ONLINE MAGAZIN

Philips má produkt, ktorý poteší nielen hráčov.

Recenzia Philips E Line 32″ CurvedDisplay (328E)

Myslíte si, že zakrivené monitory pre počítače sú iba dočasný trend, ktorý bude čoskoro prekonaný? Vedzte, že nami otestovaný 32-palcový Philips z modelovej série E Line, model 328E, je úžasným kúskom modernej techniky, ktorý sme si obľúbili natoľko, že si teraz vieme prácu bez neho predstaviť už iba veľmi ťažko.

Na začiatok niekoľko technických údajov. 31,5 palcov v uhlopriečke znamená 80 centimetrov, teda viac ako trištvrte metra. V prípade televízorov to nie je fascinujúci údaj, no ak má takéto rozmery monitor postavený iba niekoľko desiatok centimetrov od vašej tváre, záleží aj na najmenších detailoch. Rozlíšenie je preto 4K (Ultra HD): 3 840×2 160 pixelov, pomer strán 16:9, čo vzhľadom na plochu obrazu znamená jemnosť 140 ppi (pixelov na palec dĺžky). Veľkosť jedného pixelu je iba 0,182×0,182 mm.

Obraz je tak jemný, že voľný okom zo vzdialenosti asi 50 cm nerozlíšite jednotlivé pixely.


Kľúčové vlastnosti – technické parametre Philips 328E
Uhlopriečka obrazu 31,5 palca / 80 cm
Rozmery obrazu 697,3 (výška) x 392,2 (šírka) mm
Rozlíšenie 4K (Ultra HD, UHD) = 3 840×2 160 pixelov
Technológia obrazu VA LCD a podsvietenie W-LED
Jas 250 cd/m2
Odozva 4 ms
Pozorovacie uhly 178°
Cena v čase vydania testu  od ~345 eur

Zakrivenie obrazovky je očividné z každého uhla pohľadu. Rozdiel medzi strednou časťou a okrajmi obrazu je asi tri centimetre.

Zakrivený obraz prakticky a užitočne

Zakrivenie monitora od značky Philips je pomerne výrazné, ale prirodzené a nachádza uplatnenie v každodennom živote. Či už pracujete na počítači, hráte hry, sledujete videá alebo programujete, budete mať dojem, že vás monitor obklopuje. Čiastočne tak eliminuje vizuálne ruchy okolia a pomáha k lepšiemu sústredeniu sa.

Význam mierneho zakrivenia svoj zmysel má, pretože rohy obrazu sú k vašim očiam fakticky rovnako ďaleko ako jeho stred, čo má prospievať používateľskému zážitku. A prospieva, predovšetkým však počas spomenutého hrania hier a sledovania multimédií.

Kladné stránky monitora Philips 328E ale nespočívajú iba v zakrivenom obraze. Pochvalu si zaslúži samotná technológia obrazu VA LCD s podsvietením pomocou systému W-LED. Tieto technológie umožňujú dosahovať jas na úrovni 250 cd/m², odozvu 4 milisekundy, kontrast 2500:1 podporený inteligentným kontrastom SmartContrast a Mega Infinity DCR. Pozorovacie uhly dosahujú až 178 stupňov, pri pohľade z boku však obraz mierne stráca na kontraste – najmä v niektorých častiach zakrivenia.

Kvalita obrazu je špičková a pohlcujúca. Farby sú sýte aj vďaka technológii Ultra Wide-Color a zobrazenie netrpí na fakticky žiadne nedostatky, s ktorými sa môžete stretávať u lacnejších monitorov, hoci aj tento je z finančného hľadiska stále veľmi výhodnou kúpou. Technológia VA LCD obyčajne býva konfrontovaná s IPS, ktorá je v princípe fakticky podobná, ale s drobnými technologickými odlišnosťami, ktoré vytvárajú rozdiely pri priamom porovnávaní. Bez zachádzania do detailov ale po teste zakriveného monitora Philips 328E môžeme vyhlásiť, že kvalita zobrazenia dosahuje úrovní, ktorá je akceptovateľná aj profesionálmi. Jedinou drobnou nevýhodou je, že čierna predsa len nie je stopercentne čierna, ale veľmi tmavá šedá. Úroveň kontrastu je ale taká vysoká, že pre bežného pozorovateľa bude čierna hlboká a pravá.

Osobne ma veľmi zaujímalo, ako dobre si monitor poradí s materiálmi náročnými na rozlíšenie, pretože výrobca avizuje skvelé výsledky pri zobrazovaní členitých CAD objektov. Faktom je, že vysoké rozlíšenie spoločne so softvérovou a hardvérovou podporou skutočne umožňuje dosahovať výborné výsledky, teda krásne detailné grafiky.

Herný monitor je ideálny aj na kancelársku prácu – 50 riadkov v Exceli je je splneným snom nejednej „kancelárskej krysy“ 🙂

Žiadne suché oči

Mám pomerne citlivé oči, ale po niekoľkohodinovej práci s monitorom Philips 328E nepociťujem dráždenie, únavu alebo iné nepriaznivé dôsledky, čo ešte ani dnes nie je úplná samozrejmosť. Výber správneho monitora je pre mnohých veľmi náročnou úlohou, pretože musia zohľadňovať práve problémy s očami.

Riešenie od Philips ponúka veľmi jednoduchý výber z viacerých režimov zobrazenia, táto funkcia sa volá SmartImage Game a ponúka na výber osem režimov, vrátane vypnutej úpravy obrazu. Mne osobne veľmi vyhovovalo nastavenie Hráč 2 a tiež režim redukcie modrého svetla. Výber režimov SmartImage Game vyvoláte stlačením ľavého tlačidla na ovládacom paneli.

V kontexte hrania hier prichádza vhod technológia Adaptive-Sync (adaptívna synchronizácia), ktorá v praktickom ohľade zlepšuje vizuálnu plynulosť hier – AdaptiveSync zabezpečuje plynulé rýchle obnovovanie obrazu a mimoriadne rýchly čas odozvy, a to bez ohľadu na FPS, počet snímkov za sekundu.

Stojan je jednoduchý a mimoriadne stabilný. Monitor sa nedá otáčať, iba nakláňať hore a dole. Káble sú vo vnútri stojanu.

Na čo si dať pozor

Pri práci s grafikou budete občas registrovať, že v spodnej a hornej časti obrazu je rovná čiara mierne zakrivená, čo môže byť pri špecifických typoch prác nežiadúce. Možno je to však iba otázkou zvyku, keď toto zakrivenie prestanete vnímať a tým pádom vás nebude rušiť.

Druhou vecou, ktorú je potrebné mať na pamäti, je vysoké rozlíšenie monitora a s tým súvisiace technologické nároky na počítač. Rozlíšenie monitora 3 840×2 160 pixelov je pre bežný notebook naozaj veľa, čo sa prejavuje mierne oneskorenými reakciami a vôbec zhoršeným zážitkom z používania počítača. Riešením môže byť zníženie rozlíšenia na nenatívnych 1920×1080 pixelov alebo iné, lenže to sa už pripravujete o jednu z najvýznamnejších vlastností tohto monitora, ktorou je ostrosť.

Z hľadiska konektivity je škoda, že monitor neobsahuje vstavané USB konektory. Vzadu nájdete iba dva HDMI konektory, DisplayPort a dvojicu 3,5 mm jackov AUDIO IN a AUDIO OUT.

Dôležité detaily

Nezabudnime na niekoľko ďalších detailov, ktoré sú dôležité z hľadiska každodennej použiteľnosti. Monitor je aj napriek veľmi tenkým rámom, nízkej hmotnosti sedem kilogramov a minimalistickému stojanu vybavený vstavanými reproduktormi, ktoré sú navyše vskutku hlučné a s primerane dobrým zvukom.

Ďalšou výhodou je antireflexná vrstva na obrazovke, ktorá ho robí perfektne použiteľným aj v priestranných svetlých open-space kanceláriách, nakoľko vynikajúco rozptyľuje odrazy. Táto matná vrstva pritom evidentne neovplyvňuje ostrosť obrazu. To, ako sa Philips podarilo vyhotoviť túto vrstvu, je veľmi prekvapujúce, pretože v odraze nie je vidno fakticky nič, iba lokálne nerušivé odlesky svetla v pozadí.

Už predmety vzdialené jeden centimeter od obrazu sú značne rozostrené. Matná vrstva sa stará o to, že monitor neodráža svetlo z prostredia.

Nesmieme zabudnúť ani na to, ako jednoducho sa monitor uvádza do prevádzky. Krabica je síce rozmerná, ale vybratie z krabice a montáž stojana jedinou skrutkou je niečo, čo zvládne aj technicky menej zručná osoba. Potrebujete iba jeden skrutkovač, prípadne obyčajnú mincu alebo kľúč od bytu. Pripojenie k počítaču je potom záležitosťou sekundy, pretože sa používa obyčajný HDMI alebo DisplayPort 1.2 a kompletnú kabeláž je možné elegantne schovať do samotného stojana, ktorý je dutý.

Zhodnotenie

Philips 328E je úžasný monitor, ktorý vo vás vyvolá nadšenie. Vyvolal ho aj v nás, hoci sme na veľké a kvalitné monitory zvyknutí a ani zo zakrivených obrazov už nemáme veľké oči. Riešenie od Philips je skrátka pripravené na každodenný život, na široké spektrum rôznych pracovných činností, ponúka riešenia vhodné aj pre hráčov a navyše vyzerá fantasticky. Tvorí dokonalé centrum domácej pracovne a herne. Dokonca aj cena je dobrá, čo produktu pridáva ďalšie priaznivé body.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej