ONLINE MAGAZIN

ROMANTICKÁ LYŽOVAČKA V SRDCI RAKÚSKA

ROMANTICKÁ LYŽOVAČKA V SRDCI RAKÚSKA

Dokonale upravených 42 kilometrov zjazdoviek, drevené horské chatky s čarovnou atmosférou a chutnými domácimi špecialitami, scenéria, ktorá vás prinúti pozerať okolo seba, magické hory a pod nimi jazerá, vleky a lanovky bez dlhých radov a čakania. Do malebného Tauplitzu v rakúskych Alpách so storočnou lyžiarskou tradíciou sa jednoducho oplatí vycestovať. Mestečko Tauplitz leží medzi alpskými masívmi Totes Gebirge, Dachstein a Grimming v oblasti Salz­kammergut (Soľné komory). Z Bratislavy je to len 316 kilometrov, a tak za atraktívnou zimnou dovolenkou s kvalitnými službami necestujete dlhšie ako štyri hodiny.  „Aj nás tento rok nemilo prekvapilo počasie,“ otvorí tému, ktorá trápi nejedného lyžiara, Bernhard Michelitsch, ktorý má v lyžiarskom stredisku na starosti marketing. „Naposledy sme zaznamenali ta- kúto slabú snehovú nádielku v 70. rokoch,“ dodal.

Loserhütte am Loser, Ausseerland - Salzkammergut

 

 

Na svahoch to však ani trochu nepocítite. „Máme tu veľa prírodných vodných plôch, z ktorých čerpajú vodu snehové delá, preto sú všetky atraktívne zjazdovky sprístupnené a vo skvelom stave.“ Nad hranicou lesa tak zažijete neuveriteľnú slobodu pohybu a načerpáte energiu, ktorá z okolitých kopcov priam sála. Najvyššie položená horská stanica sa nachádza v nadmorskej výške 1 965 metrov a po- núka dych vyrážajúci pohľad na masívne vrcholy Álp. Ani trochu sa nemusíte báť, že pri prvom hlbokom nádychu do vás vrazí odvážny kamikadze. Na zjazdovkách nie je hlava na hlave a na lanovky nečakáte v dlhých radoch, ako sme zvyknutí na Slovensku. Všade panuje pohoda, spoločnosť vám robia vysmiati turisti, na dvoch miestach sme sa zdravili so slovenskými rodinami. Tauplitz je známy dvoma vysokohorskými turistickými trasami, ktoré sú ideálne na odpočinok a relax.

 

Pri prvej okružnej trase sme sa zviezli 8-miestnou kabínkovou lanovkou a cez vrchol Lawinenstein sme prešli až k chate Kriemandlhutte. Slnečné počasie nám umožnilo pohľad na neuveriteľne magický panoramatický výhľad na Dachstein, Grimming, Totes Gebirge na trase s dĺžkou 2,5 kilometra. Vyskúšali sme aj druhú cestu, na ktorú nás pohodlne vyviezla štvormiestna lanovka do nadmorskej výšky 1 650 metrov. V tomto malebnom lyžiarskom stredisku nájdete aj sánkarskú dráhu, príjemnou zmenou je telemark, romantická je aj prechádzka na saniach s konským záprahom a pre odvážnych lezenie na ľade. Na bielych svahoch máte prog­ram až do večera, v hlavných uzloch zjazdoviek je rušný život ako v malých mestečkách. Okrem skvelých reštaurácií a chatiek, kde sa dá priamo ubytovať (dokonca ­niektoré prevádzkujú Česi), a záchytných parkovísk sú tam aj obchodíky a lyžiarske škôlky. Na dieťa môžete dozerať cez okno reštaurácie alebo na príjemnej slnečnej teraske.

Všade navôkol je cítiť, že Tauplitz je ­rodinným strediskom. Loser – hora plná zážitkov a slnka. Ak práve nepatríte k vášnivým lyžiarom, odporúčame výlet so snežnicami na vrchol Loser Fenster, ktorý je vo výške 1 838 metrov nad morom. V takom prípade neprekáža ani viac snehu, snežnice vám nedovolia zaboriť sa príliš hlboko, len tak akurát, aby to pre vás nebolo fyzicky náročné a nebezpečné. Za dve hodiny sme voľným tempom vyšli po šesťkilometrovej trase až na vrchol. Občas nás v rýchlejšom tempe míňali skialpinisti s lyžami na nohách, pri kamennom okne sa prezliekli a urobili jemnú stopu v prírodnom prašane.

Dvaja horskí sprievodcovia nás celú cestu zabávali rozprávaním o okolitej prírode, soľných jaskyniach a jazerách a po dvojhodinovom výstupe vytiahli z ruksakov čaj s rumom, mliekom a vanilkou i chutné praclíky, ku ktorým patrí milý rituál – odtrhni si polovicu od priateľa.
Keby ste si chceli podobný výstup objednať, aj s výstrojom zaplatíte okolo 15 eur na osobu.
Čím je väčšia skupina, tým vás to vyjde lacnejšie.

foto13

Ak by ste sa predsa len rozhodli pre lyžovačku, v stredisku Loser je k dispozícii 30 km zjazdoviek, moderná šesťmiestna lanovka i funpark a freeridové areály v okolí, kde si prídu na svoje hlavne skialpinisti. Obľúbená je aj 9 000 metrov dlhá rodinná zjazdovka s ­názvom Panoramatická cesta.

Cestou do hotela sme z okna ­mikrobusu videli najväčší prírodný skokanský mostík na svete v Kulme, kde sa od 15. do 17. ­januára konali majstrovstvá sveta v skokoch na lyžiach.

Domáca atmosféra a ručne vyrábané suveníry Štajersko sú nielen zasnežené kopce, ale aj rázovité dedinky, v ktorých sa akoby zastavil čas. V Bad Aussee, kde vás všetci vítajú v typickom kroji, nájdete geografický stred Rakúska. Nenápadný kameň stojí hneď pri rieke, neďaleko druhej, trochu umelej atrakcie – najväčšej hviezdy Mercedesu, ktorá je pozostatkom dávnejšieho veľtrhu. Mesto rozdelila na priaznivcov a odporcov, predsa len, je to kus plechu. Ale nájdete ju v každej brožúrke automobilky a nejeden turista ju chce mať vo svojom fotoaparáte, a tak mestu prúdia každoročne peniaze od turistov, ktorí sem zavítajú na kávu.

V mestečku je niekoľko preslávených remeselných dielní so značkou kvality Majstrovské dielne Štajerska. Zo zvedavosti sme zavítali do dielne tradičných klobúkov, ktorá má 500-ročnú tradíciu. Plstený štajerský klo­búk potiahnutý zelenou stuhou si tam môžete kúpiť od 100 eur vyššie, v neďalekej dielni sa pre zmenu ručne odtláčajú špeciálne vzory na látku, z ktorej sa potom šije kroj.


IMG_6177

 

Češka Martinka Lins (37), ktorá nás sprevádza, žije v Štajersku už 12 rokov a s úsmevom priznáva, že v skrini ich má šesť. Liečivé pramene: balzam pre telo i dušu Keď už ste v Štajersku, bolo by hriechom nezavítať do kúpeľov. Ich termálna, 110-stupňová voda je bohatá na minerály, pri deviatich termálnych prameňoch a v 15 kúpeľoch môžete čerpať silu v bazénoch, vírivkách, ale aj v soľných jaskyniach, cez ktoré môžete preplávať, či pod holým nebom hoci aj celý deň, a nebudete sa nudiť.

Martina Lins s redaktorkou Renátou Michálkovou – Gesvantnerovou

Štajersko je jednoducho malebná krajina stvorená na oddych.

MUSÍTE ZAŽIŤ

4 lyžiarske vleky Celodenný lístok: 34,50 € Detské lyžiarske centrum Skikinderland

NOVINKA

Bully-skiing – lyžovanie vo voľnom teréne. DIE TAUPLITZ: 42 km zjazdoviek, 8-sedačková kabínková lanovka, 4-sedačkové lanovky, 9 vlekov, 3 cvičné vleky, spojenie medzi Tauplitzom a Bad Mitterndorfom po zjazdovkách až do údolia, parkovisko je v Zauchenursprungu.

Celodenný lístok: 37,50 €

Skvelým zážitkom je Knödl-Alm, reštaurácia, kde majú v ponuke len plnené slané a sladké knedle z vlastných ­bioproduktov.

Nočná sánkarská dráha Grafenwiese Tauplitz Veľa zábavy aj pre deti. Hore vás pohodlne vyvezie vlek a potom vás čaká adrenalínová cesta lesom. Toplitzssee – Hitlerovské jazero.Neuveriteľná prechádzka okolo jazera s dvojitým dnom, ktoré ukrýva údajne najväčší nacistický poklad.


Toplitzssee – Hitlerovo jazero

 

Každoročne k nemu prichádzajú potápači, ktorí aj po toľkých rokoch veria, že ho nájdu. Chatka Jamesa Bonda Magické jazero Altaussee veľmi dobre pozná aj herec Daniel Craig. Dva dni tu nakrúcal scénu do novej a najdrahšej bondovky Spectre. Záber na jazero a do drevenej chatky, v ktorej sa skrýva smrteľne chorý muž, je len párminútový. Chatárka na tieto dva dni hrdo spomína, veď prišlo dvanásť kamiónov naložených technikou, štáb, poľná kuchyňa s vlastným kuchárom… Na pult porozkladá fotky s Craigom. Vyfotiť si ju však nemôžeme, filmová spoločnosť , ktorá má na film autorské práva, by ju mohla potrestať vysokou pokutou.

Text: klr

Foto: Viktor Cicko, Steiermark tourismus ikarus

Foto na titulke: Viktor Cicko – Prišiel ratrák, aby sa mohli piati lyžiari bezpečne spustiť do údolia.

V článku boli použite fotografie z presstripu so slovenskými novinármi.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej