ONLINE MAGAZIN

Galtür, Ischgl, Kappl a See – lyžiarsky raj v tirolských Alpách

Napriek tomu, že prvý jarný deň sa v kalendári objavil už dávnejšie, lyžiarska sezóna zďaleka nekončí. Hlavne u našich západných susedov je ešte v plnom prúde.

Galtür

 

Galtür, dedinka,  ktorá sa nachádza vo výške 1600 metrov nad morom v údolí Paznauntal, zaútočí na všetky vaše zmysly. Dedinka s len 830 obyvateľmi sa nachádza na zadnej strane údolia Paznaun v západnom Tirolsku a je to zárveň prvé kúpeľné stredisko v Tirolsku. Lyžiarsky rezort je spoľahlivo pokrytý snehovou pokrývkou, čím zabezpečuje svojim hosťom neobmedzený zimné radovánky a pestrú škálu športových možností.


Silvapark Galtür

Silvapark Galtür

Freeride pre deti v Galtür

Unikátny Silvapark bol navrhnutý tak, aby spĺňal celý rad požiadaviek a je zameraný na budúcnosť zimného športu. Šesť samostatných zón ponúka ideálne podmienky pre lyžovanie, snowboarding, freeride a bežecké lyžovanie. Deväť lanoviek a vlekov  zas prepája kilometre perfektne upravených zjazdoviek. Silvapark Galtür zároveň  získal od návštevníkov až päť hviezdičiek za služby pre rodiny. Na svoje si okrem dospelých členov rodiny prídu najmä deti. Z rozprávkového lesa určeného najmenších by sa chcelo odísť málokomu, pre teenagerov a dospelých  je zhmotnením rozprávkovej krajiny Action Park a množstvo kilometrov adrenalínovej zábavy. Ak stále neveríte, že dedinka Galtür je skutočne výnimočná, hádam vás presvedčí, že o svojich dojmoch z tohto miesta sa podelil v románe Alpine Idyll aj Ernest Hemingway.

Ischgl

 

Obľúbeným  lyžiarskym strediskom v rakúskych Alpách je letovisko v oblasti západnej Tirolsko, Ischgl. Vyznávači aktívneho a moderného životného štýlu sem, medzi hory Silvretta a Verwall, chodia ako na klavír. A vedia prečo. Jeden z najväčších súvislých lyžiarskych areálov v Alpách udivuje svojimi dokonale upravenými zjazdovkami, originálnymi freeridovými zónami a obrími zábavnými parkami.

3-SPardatschgrat_New Gondola Design_credits_TVB Paznaun-Ischgl (2)maly Bergstation 3-S Pardatschgrat_credits_TVB Paznaun-Ischgl (3)maly Saisonopening in der Silvretta Arena am 27.11.2014_credits_TVB Paznaun-Ischgl maly

 

Keď už máte lyží dosť, vymeňte ich sa sánky. Počas nočnej sánkovačky si pri tejto detskej zábave užijete aj skutočný adrenalín. A ak ste vyšportovaní do sýtosti, môžete sa odreagovať v luxusných obchodoch, alebo na niektorom koncerte, či spoločenskom podujatí, ktorých je v obľúbenom stredisku neúrekom. Túto sezónu stojí za návštevu minimálne koncert miláčika ženského publika, Jamesa Blunta.  Samostatnou kapitolou  sú v rakúskom Ischgl kulinárske zážitky. Ak chcete potešiť svoje chuťové poháriky, je z čoho vyberať. Ak držíte diétu, nemajte obavy, všetky kalórie spálite na svahu.

Tento rok má stredisko so 45 lanovkami aj nový „prírastok“. Medzinárodné špičkové stredisko stále zdokonaľuje svoju infraštruktúru a nová lanovka s prevýšením neuveriteľných 1251 m je európsky  unikát.

Kappl a See

 

Ak vo vašej rodine rozhodujú jej najmenší a najmladší členovia, vaše kroky určite povedú do stredísk Kappl a See. Dediny sa nachádzajú  pri vstupe do slnečného údolia Paznaun na západe Tirolska. Týčia sa nad údoliami Verwall Samnaun, čo  zabezpečuje návštevníkom malebnú panorámu.

Rodinný lyžiarsky areál Kappl

Návštevníci, ktorí stredisko poznajú tvrdia, že jeho hostia sa určite nebudú nudiť. Sú tu detské zjazdovky, ski kolotoč, snehová jaskyňa a mnoho iných atrakcií. Výborné podmienky pre deti predstavujú priestranné zjazdovky, desať pohodlných lanoviek, či zábavný park Sunny Mountain, ktorý sa nachádza uprostred lyžiarskej oblasti. Rodičia sa tu môžu spoľahnúť na odbornú starostlivosť o deti počas celodennej lyžovačky. Stredisko myslí aj na obmedzený rodinný rozpočet. Pre svoje ratolesti tu kúpia skipasy za rozumné ceny. Výhodné sú pre rodiny aj ceny ubytovania.

Kappl však nevyhľadávajú len  mladé rodiny, ale i lyžiari začiatočníci, ktorí sa sem chodia  zdokonaľovať v najobľúbenejšom zimnom športe. Súčasťou lyžiarskych kurzov je úvod do lavínového nebezpečenstva, ktorý pomáha riadne posúdiť bezpečnosť na horách.

Rodinný lyžiarsky areál See

Susedný areál určený takisto pre rodiny s deťmi má tiež čo ponúknuť nadšencom zimných športov a radovánok. Deväť lanoviek zabezpečuje vynikajúce podmienky pre deti, ktoré si svoj vzťah k lyžovaniu ešte len vytvárajú. Lyžiarska škola a škôlka ponúkajú prvotriedne služby deťom, kým sa rodičia môžu vyblázniť na 41 kilometroch perfektne upravených zjazdoviek. Aj v stredisku See  môžete okrem lyží  a snowboardu vyvetrať aj sánky, alebo si užiť nočné lyžovanie.

 

Fotopríbeh z novinárskej cesty v strediskách Ischgl, Galtür & See si môžete pozrieť aj TU

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej