ONLINE MAGAZIN

Máme víťaza CRP testu

Na súťažnú otázku:

Je CRP test vhodný aj pre malé deti ?

Je správna odpoveď:

Áno, je vhodný.

Pred chvíľou sme vylosovali víťaza: je ním pán Ing. Branislav Urban.

Blahoželáme !

Víťaza budeme kontaktovať.

 

Redakcia InDriveMagazinu Slovak Lines.

 

 

 

Zbaľte si na cesty CRP test. Pomôže zistiť, či potrebujete antibiotiká.

Ako si zbaliť dovolenkovú lekárničku a pritom na nič dôležité nezabudnúť? Jej základné zloženie možno získať aj nákupom hotovej zostavy v lekárni, v praktickej taške. Zoznam ďalších súčastí netreba nechávať na poslednú chvíľu. Ak pravidelne užívate lieky na lekársky predpis, zabezpečte si ich včas v dostatočnom množstve. Nezabudnite tiež na alergie. Ďalšie zloženie závisí od cieľa vašej cesty a zdravotného stavu. V každom prípade odporúčame pribaliť CRP tester.

 

V prípade ochorení v zahraničí zvyčajne stavíme najprv na samoliečbu. Pomôcť zorientovať sa a rozhodnúť dilemu či navštívit lekára, môže aj CRP test pre domáce použitie. Je malý, prenosný a obsahuje dva testy. Rozhodnutie, že vaše ochorenie je pravdepodobne bakteriálneho pôvodu a budú zrejme potrebné antiobiotká, získate do 5 minút. Stačí k tomu kvapka krvi z bruška prsta na ruke. CRP testy pre domáce použitie možno kúpiť bez lekárskeho predpisu.

 

Ako CRP test funguje?

S CRP diagnostikou sa stretávame predovšetkým v ordináciách praktických lekárov. Oceňujú ju najmä pre rýchlosť a vysokú úspešnosť správneho odhalenia pôvodu choroby, ktorý je rozhodujúci pre zvolenie adekvátneho liečebného postupu. Podľa hladiny tzv. C-reaktívneho proteínu v krvi je možné pomerne presne rozlíšiť medzi bakteriálnym alebo iným, najčastejšie vírusovým, pôvodom ochorenia. Kým prvý prípad spĺňa podmienky pre nasadenie antibiotík, v druhom väčšinou stačí sa z choroby vyležať a vyliečiť bežne dostupnými prostriedkami,

CRP test pre domáce použitie zisťuje koncentráciu C-reaktívneho proteínu v krvi v troch množstevných úrovniach. Ak je koncentrácia CRP v krvi vysoká (tretí stupeň), je veľmi pravdepodobné, že v organizme prebieha ťažší bakteriálny zápal. V takom prípade je nutné nechať posúdiť zdravotný stav lekárom, ktorý pravdepodobne nasadí k liečbe antibiotiká. Pri bežných ochoreniach spôsobených vírusmi sa zvyčajne hladina CRP nezvyšuje a liečba antibiotikami nie je vhodná.

Proces vyhodnotenia vzorky trvá presne päť minút. Testovanie je teda veľmi rýchle a jednoduché. Jeho presný priebeh ukazuje aj nasledujúce video:

CRP test pre domáce využitie sa oplatí nielen na cestách ale napríklad i ľuďom s časovo náročným zamestnaním, ktorí si vďaka nemu môžu v priebehu niekoľkých minút urobiť orientačne predstavu o závažnosti svojho zdravotného stavu. Ocenia ho aj mamičky s malými deťmi , ktorým pomôže zistiť, či je skutočne nutné cestovať do preplnenej čakárne. 

Ale rovnako ako u liekov na prechladnutie aj v prípade CRP testov pre domáce použitie je potrebné venovať pozornosť priebehu choroby. „Ak v prípade výsledku upozornenia na vírusové ochorenie v prvých dňoch príznaky zdravotných ťažkostí nevymiznú, je nutné lekára navštíviť,“ odporúča všeobecný lekár pre dospelých.

Výhradným distribútorom CRP testov pre domáce použitie do lekární v Slovenskej republike je popredný výrobca zdravotníckych pomôcok HARTMANN-RICO. Odporúčaná cena za jedno balenie s dvoma testami je 10,90 eur.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Health Tlačová správa Zdravie

Nadácia MiddleCap Help a sieť očných optík FOKUS štartujú charitatívny projekt FOKUS pre seniorov

Sieť očných optík FOKUS v spolupráci s nadáciou MiddleCap Help štartujú projekt so zameraním na zlepšenie zraku pre seniorov. Cieľom projektu s názvom FOKUS pre seniorov je priniesť lepší a jasnejší zrak do života seniorov, ktorí si zaslúžia žiť s väčším komfortom a dôstojnosťou v domovoch pre seniorov po celom Slovensku. V rámci pilotného dielu […]

Čítať ďalej