ONLINE MAGAZIN

MAGULA rodinné vinárstvo

Rodinné vinohradníctvo a vinárstvo, tvoriace naturálne vína z hrozna ekologicky dopestovaného vo vlastných vinohradoch. K tvorbe svojich vín pristupujú s úctou, pokorou a zodpovednosťou voči ľuďom i prostrediu.

In Drive magazín Slovak Lines odporúča

Vína plné života
V rodinnom vinárstve Magula veria, že v zdravom hrozne je obsiahnuté všetko potrebné pre vznik skvelého, živého vína: životaschopné kvasinky a baktérie na šupke, cukor a bohatstvo ďalších látok v bobuli, to všetko bez zvyškov chemických prípravkov vďaka ekologickému poľnohospodárstvu. Hrozno sa transformuje na víno prirodzene, bez prídavku komerčných kvasiniek, baktérií či iných pomocných látok. Mladé víno ďalej vyzrieva v pokoji toľko, koľko mu treba, v závislosti od odrody a typu vína. V snahe o zachovanie čo najväčšej autenticity upúšťajú od technologických zásahov ako čírenie či filtrácia a sírenie vína sa minimalizuje.
Výsledkom je víno plné života, jedinečného charakteru a slnka z viníc, verne odrážajúce ročník aj terroir.

In Drive magazín Slovak Lines odporúča

Korene v tradícii
Magulovci sú hlboko zakorenení v hodnotách ako úcta k tradícii, prírode a rodine, ktoré sa prirodzene a nezmazateľne odzrkadľujú v ich vinohradníckom a vinárskom pôsobení. Nadviazali na rodinnú vinársku tradíciu z roku 1931 a dnes sa prác vo vinohrade a pivnici zúčastňuje celá rodina, vrátane tých najmladších, ktorí rodinnej tradícii dávajú zmysel a perspektívu.

Genius loci
Čarovné prostredie Ružovej a Vlčej doliny nenapodobiteľne opísal František Hečko vo svojom epose Červené víno. U Magulovcov, v  kamennej pivnici ukrytej na vŕšku medzi týmito malebnými dolinami, v tieni dvestoročných gaštanov, či uprostred romantických viníc môžete aj dnes autenticky precítiť toto čaro…

In Drive magazín odporuča !

Nenechajte si ujsť

V súlade s hečkovskou tradíciou sa Magulovci zameriavajú na tvorbu červených vín. Ich Frankovka modrá 2011 sa dostala do povedomia odbornej verejnosti už v roku 2013 kedy získala niekoľko zlatých medailí na domácich aj medzinárodných súťažiach.
Vinicu Frankovky Magulovci vysadili v roku 2007 na mieste pôvodného rodinného vinohradu z roku 1931 a víno z neho si postupne získava stále viac verných zákazníkov.

Tradičnú suchovskú odrodu Modrý Portugal môžete ochutnať hneď v troch podobách: klasické červené vyzrievané rok v starých dubových sudoch, elegantné barikové vyzrievané dva roky v nových dubových sudoch a inovatívny „carbonique“ vytvorený v priebehu iba dvoch mesiacov karbonickou maceráciou. Toto ľahké ovocné vínko vznikne celkom prirodzene keď sa neporušené strapce hrozna nechajú dva týždne v ochrannej atmosfére oxidu uhličitého a až potom sa vylisujú. V pivnici už vyzrieva aj Dunaj z nového vinohradu, na ten si však ešte treba počkať.

 

In Drive magazín Slovak Lines odporúča.

Okrem červených vín môžete ochutnať aj svieže ružové Ružový vlk (spájajúce v sebe hrozno z Ružovej aj Vlčej doliny), pikantný Veltlín a korenistý Vlašák. Obe biele vína dozrievali na jemných kvasničných kaloch, čo im odovzdalo plnú a zaujímavú chuť aj vôňu. Onedlho k nim pribudne aromatický Devín z panenskej úrody.

Magulovci sú iba na začiatku objavovania možností pri tvorbe naturálneho vína, ochutnať však u nich môžete remeselné vína nesúce výstižný prívlastok „unplugged“, vytvorené bez dotyku strojovej technológie, ručne, či bosými nohami, oranžové víno ako aj vína vytvorené bez pridania oxidu siričitého.

Na jeseň Vám k degustácii pripravia jedinečnú pochúťku – pečené gaštany z ich vlastného gaštanového sadu, jedného z najväčších na Slovensku!

 

 

Text: Region Tirnavia

Foto: Viktor Cicko a Region Tirnavia

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej