ONLINE MAGAZIN

BMW Concept Path 22 – vyjadrenie slobody

Od 11. do 14. júla 2015 sa bude v meste Biarritz už štvrtýkrát konať jedinečná oslava motocyklov vyrobených na  individualizovanú objednávku, surfovania a umenia pod názvom Wheels & Waves Festival. Toto skvelé podujatie návštevníkom ponúka bezprostrednú príležitosť stretnúť sa vo výnimočnej atmosfére a prejaviť svoj životný štýl založený na slobode a osobitosti. BMW Motorrad na tomto výnimočnom podujatí prvýkrát predstaví vlastnú interpretáciu scrambleru značky BMW pod názvom BMW Concept Path 22.

 

Vyjadrenie životného štýlu.

Prvé motocykle typu scrambler v 50. rokoch boli cestné stroje s pneumatikami s hlbokým dezénom, mierne zvýšeným zdvihom pruženia a vyšším výfukom na umožnenie jazdy v teréne. To im dodávalo charakteristický vzhľad, ktorý sa postupom času stal symbolom vlastného svetonázoru. „Scrambler sa dokonale hodí k festivalu Wheels & Waves. Je totiž stelesnením motocykla, ktorý porušuje zaužívané štandardy a konvencie. Nejde pri ňom tak veľmi o technické špecifikácie a výkon – oveľa podstatnejší je štýl a originalita stroja. Scramblery vyjadrujú vášeň, pričom môžu byť rovnako rôznorodé ako ich majitelia. Concept Path 22 je našou vlastnou interpretáciou vychádzajúcou z modelu R nineT. Ten je priam ideálnym základom na pretvorenie na scrambler,“ vysvetľuje Edgar Heinrich, vedúci dizajnu BMW Motorrad.

 

Spolupráca s Southsiders MC, Ornamental Conifer a Dyer Brand.

Model BMW Concept Path 22 je výsledkom spolupráce, ktorá siaha oveľa ďalej, než len po samotný motocykel. Na podnet organizátora festivalu Wheels & Waves, motocyklového klubu Southsiders MC (predovšetkým jeho člena Vincenta Prata), prizvala značka BMW Motorrad umelca známeho ako Ornamental Conifer a výrobcu surfov Masona Dyera zo značky Dyer Brand, aby model BMW Concept Path 22 navrhli spoločne. „Svojou interpretáciou scrambleru sme chceli vytvoriť obraz presne tej zmesi ľudí a kultúr, ktoré sa na Wheels & Waves stretávajú. Na to sme si našli ideálnych partnerov. Model BMW Concept Path 22 odráža všetko, čím sú ľudia, festival a životný štýl na Wheels & Waves tak výnimoční,“ hovorí Edgar Heinrich. Preto sa návštevníkom festivalu Wheels & Waves okrem scrambleru BMW v osobitom prevedení predstavia aj špeciálne kožené bundy BMW, ktoré vytvoril Ornamental Conifer, a dva exkluzívne surfy z dielne značky Dyer Brand. Tieto predmety spoločne dokonale odrážajú tvorivú scénu, ktorá sa rok čo rok stretá na podujatí Wheels & Waves a vytvára neustále rastúcu komunitu.

 

Názov „Path 22“ je odkazom na jednu z európskych surferských lokalít, ktorú dobre poznajú iba zasvätení. Na tento úsek pláže na pobreží Atlantiku v južnom Francúzsku sa nie je možné dostať autom, ale iba peši naprieč jedným z najväčších európskych borovicových lesov. Cestička vedúca k tomuto miestu je označená číslom 22.

 

Motocykel – Vyjadrenie slobody.

„BMW Concept Path 22 je zosobnením slobody – slobody mysle a jej vyjadrenia. Neexistujú žiadne hranice. Dovolené je všetko, čo sa vám páči – tak ako na festivale Wheels & Waves. Concept Path 22 vychádza z modelu BMW R nineT, ktorý sami považujeme za typický motocykel na mieru. Je dokonca priamo navrhnutý tak, aby sa dal upravovať a prispôsobiť individuálnym preferenciám zákazníka. Nápad vytvoriť scrambler značky BMW pre nás nie je novinkou. Zdalo sa nám však, že práve nastal ten správny čas predstaviť našu interpretáciu tohto legendárneho motocyklového konceptu,“ hovorí Ola Stenegard, vedúci konštrukčného oddelenia BMW Motorrad. Srdcom modelu BMW Concept Path 22 je výkonný dvojvalcový motor so protiľahlými valcami a kardanovým pohonom typický pre značku BMW. Jednostranné výkyvné rameno viditeľne odkrýva zadné päťlúčové koleso, ktoré je tiež známym prvkom motocyklov BMW. Rovnako aj zvyšok motocykla má podobne autentický a praktický charakter. Klasický kruhový svetlomet, palivová nádrž a krátke sedadlo motocykla dodávajú jasný a svižný tvar. Karoséria je vizuálne ukončená nad zadným nábojom kolesa, čo umožňuje všestranné manévrovanie. Prvky typické pre scramblery, ako sú napríklad pneumatiky s hrotmi, veľké predné koleso, mierne posunutý zdvih pruženia a zvýšený výfuk motocykla umožňujú pohodlnú jazdu po štrku aj piesku. Tieto charakteristiky motocykla zároveň dodávajú pôsobivý vzhľad, ktorý jasne naznačuje, aký zážitok je vám BMW Concept Path 22 pripravený ponúknuť.

 

 

Grafika: Ornamental Conifer.

Kryt svetlometu, palivovú nádrž a blatníky modelu BMW Concept Path 22 zdobí grafika, ktorú vytvoril Ornamental Conifer alias Nico Sclater. Sám je dlhoročnou súčasťou hnutia Wheels & Waves, pričom je zároveň spolutvorcom grafickej identity tejto scény. Základ jeho práce tvoria štylizované nápisy a grafické ornamenty. Svoju typicky drzú typografiu pritom dopĺňa strohými, no premyslenými slovnými hračkami. Okrem prác na rôznych vozidlách, nápisoch a oknách je Nico Sclater známy predovšetkým grafickým dotváraním kožených búnd. Preto nielen vytvoril špeciálnu grafiku nášho koncepčného motocykla, ale zároveň pomaľoval aj niekoľko exkluzívnych kožených búnd BMW pre tím stojaci za modelom Concept Path 22 – každú z nich jedinú svojho druhu.

 

 

Jazda na vlnách – surfy od Dyer Brand.

Pozoruhodným highlightom modelu BMW Concept Path 22 je držiak na surf na jeho pravej strane. V BMW Motorrad sme ho špeciálne navrhli tak, aby svojou strohosťou, funkčnosťou a špičkou kvalitou ladil so samotným motocyklom. Držiak pozostávajúci len z opracovaného hliníka a kože je mimoriadne flexibilný a dokáže sa prispôsobiť surfom rôznych veľkostí. Keď ho nepotrebujete, môžete ho jednoducho sklopiť do tela motocykla, či veľmi ľahko odmontovať. Surfy do tohto držiaka nevyrobil nik iný, než hlavný tvorca dosiek značky Dyer Brand zo San Diega, sám Mason Dyer. Preslávil sa predovšetkým mimoriadne kvalitnými surfmi na mieru, ktoré čerpajú inšpiráciu z 50. a 60. rokov. Mason Dyer pre model BMW Concept Path 22 vytvoril dva exkluzívne surfy na mieru: dlhší (9’4) evokuje časy prvých scramblerov a kratší (6’8) svojimi vlastnosťami poteší moderných surfistov.

 

Grafické spracovanie motocykla, búnd aj surfov vyjadruje svojrázny štýl a kreativitu. Všetky sú unikátmi, no zjednocuje ich spoločná farebná kombinácia. Tým každý z prvkov získava svoj osobitý charakter a zároveň znovu zdôrazňuje základnú filozofiu Wheels & Waves: spojiť sa, osláviť surfovanie, umenie a motocykle a hlavne slobodu robiť si to po svojom.

 

BMW Group

BMW Group je vďaka značkám BMW, MINI a Rolls-Royce najväčším výrobcom prémiových automobilov a motocyklov na svete. Okrem toho ponúka aj produkty značkového financovania a služby osobnej mobility. Medzinárodný koncern prevádzkuje 30 výrobných a montážnych podnikov v 14 krajinách a predajnú sieť so zastúpeniami vo viac ako 140 krajinách.

 

BMW Group zaznamenal v roku 2014 celosvetový predaj v objeme približne 2,118 milióna predaných automobilov a 123 000 motocyklov. V hospodárskom roku 2014 činil zisk pred zdanením 8,71 miliardy eur, celkový obrat dosiahol výšku 80,40 miliardy eur. BMW Group k 31. decembru 2014 zamestnával po celom svete 116 324 spolupracovníkov.

Úspech BMW Group sa vždy zakladal na predvídavom a vizionárskom myslení a zodpovednom konaní. Ekologické programy a sociálna udržateľnosť preto tvorili integrálnu súčasť stratégie spoločnosti v rámci celého hodnotového reťazca. BMW Group sa vždy vyznačoval komplexnou produktovou zodpovednosťou a významným prístupom k ochrane zdrojov.

www.bmwgroup.com

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej