ONLINE MAGAZIN

Nadácia MiddleCap Help a sieť očných optík FOKUS štartujú charitatívny projekt FOKUS pre seniorov

Sieť očných optík FOKUS v spolupráci s nadáciou MiddleCap Help štartujú projekt so zameraním na zlepšenie zraku pre seniorov. Cieľom projektu s názvom FOKUS pre seniorov je priniesť lepší a jasnejší zrak do života seniorov, ktorí si zaslúžia žiť s väčším komfortom a dôstojnosťou v domovoch pre seniorov po celom Slovensku. V rámci pilotného dielu projektu v ružinovskom Domove dôchodcov na Pažítkovej ulici optometristi z FOKUSu zmerali zrak takmer stovke seniorov a potešili ich novými dioptrickými okuliarmi na mieru.

Processed with VSCO with a8 preset

V rámci ambiciózneho projektu sa sieť očných optík FOKUS zameriava na poskytovanie komplexnej pomoci seniorom, ktorí čelia problémom so zrakom a pre ktorých sú nové, kvalitné okuliare často nedostupnou možnosťou nie len z finančného hľadiska, ale aj dostupnosti. Cieľom projektu je nielen identifikovať a riešiť očné potreby seniorov, ale najmä poskytnúť im individuálnu starostlivosť a vyrobiť pre nich okuliare, ktoré dokonale zodpovedajú ich potrebám.

Riadne vidieť a vnímať svoje okolie je pre ľudí vo vyššom veku dôležité. Kvalita zraku nie je len otázkou pohodlia, ale aj bezpečnosti a sociálnej integrácie seniorov. Práve preto dnes štartujeme projekt FOKUS pre seniorov, v rámci ktorého chceme seniorom vrátiť kvalitu ich zraku,“ uviedol Marián Cápay, generálny riaditeľ siete očných optík FOKUS a dodal: „Zlepšenie zraku seniorom pritom nie je len otázkou technológie a optiky, ale tiež otázkou rešpektu a dôstojnosti voči staršej generácii. Seniori tak už nebudú musieť používať nesprávne zabrúsené či opotrebené okuliare, ktoré už roky neplnia svoj účel a prispievajú skôr k ďalšiemu poškodeniu zraku. S novými okuliarmi tak budú môcť jasnejšie vidieť, čo im umožní sa plnohodnotnejšie a bezpečnejšie zapájať do každodenných aktivít.

„Dobre vidieť znamená mať kvalitnejší život. Je to o tom, že vidíte svet okolo seba. Zrak vás upozorní na nebezpečenstvo, ale zároveň vám umožní tešiť sa zo všetkého pekného a príjemného – z toho, že vidíte úsmev na tvári ľudí, môžete si vylúštiť krížovku, prečítať knihu alebo časopis či pozerať televíziu. Všetko to, čo považujeme za samozrejmé, kým to nezačneme strácať. Ale to, čo by sme označili za jednoduché riešenie, je pre mnohých ľudí ťažko dostupné. O to viac si túto pomoc vážime,“ uviedol Ing. Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava – Ružinov.

Pilotným prijímateľom pomoci, kde FOKUS odštartoval svoj projekt, je domov dôchodcov na Pažítkovej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Práve tu optometristi z FOKUSu zmerali takmer stovku seniorov, pričom u takmer každého jedného zatiaľ diagnostikovali používanie nesprávnej dioptrickej pomôcky. Tá z dlhodobého hľadiska podľa odborníkov prispieva k ďalším poškodeniam zraku či problémom s videním. Seniori pritom často využívajú tzv. hotové čítačky, zakúpené v supermarketoch či drogériách, alebo používajú opotrebené a poškriabané okuliare, ktoré si medzi sebou vymieňajú. Tým si, prirodzene, môžu dočasne pomôcť pri čítaní textu, no v dlhodobom horizonte im ničia zrak a problémy skôr pridávajú.

Podpora starších ľudí v zachovaní alebo obnovení kvality ich zraku je investíciou do ich životného šťastia a pohodlia. Tento projekt je tak nie len o poskytnutí okuliarov, ale o vytvorení dôstojných podmienok pre našich seniorov. Našim cieľom je pokračovať v tejto aktivite naprieč celým Slovenskom,“ uzavrel Michal Kviečinský, správca nadácie MiddleCap Help a CEO investičného holdingu MiddleCap.

Očná optika FOKUS v spolupráci s nadáciou MiddleCap Help sa zaviazala pokračovať vo svojej činnosti a v pláne má počas budúceho roka navštíviť viacero centier starostlivosti pre seniorov naprieč Slovenskom, aby dochôdcom umožnila lepšie vidieť a dôstojnejšie fungovať v každodennom živote.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej