ONLINE MAGAZIN

Posledné lastovičky tradičného života spätého s prírodou

Roky utekajú a s dobou sa mení životný štýl ľudí. Zvyky a tradície postupne vymierajú a jednoduchý spôsob života spätý s prírodou je v dnešnej uponáhľanej dobe skôr výnimkou.  Preto sa Zsófia Mohos rozhodla precestovať maďarský vidiek, aby sa pokúsila aspoň prostredníctvom fotografií a autentických výpovedí zachovať tradičný život obyvateľov v našich zemepisných šírkach.

Tetušku Rózsu poznala Zsófia už ako dieťa, no len nedávno ju oslovila, aby jej rozpovedala o svojej mladosti, spôsobe života a hodnotách, ktoré celý život uznáva. V severnej časti Maďarska, Palócföld, žije starenka stále v skromnom dome, kde získava vodu na umývanie a varenie priamo zo studne, stále ťažko pracuje od jari do jesene vo svojej milovanej záhradke a doktora navštívi len v akútnych prípadoch. Keď jej doktor odporučil operáciu, odišla z nemocnice so slovami, kto sa postará  o sliepky, kým ona bude ležať.  Chvíle voľna trávi modlením, televízor nevlastní a ani po ňom netúži. Ako s úsmevom hovorí, najdôležitejšie veci v živote sú viera, nádej, láska a silná vôľa. O opatrovateľke alebo domove dôchodcov nechce ani počuť.

Škoda, že o takýchto sebestačných a skromných ľuďoch už za pár rokov budeme len počuť z rozprávania druhých.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Foto: Zsófia Mohos

Mohlo by vás zaujímať:

Lifestyle

Investujte do planéty

Výzvy k väčšej zodpovednosti za stav našej planéty počúvame zo všetkých strán. Je potrebné ešte viac investovať do obnoviteľných zdrojov, recyklácie odpadu, ochrany biodiverzity, znižovania emisií skleníkových plynov a podpory environmentálnej výchovy a osvety.

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej