ONLINE MAGAZIN

O malom Dunaji

Povodie Malého Dunaja patrí medzi najobľúbenejšie splavované rieky na Slovensku. Splav poteší nielen rodiny s deťmi svojou nenáročnosťou a stupňom obtiažnosti ZVC, ktorý je vhodný aj pre úplných začiatočníkov, ale tiež milovníkov krásnej prírody, ktorá na vás pozdĺž brehov Malého Dunaja čaká.

Malý Dunaj je vnútrozemským ramenom najväčšieho európskeho veľtoku Dunaja. Začína sa odpojením od hlavného toku za stavidlami pri Slovnafte pod Bratislavou. Odtiaľ sa kľukatí cez územie Podunajskej nížiny, až napokon v Kolárove ústi do Váhu a neskôr už ako Vážsky Dunaj opäť do „materského“ toku – Dunaja. Rieka vytvára najrozsiahlejší riečny ostrov v Európe, ktorý je zároveň považovaný za jednu z najväčších zásobární pitnej vody – Žitný ostrov.

DSC01960

Brehy Malého Dunaja sú lemované nádhernou slovenskou prírodou, lúkami a poľami, ktoré sú od toku oddelené lužnými lesmi. Táto krajina je bohatá na vzácne a chránené živočíchy. Môžete tu vidieť pobehovať líšky, srnce, jelene, svoj domov tu má viacero druhov netopierov, nespočetné množstvo rozmanitého hmyzu (hlavne komárov si počas večera užijete až, až :D, hovorí Ján Novák z CK eurorafting) ale tiež cicavce ako vydra riečna či ondatra pižmová. Vtáctvo je zastúpené napríklad labuťou veľkou, volavkou popolavou, bocianom bielym či kačicou divou.

DSC02393

Vody Malého Dunaja sa hmýria rybami ako sumec západný, jalec tmavý, karas obyčajný, šťuka severná a mnoho ďalších. Ak sa zaujímate skôr o ľudské výtvory, poteší vás niekoľko mlynov nachádzajúcich sa pozdĺž rieky Malý Dunaj. V Dunajskom Klátove sa nachádza kolový mlyn postavený v roku 1920. Zvláštnosťou je, že je postavený na ramene Malého Dunaja, nie priamo na toku. Tento mlyn bol plne funkčný do roku 1942.

 

V Jelke môžete vidieť vodný kolový mlyn, ktorý patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a je považovaný za stredoeurópsku raritu. V roku 1993 bol zrekonštruovaný a v jeho areáli bolo zriadené múzeum. Kolový mlyn a pílu môžete navštíviť v Jahodnej. V minulosti bol používaný ako lodný mlyn, až kým nebol v roku 1893 prerobený na kolový. Ten slúžil nielen na výrobu elektrickej energie, ale aj ako píla.

DSC02616

 

Od roku 1982 je vlastníctvom Vlastivedného múzea v Galante. Splav Malého Dunaja patrí k neopakovateľným zážitkom trávenia voľného času. Je vhodný pre úplných začiatočníkov, kamarátov, rodiny, ale aj na firemné akcie, alebo ako ďalšia forma team- buildingu.

Najlepším obdobím na splav Malého Dunaja sú, samozrejme, teplejšie letné mesiace, kedy sa môžete v rieke aj príjemne okúpať. Rieka ponúka niekoľko etáp a dĺžka splavu môže byť od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. CK eurorafting organizuje splavy na najkrajších úsekoch od obce Zálesie až po sútok s Klátovským ramenom pri Topoľníkoch. Počas splavu rieky je možné zastaviť sa alebo rovno táboriť pri jedinečných drevených vodných mlynoch v Jelke a Jahodnej.

DSC02564

Ak sa rozhodnete pri vode aj prenocovať, odporučíme vám overené táboriská. Večerná atmosféra pri gitare s kamarátmi je vždy nezabudnuteľná. Táboriská sú vybavené bufetmi, sociálnymi zariadeniami. Je potrebné zabezpečiť si však vlastnú stanovú techniku (stan, spacák, karimatku, kempové sedenie). Využívanie táborísk je spoplatnené. Cena od 3 EUR / osoba / noc. „Ak sa pre splav už rozhodnete, odporúčam vám vhodný výstroj“ – dopĺňa Ján Novák z CK eurorafting: pohodlné športové oblečenie, náhradná obuv, pokrývka hlavy, krém na opaľovanie, okuliare, dostatočné množstvo nealko tekutín, sprej proti komárom. V prípade nepriaznivého počasia odporúčame tenký dlhý rukáv, nohavice a pršiplášť (pončo). Splavy sa organizujú v teplých mesiacoch (máj – september), preto berieme do úvahy len letné dažde.

Súčasťou výstroja je plavidlo (podľa dohody s organizátorom splavu). Plaviť sa môžete na klasickom kanoe pre 2 až 3 osoby. Pre začiatočníkov zvykneme spojiť 2 kanoe a vznikne tak stabilný a neprevrátiteľný katamaran. Ďalšia možnosť je zapožičať si nafukovací čln zvaný raft, v ktorom môže sedieť až 8 osôb. Tento typ plavidla odporúčame väčším kolektívom alebo rodinám s deťmi. Samozrejmosťou výstroja je záchranná vesta a pádlo, “nie veslo!“ smeje sa a dodáva Ján Novák z eurorafting.sk a. Jedným z mála nepríjemných zážitkov na Malom Dunaji môžu byť vodné skútre či dokonca motorové člny. Tieto plavidlá sú tu zakázané, avšak niektorí „machri“ vám svoje stroje prídu ukázať čo najbližšie ku kanoe so širokým úsmevom. Okrem zápachu a hluku z motorov vám chlapci na silných strojoch urobia aj neplánované vlnobitie.

Častou otázkou našich klientov býva: „Ako sa po splave dostanem domov či k svojmu vozidlu?“ Pred samotným splavom zvezieme vaše vozidlá do cieľového miesta a následne vodičov vyvezie sprievodné vozidlo opäť na štart etapy. Po skončení splavu tak svoje auto máte hneď k dispozícii. Pri viacdňových splavoch treba počítať, že celý výstroj vrátane oblečenia, stanovej techniky, jedla a pod. si veziete v kanoe so sebou. Na tieto veci vám zapožičiame plastové sudy, do ktorých si ich môžete uložiť.

Pri jednodňových splavoch vám prevoz takejto batožiny zabezpečí ck eurorafting,“ dodáva Ján Novák. Nie je raritou, keď pre klientov zabezpečujeme individuálnu dopravu autobusom až do Bratislavy či iného miesta podľa dohody. Ak sa vám splav Malého Dunaja zdá málo atraktívny, je tu možnosť absolvovať splav rieky Hron či rovno vyskúšať divokejšiu rieku. „Áno, presne ako vo filme s Meryl Streep,“ smeje sa Ján Novák z eurorafting.sk. Takáto aktivita sa už nazýva rafting a v dnešnej dobe sa stala veľmi populárnou.

Rafting je splavovanie na nafukovacom člne – rafte. Raft je plavidlo pre 4-8-člennú posádku. Každý člen posádky má v rukách pádlo (opäť nie veslo!), inštrukcie ako pádlo používať, ako sa správať v rôznych situáciách na vode, ale hlavne, ako si rafting poriadne užívať vám poskytnú vždy skúsení certifikovaní inštruktori z ck eurorafting. V našej firme si potrpíme na bezpečnosť, a tak sú inštruktori pravidelne preskúšavaní zo záchranárskych postupov na divokej vode a prvej pomoci. Inštruktori ck eurorafting vlastnia medzinárodne uznávané licencie IRF a majú absolvované štátne skúšky organizované krajinami, kde rafting organizujeme, hlavne v Slovinsku, Rakúsku a Taliansku.

DSC_3286

Povinnú výbavu raftera dopĺňa ešte prilba a záchranná vesta. Pre udržanie tepla používame neoprénový oblek, vode odolnú bundu a obuv. Obtiažnosť riek, ktoré splavujeme v Slovinsku a Rakúsku, je do WW III-IV zo VI-stupňovej škály obtiažnosti riek.

Posledné roky sa najpopulárnejšou destináciou pre tieto outdoorové športy stalo Slovinsko. Krajina láka nielen svojou atraktivitou, ale aj vzdialenosťou (približne 5 hod. jazdy autom z Bratislavy). Spomínate si na film NARNIA? Nakrúcal sa práve v tejto lokalite. Skutočne, nie je veľa regiónov, ktoré môžu ponúknuť toľko možností športového a rekreačného vyžitia ako práve okolie Bovca v Julských Alpách.

 

Návštevníci môžu nájsť zábavu kdekoľvek: vo vode, na zemi, ale aj vo vzduchu. Našim klientom ponúkame hlavne aktivity spojené s vodou, teda rafting na rieke Soča, canyoning či rôzne Obtiažnosť splavovaných úsekov sa počas plavby zvyšuje a etapa končí najkrajšou pasážou, kde rieka meandruje medzi veľkými skalami. Čo vás skutočne šokuje, je farba rieky Soča. Jej tyrkysové sfarbenie vďaka vápencu a biely piesok tvoria krásny kontrast. „Čo vás šokuje druhýkrát je jej teplota“ – dodáva Novák z eurorafting.sk. Soča nedosahuje väčšiu teplotu ako 6 – 8 °C ani v najteplejších mesiacoch. Plávanie v tejto rieke je tak skutočným zážitkom. Tí odvážnejší si počas splavovania, ale lepšie povedané, raftovania, môžu skočiť do rieky z vysokých skál. Kto to s nami už vyskúšal, určite na tento zážitok rád spomína ešte teraz.

Stále sa vám to zdá málo? Tak by ste mali vyskúšať canyoning! Je to mladý šport, ktorý vznikol vo Francúzku. Ide o prechod korytami horských riečok, potokov a úzkych kaňonov vždy v smere jeho toku, teda zhora nadol. Pri canyoningu sa kombinuje plávanie v krištáľovo čistej vode, skákanie do hlbokých lagún, šmýkanie sa po skalách na prírodných toboganoch, pri vyšších obtiažnostiach nie je výnimočné zlaňovanie skalných stien a vodopádov, ale hlavne to celé je o nádhernej prírode, ktorá je očiam bežného turistu skrytá.

Povinnou výbavou je hrubý celotelový neoprén a samozrejme, prilba. Pred samotným canyoningom je potrebné si ho „zaslúžiť“, tzn. vystúpať k prameňu potoka. Tam nasleduje inštruktáž, skontrolovanie výstroja a ide sa na vec. Ľudia sa zvyčajne na začiatku obávajú skokov z výšok do vody, neskôr však zistia, že je to neskutočná zábava. Vždy však dbáme na bezpečnosť našich klientov – hovorí Ján Novák z euroraftingu.

 

Ak sa klient rozhodne, že nemá „chuť“ skočiť či šmyknúť sa, vždy sú cesty ako jednotlivé miesta vynechať a obísť. Iným zážitkom môže byť pre mnohých ľudí miestna gastronómia. Mix talianskej a balkánskej kuchyne je viditeľný a vybrať si máte naozaj z čoho. Túto lokalitu navštevujeme už mnoho rokov, a tak každému poradíme, ktoré reštaurácie určite navštíviť a naopak.

Pre ľudí, ktorí preferujú menej aktívny program zabezpečujeme turistiku, prehliadku jaskýň a vodopádov v okolí, jazdu na horských bicykloch. Ďalej organizujeme vyhliadkové lety, paragliding či golf v novovybudovanom areáli v blízkosti Bovca. Každý deň ponúkame nové dobrodružstvo,stačí si len vybrať…

Autor Ján Novák
www.eurorafting.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej