštevníkom pochváliť.
To, že Kremnica má svoje jedinečné Kremnické krumple – tak to som naozaj nevedel a netušil.

A čo sú Kremnické krumple?

Ide o jedinečný sladký dezert, vyrábaný podľa originálneho receptu zo začiatku 20. storočia.
Odporúčame túto výrobňu navštíviť aj dva krát…
Prvýkrát si aj tak nebudete vedieť dať rady, koľko si pribalíte pre rodinu domov a koľko sami zjete. To sa vám v hlave ujasní až pri druhej návšteve.
Dáte si zabaliť veľa – veď nech aj doma vedia, akú delikatesu v Kremnici Kremničania tvoria.
Päť palcov hore.
Všetko o krumplíkoch sa dozviete tu: https://bit.ly/34jXHAE

  1. Kremnické bane

To že Kremnické vrchy a okolie Kremnice je prevŕtané ako ementál, a že sa tu po stáročia ťažilo zlato, to isto vieme všetci.
Nové, čo sme sa dozvedeli je, že rovnaké množstvo zlata, aké sa doteraz vyťažilo za celé obdobie ťažby, sa stále nachádza v tejto oblasti a je ukrytá hlboko pod zemou. Tak tu sme zbystrili pozornosť všetci novinári a okamžite prijali pozvanie od pána Dušana Rooba – odborníka na ťažbu zlata a vedúceho Banského múzea v Kremnici.
Nielen, že sme dostali tie najodbornejšie informácie k minulosti i súčasnosti v oblasti dolovania zlata na Slovensku, nielen, že sme si mohli zobrať nejednu kremičitú skalku, v nádeji, že doma s kladivkom v ruke vydolujeme atóm zlata, ale hlavne sme podegustovali kvalitné vínko. Áno, áno….v Kremnických baniach sa doluje nielen zlato, ale aj zlatavý vínny mok, ktorý vám ponúknu v rámci exkurzie v tejto bani.

Takže opäť päť bodov – aj za tie šutre s atómom zlata, aj za super večer so zlatokopom, ale hlavne za úžasný večer, či deň, strávený sedemdesiat metrov pod zemou.

Odporúčame navštíviť Kremnické bane a Banské múzeum – info tu: http://www.banske-muzeum.sk/


 

  1. Poľovnícka reštaurácia Silvanus, Kremnica

Predstavte si, že s láskou jedlo pripravujete, všetko načánčáte, nápoj vychladený, stôl prestretý, polievočka akurát dovarená a šniclíky sa práve smažia…ale hostia nechodia a nechodia…a čo horšie…prídu o hodinu neskôr, keď už úplne rezignujete ako kuchár a v duchu si predstavujete ako  svojich očakávaných hostí po jednom varechou vylátate po zadku, že načas nevedia prísť a váš kuchársky počin môže ujmu pojať.

Prečo to vravím?  No lebo sme sa ako hostia podobne správali a neskoro sme prišli do reštaurácie Silvanus v Kremnici.

Cez to všetko, žiadne frflanie a odutí čašníci a kuchári – milé úsmevy a jedlo? Hotová báseň. Krehké mäsko, všetko teplé až horúce a nebotyčná trpezlivosť s hosťami, ktorí nevedia načas chodiť.

Túto reštiku opäť zaraďujem do klubu hviezdičkárov. Tu je ich kontakt cez sociálnu sieť: https://bit.ly/2QcnVNf

 

  1. Cyklo Adventure Slovakia – Ebajk

Hovorí sa, že krajinu a prírodu si najviac užijete v sedle koňa. Tak my to len troška modifikujeme: krajinu a prírodu si najviac a najlepšie užijete na sedlovke bicykla…a o to viac, keď je ten bajk s elektrickým pomocníkom.

Ale verte, to je len prvá podmienka ako spoznávať krásy okolitej prírody. Tou druhou je správny výber sprievodcu. Tak ako pre prežitie niekde v sibírskej tundre by ste si za sprievodcu vybrali Edwarda Michaela Gryllsa, známejšieho pod prezývkou Bear, tak na spoznávanie krajiny v lokalite Kráľová, časť Pustý hrad a Zvolensko-Môťovské singletraily odporúčame cyklo sprievodcu Miroslava Petríka. Máme to odskúšané. Chlapík sa fakt vyzná. Nielen v okolitej krajine, čo je zárukou bezpečného a istého návratu domov, nielen tým, že sa o svoje bajky naozaj stará a sú vo veľmi dobrom stave…ale hlavne, vždy vás vyčerpaných dovedie do toho správneho oddychového cieľa! A tým môže byť aj Pivovar Dobrovar. A to je dobrý cieľ….verte nám!

Takže Miroslav, máte u nás päť bodov a určite prídeme ešte raz.

Lunterov Ranč, Zvolen – Kráľová – http://lunterovranc.sk/

A kde ho nájdete vy? Tu: https://bit.ly/32a5Bdm

Gavúrky – unikátne miesto pre váš  cyklovýlet

ING. Miroslav Petrík – celkom drsoň, takže výlet bude zaujímavý

Ideálne počasie a podmienky pre redaktora zo Slovak Lines

  1. Zámocký hotel The Grand Vígľaš 

Tento hotel a zámok v jednom je zázrak…ani nie tak gastronomický. Tu by som trošinka zafrflal na kuchára, že vysušené mäsko zrobil a to by sa fakt nemuselo, keď už je pri názve hviezd ako na Mliečnej dráhe. Iná ma zaujalo. Ten zázrak je podnikateľsko architektonický! Postaviť z ruín  takéto dielo, to chce guráž, peniaze, guráž a peniaze. Tak klobúk dole páni noví majitelia. Urobili ste kus obrovskej práce….a druhá vec, čo ma zaujala. Je tu cítiť z každého kúta tohto hotela aristokraciu, takú o ktorej sme  kedysi iba počúvali, čítali či mali skreslené predstavy.
Tu na vás hľadí z každého kúta celého hotela. Ten pocit nie je taký, že to bolo dávno, ten pocit je súčasný.

Takže prečo je Grand hotel Vígľaš v klube odporúčania pre vás? Ubytujte sa tu, najlepšie v období zaujímavých sprievodných akcií, ktoré sa tu veľmi často konajú, cez deň si urobte výlety do okolia a na večer sa stanete súčasťou aristokracie…aj tej dnešnej. Stačí sa nadýchnuť atmosféry hotela, prejsť sa po svojej izbe a priľahlých dvoranách a ste barónom čakateľom na to tata…..a nejaké to suchšie kuriatko na večeru na tom nič nezmení.

Takže päť bodíkov za atmosféru.





 

  1. Drevený artikulárny kostol

Tu sa o bodoch nediskutuje. Sú okamžite pridelené. Bezpodmienečne navštíviť! Ale jedna prosba. Ak budete mať šťastie a zažijete odborný výklad pani farárky Anny Jakušovej – tíško seďte, nehýbte sa. Lebo ak sa pohnete, pohnú sa aj všetky drevené spoje v tomto architektonickom unikáte. A to vŕzganie je snáď počuť v celom Stredoslovenskom kraji. Takže vypočujte si – je to naozaj zaujímavé. A tešme sa, že niečo tak úžasné, ako je tento kostol, máme na Slovensku. A ak sa viete modliť, tak denno-denne pošlite prosbu, nech tento unikát žiadna skaza nepostihne…lebo niečo tak údesné, ako sa stalo v susednej Českej republike, kde adolescenti svoje hlúpe myšlienky v realitu premenili a podobný skvost popolom ľahol.

Na návštevu tohto kostola si vyhraďte dlhšiu chvíľu…Ja som cca pol hodinu len trámy hladkal.
Dáme päť bodov, nech máme klub kompletný.

Poznámka pod čiarou:

A ozaj, možno by bolo dobré aj nejaké to vécko opodiaľ postaviť. Samozrejme mimo areálu, hoc aj drevené.



Určite musíme ešte spomenúť aj ďalšie navštívené, odskúšané miesta a služby, ako bol Hotel Golfer v  Kremnica, kde oceňujeme krásne a tiché okolie.
Kontakt: https://www.golfer.sk/

Múzeum Andreja Sládkoviča a sprievodca Krupinou a na Vartovke. Pána sprievodcu si určite vyberte Miroslava Lukáča, /  muzeum@krupina.sk / jeho príbehy a znalosti Krupiny a celej histórie sú výnimočné.

Určite nezabudnite navštíviť pivovar Dobrovar…Ten navštívite, ak budete poslúchať a stíhať cyklosprievodcu. Nakoniec nášho presstripu sme navštívili reštauráciu a piváreň Červený rak v Banskej Bystrici http://www.cervenyrak.sk/
Chválime výbornú kuchyňu, skvelú obsluhu a vynikajúce pivko Krebs.

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej