ONLINE MAGAZIN

Ako na krásny trávnik – radíme vám spolu s Maia Green

Krásny trávnik hneď po výseve? Nenechajte sa mýliť …

Asi každý túži po krásnom zelenom trávniku, po ktorom je radosť chodiť naboso. Mnoho ľudí sa domnieva, že budú mať taký trávnik chvíľu po výseve. Opak ale väčšinou býva pravdou. Ľudia sú potom akurát otrávení z toho, že sa to nepodarilo a dlho to trvá.

Ako to vlastne funguje?
Klíčenie. Od doby, kedy je pôda pripravená na výsev trávnych semienok a zasejete, trvá približne týždeň až 14 dní (podľa podmienok, niekedy to môže trvať aj dlhšie), než začnú semienka klíčiť. Keď málo zavlažujeme a počasie nepraje, trvá vyklíčenie trávniku dlho.

Pozor, ak prestanete zavlažovať vo zlú dobu, môže sa stať, že semienka vyklíčia, ale následne zaschnú. A vy máte len hnedú plochu s burinou. Po tráve ani chýru.

K životu sa prebúdza nielen trávnik, ale aj rastliny, ktorým (ak túžite po anglickom trávniku) hovoríme burinu. Týmto nevítaným prírastkom možno málokedy zamedziť, pretože ich semienka v pôde sú, hoci ich nevidíme. V našich podmienkach sa im darí výborne. Ich rast je podstatne rýchlejšia než je tomu u trávnika, a to sa nášmu oku vôbec nepáči. Vyčnieva len ten burina …

Akonáhle človek vo svojej záhrade uvidí plochu posiatu Lebeda, hneď sa mu zježia chlpy na chrbte a začne sa báť, že po jeho vysnívanom trávniku nič nebude.

Nevstupovať.
6-8 týždňov by sa nemalo do trávnika vkročiť. Zničili by ste tým malé rastlinky, ktoré sú na zošliapnutie príliš slabé. Akonáhle má vypestované tráva okolo 8 cm, môžete začať s prvým kosením.

Prvé krôčiky.
K prvému kosenia je ideálne použiť kvalitné vretenovú kosačku. Tú ale mnoho ľudí nemá k dispozícii. Použite teda aspoň ľahkú kosačku, ktorá má nabrúsené nože. Ľahkú, aby sa vám nebořil do hliny (nie je ešte plne zarastená a predsa len je ešte po príprave na trávnik stále kyprá) a tiež je pre mladé rastlinky prijateľnejšie.

Ostré nože sú veľmi dôležité, pretože rastliny režú. Zamedzíte tak vytrhnutie mladých rastliniek aj s korienkami.

Čo ďalej?
Tzv. anglický trávnik je náročný ako na údržbu, tak i na peniaze.

Dôležité je zabezpečiť predovšetkým:

Dostatočnú zálievku
Pravidelné kosenie
Pravidelné hnojenie
Vertikutáciu

Postreky, ktoré zničia burinu. Ďalším variantom je manuálne odstránenie. Niektoré druhy vymiznú pravidelným kosením. Tu je výborným pomocníkom robotická kosačka 
Vypestovať trávnik trvá cca dva roky (ak mu zabezpečíte vhodné prostredie pre rast). Záleží, koľko starostlivosti mu venujete, a aké podmienky mu zaistíte.

Pokiaľ ale túžite po anglickom trávniku bez buriny, nezostane vám nič iné, než mu poskytnúť ideálne podmienky. V Anglicku to majú vďaka výdatným zrážkam oveľa jednoduchšie. Tu si budete musieť zabezpečiť pravidelnú zálievku a kosenie, hnojivo a taky postreky.

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, starostlivosť o trávnik je náročná.

Ak vás zaujíma viac informácií, ako na záhradu, mrknite na blog Maia Green

Zdroj: https://bit.ly/3atc9av

Viacej informácií nájdete aj tu: https://www.svepomoci.cz/

Foto zdroj: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej