ONLINE MAGAZIN

Sama na cestách – rady pre single cestovateľky

Užitočné tipy na cesty sme Vám už priniesli. Každá dobrá rada od skúseného človeka je užitočná. Je však skupina cestovateľov, ktorej požiadavky sú špecifické.  Ženy. Čoraz viac cestujú po svete, či už pracovne alebo za oddychom, samy. Sú samostatné, flexibilné, ale s ohľadom na bezpečnosť sú oproti mužom stále v istej nevýhode.  V rôznych krajinách si  je riziko, ktoré číha na osmelené cestovateľky, odlišné. Niekam sa žene bez sprievodu ani neodporúča vycestovať, inde si oddýchne ako nikdy predtým. Naším cieľom však nie je odhovárať dobrodružné povahy od single cestovania. Radšej poskytneme niekoľko užitočných rád, aby na dovolenky ostali v pamäti len tie najlepšie spomienky.

Ubytovanie

Ak cestujete sama, viac berte do úvahy hodnotenia ubytovaní. Prečítajte si skúsenosti iných na rezervačnom portáli, alebo Trip Advisor. Ak využijete portál Airbnb a couchsurfing, starostlivo preskúmajte profil a hodnotenie  majiteľa nehnuteľnosti. Neváhajte osloviť ľudí, ktoré už v destinácii boli a spýtajte sa na okolie hotela. Hoci je centrum mesta drahšie, je bezpečnejšie nájsť si ubytovanie tam, ako cestovať do okrajových častí.

Dokumenty a peniaze

Bez dokladov máte veľký problém, to vie každý. Preto vždy vytvorte kópiu svojich dokumentov a uschovajte ich na bezpečnom mieste. Prípadne si ich odfoťte a umiestnite na úložisko, kde budete mať prístup aj keby vám ukradli počítač, či mobil.  Hoci ide len o kópie, je to lepšie ako ostať bez dokladov napospas úradníkov v cudzej krajine. Taktiež je užitočné mať v mobile všetky potvrdenia o rezervácii, letenky a cestovné lístky. Aj keby ich spoločnosti v elektronickej podobe neakceptovali, môžete si ich niekde ad hoc vytlačiť.

Zdravie

Veľa ľudí sa presvedčilo, že ušetriť pár eur na cestovnom poistení sa naozaj neoplatí. Najmä ak sa chystáte venovať športu a výletom do divokej prírody. Výška zdravotných nákladov v zahraničí sa môže vyšplhať do astronomických výšok. Poistenie si budete pochvaľovať a j v prípade, že sa stane niečo s vašou batožinou, alebo spôsobíte škodu niekomu inému.

Bezpečnosť

Myslite na svojich blízkych doma a buďte s nimi v kontakte. Aspoň jedna osoba vo vašej domovine by mala mať predstavu, kde sa nachádzate a aké máte plány. Kontakt s domovom je dobrý nielen pre bezpečnosť vás ako cestujúceho, ale dozviete sa aj dôležité informácie a aktuality, ktoré sa môžu týkať blízkej rodiny alebo u známych. Ak sa vyberiete do krajiny, kde hrozia nepokoje, oboznámte so svojou cestou aj príslušné ministerstvo.

Peniaze

Nenechávajte všetky svoje peniaze na jednom mieste. Majte vždy nejakú hotovosť, ktorá vás zachráni, ak nemáte možnosť použiť platobnú kartu. Časť hotovosti by ste však pre každý prípad mali držať aj na izbe. Umiestnite ju prefíkane. Ako žena môžete múdro časť peňazí schovať do kozmetickej taštičky do obalu na tampóny. Toto miesto prípadných zlodejov určite nebude zaujímať. V dôveryhodných hoteloch nie je na škodu využiť hotelový sejf ne izbe alebo recepcii.

Telefón

Keď sa vyberiete spoznávať mesto, nemali by ste z hotela vychádzať bez spomínanej hotovosti, dokladov (ktorých kópiu máte na izbe). V dobe smartfónov, ktoré vedia (takmer) všetko a obsahujú cennú navigáciu, odporúčame do kabelky pribaliť aj externú nabíjačku. Mobil s prázdnou baterkou je dobrý maximálne ako podložka po pohár. Vo večerných hodinách môžete oceniť aj integrovanú baterku.

Odev a doplnky

Snažte sa obliekať ako miestni. To vás ochráni pred nechcenou pozornosťou. A ak nebudete vyzerať ako zjavný turista, nebudete prvým cieľo m pre podvodníkov alebo vreckárov. Na Strednom Východe zároveň odporúčajú cestovateľkám nosiť falošný snubný prsteň. U cudzích mužov prsteň vyvolá pocit, že má niekto nad vami ochrannú ruku a nedovolia si toľko ako na single bezbrannú Európanku.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip

Poistenie je v cestovných nákladoch najnižšia položka. Nešetrite na nej.

Slobodu cestovania si dnes užívame aj vďaka nízkym cenám nízkonákladových leteckých spoločností a inovatívnym rezervačným aplikáciám ubytovania. Dnes nie je problém stráviť predĺžený víkend v Ríme a o tri týždne sa vykúpať na pláži v Aténach. A to dokonca za cenu častokrát výhodnejšiu ako je cesta vlastným autom s ubytovaním na Slovensku. Cestovanie sa však […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej