ONLINE MAGAZIN

Oslavy, festivaly a koncerty. Predstavíme TOP udalosti roku 2020 v Českej republike

Plánujete navštíviť Českú republiku? Či už počas dovolenky alebo služobne? A čo tak návštevu historických miest spojiť napríklad s nejakým zaujímavým športovým podujatím, filmovým festivalom alebo napríklad koncertom? Prinášame zoznam tých najlepších podujatí pre okrúhly rok 2020.

JANUÁR

Prvý mesiac v roku nepatrí k mesiacom, ktorý by oplýval množstvom podujatí. Už tradične však prebieha Grand Restaurant Festival, kedy môžete ochutnať za zvýhodnené festivalové ceny špeciality najlepších a najzaujímavejších reštaurácií podľa nezávislého sprievodcu Maurerův výběr (15.1.-29.2).

FEBRUÁR

Vo februári máte možnosť si poriadne zašportovať. Alebo aspoň fandiť. V Jizerských horách sa pobeží tradičná Jizerská 50 (7.-9.2.), čiže 50 km na bežkách v krásnej a zasneženej prírode. Južné Čechy privítajú milovníkov zlatistého moku, České Budějovice totiž hostia Medzinárodný pivný festival (17.-22.2.). Tradičné masky a rituály ožívajú počas fašiangových obchôdzok na Hlinecku vo východných Čechách, zapísaných na nehmotný zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO (1.2. Veselý kopec, 8.2. Hamry, 22.2. Vortová). Preteky na bežkách otvorené pre verejnosť a zároveň exhibície za účasti českých a svetových lyžiarskych hviezd, to je City Cross Sprint v Ostrave.

MAREC

Marec môžu s radosťou privítať fanúšikovia Jamesa Blunta (9.3.) alebo vokálnej kapely Gregorian (12.3.). Obidva koncerty sa odohrajú v Prahe. Jarné slniečko bude lákať prvých bežcov zo série pretekov RunCzech. V marci sa pobeží polmaratón v Prahe (28.3.). To najzaujímavejšie zo súčasnej zahraničnej i českej kinematografie predstaví Medzinárodný filmový festival Praha – Febiofest (19.-27.3.). Plzeň rozsvieti Festival svetla a umenia vo verejnom priestore BLIK BLIK (27.-28.3.). V Brne sa začína medzinárodný džezový festival Jazz Fest Brno (15.3.-9.6.).

APRÍL

Na apríl tohto roku pripadajú veľkonočné sviatky (10.- 13.4.). Praha zavonia jarou a oslávi Veľkú noc najväčšími trhmi v Českej republike (28.3.-19.4.). Jarné trhy ponúknu ľudovú zábavu, ukážky tradičných zvykov a remesiel aj dobré jedlo. Trhy však nájdete aj v ďalších českých mestách.

Počas apríla sa otvára bežecká pretekárska sezóna putovných pretekov Běhej lesy. Prvé preteky sa už tradične bežia v Lednicko-valtickom areáli na južnej Morave (18.4.). A ani automobiloví fanúšikovia neprídu skrátka. Automobilová výstava Autoshow Praha aj tento rok prebehne na výstavisku v pražských Letňanoch (3.-5.4.). Centrum Olomouca ožije festivalom na počesť typickej hanáckej špeciality – olomouckým tvarôžkom, ktoré sa vyrábajú v Lošticiach už viac ako šesťsto rokov (18.-19.4.). Festival Open House vám ukáže Brno tak, ako ho nepoznáte a chcete spoznať. Bezplatne sa otvoria dve desiatky miest v centre i mimo neho.

MÁJ

S nastupujúcou jarou násobne podujatí pribúda. Milovníkov klasickej hudby určite poteší Medzinárodný hudobný festival Pražské jaro (7.5.-4.6.), ktorý ponúkne desiatky koncertov na mnohých miestach Prahy, napr. v Rudolfíne. Ale čakajú nás aj športové udalosti. Pražský maratón (3.5.) sa po roku vracia do centra mesta! Pobežia sa však aj ďalšie preteky série RunCzech (polmaratón Karlove Vary 16.5 a polmaratón České Budějovice 30.5.). Centrum Plzne čakajú veľkolepé oslavy oslobodenia americkou armádou a konca 2. svetovej vojny, tzv. Slavnosti svobody (1.-6.5.). Fanúšikovia horských bicyklov by mali zbystriť pozornosť. V máji sa koná v Novom Meste na Morave Mountain Bike World Cup (22.-24.5.). Stretnete tu tie najväčšie hviezdy svetového bikingu! A v neposlednom rade môžete tiež potešiť svoje chuťové poháriky. Gurmánsky Fresh Festival po roku otvorí svoje brány v Liberci (16. a 17.5.), Plzni (23. a 24.5.) aj Pardubiciach (13. a 14.6.) a má opäť pripravené tie najchutnejšie špeciality z celej Českej republiky. Počas celého mája sa tiež tradične otvárajú české kúpele. Či už Karlove Vary (1.-3.5.) alebo napríklad Luhačovice (8.-10.5.) – každé symbolické otváranie prameňov a kúpeľnej sezóny je jedinečné. Nenechajte si ich ujsť. Viac ako 200-ročnú tradíciu má starobylá ľudová slávnosť, odohrávajúca sa na Svätodušnú nedeľu vo Vlčnove na východnej Morave, tzv. Jízda králů (29.-31.5.).

JÚN

V júni začínajú viaceré veľmi zaujímavé medzinárodné podujatia. Napríklad Medzinárodný hudobný festival Smetanova Litomyšl (11.6.-6.7.). Na festivale je príjemné, že organizátori kladú dôraz na klasickú, ale aj súčasnú hudobnú tvorbu a celý festival sa odohráva v kulisách zámku Litomyšl, renesančnej perly zapísanej na zozname UNESCO. Kutná Hora sa stane dejiskom historického festivalu Královské stříbření (20.-21.6.). Celé centrum mesta sa vďaka organizátorom a hercom prenesie do obdobia vrcholného stredoveku. Podobná slávnosť sa odohrá aj v ďalšom meste UNESCO, v Českom Krumlove. Slavnosti pětilisté růže (21.-23.6) sa budú venovať vrcholnému obdobiu Českého Krumlova – neskorej renesancii. Milovníci športu zase určite nesmú vynechať Czech Republic Speedway Grand Prix (13.6.) plochodráhových motoriek v Prahe na štadióne na Markéte alebo ostravský atletický sviatok Zlatá tretra (22.5.). Nielen fanúšikov rockovej hudby každoročne láka festival Rock for People (18.-20.6.) na letisku v Hradci Králové. Ani kultúra a vizuálne nové umenie nezostanú v kúte. V Brne pripravujú už tradičný festival ohňostrojov Ignis Brunensis (29.5.-21.6.) A v Prahe pred divadelnými prázdninami zase open air koncert Českej filharmónie na Hradčanskom námestí.

JÚL

V júli sa kúpeľné Karlove Vary stávajú mekkou filmových fanúšikov, pretože sa tu koná Medzinárodný filmový festival Karlove Vary (3.-11.7.). Zatiaľ nie je isté, ktorá z hollywoodskych hviezd festival navštívi, ale určite tento festival kategórie A nevynechajú. Vďaka unikátnej kombinácii má povesť miesta, ktoré nesmiete minúť! Industriálna pamiatka v Ostrave, Dolní oblast Vítkovice, hostí najväčší festival elektronickej hudby v strednej Európe Beats for Love (2.-5.7.) a jeden z najväčších hudobných festivalov, multižánrový Colours of Ostrava (15.-18.7.). Klasickú hudbu pre zmenu budete počuť na Medzinárodnom hudobnom festivale v Českom Krumlove (17.7.-8.8.). Spojenie klasickej hudby, opery a renesančného zámku zaručuje kvalitný hudobný zážitok pod letnou hviezdnou oblohou. Filmoví fanúšikovia však nemajú k dispozícii len KVIFF, ale aj Letnú filmovú školu v Uherskom Hradišti. Menší filmový festival je zameraný skôr na artové filmy a dokumentárnu tvorbu (24.7.-2.8.).

AUGUST

Chodské národopisné slávnosti (14.-16.8) patria medzi najväčšie a najstaršie české ľudové slávnosti. Konajú sa v západočeských Domažliciach a každoročne tu vystúpi niekoľko sto účinkujúcich z celého sveta. A keď vás cesty zavanú až sem, nesmiete vynechať chodský koláč! Tradičné sladké pečivo tohto regiónu. Pár tipov pre fanúšikov motošportu: motocyklové preteky Grand Prix Českej republiky v Brne (7.-9.8.) a automobilová súťaž Barum Czech Rally Zlín (28.-30.8.). To sú dve najlepšie moto súťaže, ktoré by záujemcovia v roku 2020 nemali minúť. K pražskému letu neodmysliteľne patrí festival Prague Pride (3.-9.8.) zameraný na LGBT komunitu, rovnako tak medzinárodný festival nového cirkusu a divadla, Letní Letná (13.-31.8.).

SEPTEMBER

V septembri sa pomaly uzatvára hospodársky rok a poľnohospodári zberajú doslova plody svojej práce. A oslavujú. Medzi najobľúbenejšie poľnohospodárske slávnosti v Českej republike patrí vinobranie. Konajú sa vo vinárskych mestách, jedno z najväčších potom v Znojme – Znojemské historické vinobraní  (11.-13.9.). Celé historické mesto na hraniciach Národného parku Podyjí sa oblečie do slávnostného a ochutnáva čerstvý burčiak a víno. Ďalšími poľnohospodárskymi slávnosťami sú tradičné oslavy zberu chmeľu, ktoré prebiehajú v historickom centre Žatca – Dočesná (4.-5.9.). Historické centrum juhočeského Tábora sa každý rok v septembri na tri dni vracia do prvej polovice 15. storočia, kedy sa vlády nad mestom ujal husitský vojvodca Ján Žižka z Trocnova. Stredoveký festival Táborská setkání (11.-13.9.) je plný tradičnej hudby, spevu a veselenia pod holým nebom.

OKTÓBER

Prvý víkend v októbri si každoročne v Plzni pripomínajú uvarenie prvej várky ležiaka Pilsner Urquell. K Pilsner Festu neodmysliteľne patria špeciálne prehliadky pivovaru, pivo, jedlo a živá muzika! V prvej polovici októbra sa Praha rozozvučí hudbou. Medzinárodný festival Struny podzimu kombinuje klasiku s novými prvkami a vytvára tak multižánrový presah. V Jihlave budú hostiť Medzinárodný festival dokumentárnych filmov (27.10.-1.11). Tešiť sa môžete na stovky dokumentov a desiatky svetových premiér dokumentov všetkých žánrov. V októbri tiež na dostihovú dráhu vybehnú kone a odštartujú jeden z najstarších dostihov v Európe, Veľkú pardubickú (11.10.). A ani milovníci umenia a krásy neprídu skrátka. Praha sa na jeden októbrový víkend vďaka výstave Designblok premení na mesto dizajnu (16.-18.10.). Na umelecké objekty a priestory sa premenia aj historické pamiatky a menej známe zákutia Prahy vďaka festivalu svetla a videomappingu, Signal festivalu (15.-18.10.).

NOVEMBER

V novembri prebiehajú svätomartinské oslavy na mnohých miestach republiky (11.11.). Juhomoravský Slavkov, starým označením Austerlitz, si aj tento rok pripomenie napoleónsku Bitku pri Slavkove (27.-29.11.). Bitka troch cisárov sa tu odohrala pred mnohými rokmi (v roku 1805), ale každoročne je stále vojenskými historickými skupinami hraná jej replika.

DECEMBER

S decembrom sú už tradične spojené oslavy Vianoc. Na mnohých námestiach českých miest nájdete adventné trhy. Tie naj sú v Prahe, Brne, Olomouci alebo Českom Krumlove.

 

Viac tipov na výlety do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej