ONLINE MAGAZIN

ČERGOVSKÉ POKLADY

Čergovské pohorie, staršie Čerchov, možno nepozná na prvé počutie každý. Zatiaľ patrí k našim menej navštevovaným horám. Skúsení turisti vedia, že tam nájdu mnoho zaujímavých prírodných krás, pozoruhodností a možností, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi. Pre tých, ktorí sa o Čergove dozvedajú prvýkrát, máme niekoľko dôvodov, prečo pohorie na severovýchode Slovenska navštíviť.

Drevený kostolík v HervartoveDrevený kostolík v Hervartove

Čergov má zaujímavých susedov. Na východe susedí s Ondavskou vrchovinou, na západe so Spišsko-šarišským medzihorím a na severe s Ľubovnianskou vrchovinou. Zároveň na severe tvorí čiastočne štátnu hranicu s Poľskom. Z východu obmýva svahy Čergova rieka Topľa prameniaca pod vrcholom Minčol, na západe prítoky rieky Torysa. Jeho svahy sú zarastené zmiešanými lesmi a horskými lúkami. Obyvateľmi lesov sú aj mnohé chránené živočíchy.

Jeleň lesný
Jeleň lesný – Cervus elaphus,
Foto: Emil Grobauer

Chrbát pohoria je dlhý približne 30 kilometrov. Pomenovanie dostal podľa vrchu Čergov vysokého 1050 m n. m. vo východnej časti hlavného hrebeňa. Z jeho vrcholu je dobrý výhľad na Stráže, Kapušiansky hrad, Prešov, Lysú a jej bočný hrebeň. Avšak najvyšším vrchom pohoria je vrch Minčol vysoký 1157 m n. m. Názov pochádza z rumunského slova muncel (kopec, návršie, vrchol hory). Nachádza sa v západnej časti pohoria na hraniciach okresov Bardejov, Prešov a Stará Ľubovňa. Má hôľnatý charakter s typicky karpatskou horskou kvetenou, zasahujúcou aj do lesných spoločenstiev. Minčol je dôležitým turistickým bodom, o čom svedčí aj počet značených trás, ktoré k nemu vedú.

Pohľad z Malého Minčola na Tatry
Pohľad z Malého Minčola na Tatry

Medzi najpoužívanejšie výstupové trasy z „prešovskej“ strany patrí modro značená trasa, ktorá z Kyjova vedie hrebeňom nad Sokoľou dolinou, prípadne žltá zo Šarišského Jastrabia a z „bardejovskej“ strany žltá z Livovskej Huty. Na rýchly výstup sa dá použiť aj neznačená, ale orientačne nenáročná trasa z obce Potoky. Z vrcholu je krásny výhľad smerom na západ na Tatry, Pieniny, severne máme ako na dlani Malý Minčol, Murianik, Dlhú, Krynickú Javorinu. Severovýchodne pekne vidno vedľajší čergovský hrebeň s Pálenicou, Rohaľankou a Jaseňovom. Kvôli výhľadom na východ a juh, ktoré sú z Minčola obmedzené, sa oplatí odbehnúť na neďaleký predvrchol Minčola. Nádherný výhľad na hlavný hrebeň pohoria je z vrcholu s nevábnym názvom Škaredé. Nenechajte sa však odradiť. Ako na dlani odtiaľ vidíte aj južnú stranu Hrašovíka, horské lúky na Pastierčákoch a Solisko.

Storočný les pri Dvoriskách

Storočný les pri Dvoriskách

Súčasťou oblasti je aj niekoľko prírodných rezervácií, ako napríklad Čergovský Minčol, Čergovská javorina, Livovská jelšina, Hradová hora, Vlčia, pramenisko Tople. Tu sa nachádzajú početné chránené prírodné výtvory a náučné chodníky, rastú tu vzácne druhy stromov a bohatá vegetácia. Na potulkách môžete natrafiť na medvede, vlky, rysy. Z oblohy vás môžu sledovať chránené orly.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Ak máte chuť spoznať svahy Čergova na vlastnej koži, máte možnosť vybrať si z mnohých značených aj neznačených turistických trás. Niektoré sú náročnejšie, iné zvládnu spolu s vami aj deti. Stačí si len vybrať. Príroda vám otvorí svoju náruč, a ak budete ohľaduplní, môžete sa ponoriť do dobrodružstva za objavovaním krás tohto rozmanitého pohoria a jeho obyvateľov.

Spoznáte tu čistú prírodu, malebnú krajinu či tajomné zákutia. Svoje výlety po Čergovských vrchoch môžete okoreniť aj hľadaním kešiek prostredníctvom geocachingu.

Viacej informácií nájdete TU

 

Text: Petra Hašová

Fotografie: http://www.cergov.sk/

Tento článok vznikol na základe tipu od našej čitateľky Ivany Goliášovej – ďakujeme !

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej