ONLINE MAGAZIN

16. ročník festivalu HORY A MESTO otvorí najnovší film Pavla Barabáša Žiť pre vášeň

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO ponúkne tohto roku viac ako desať slovenských filmov, väčšinu z nich osobne uvedú tvorcovia či aktéri snímok, ktoré sa venujú outdoorovým aktivitám na mimoriadnej úrovni, často v nepreskúmaných kútoch sveta. Ide o pestrú ponuku zo slovenskej  strany, ktorá má svojich zástupcov v takmer každej z filmových sekcií – Zem, Voda, Vzduch, Skala, Sneh, Horské bicykle. Šestnásty ročník festivalu sa uskutoční od 11. do 15. marca 2015 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Tento rok bolo opäť z čoho vyberať – do súťažnej filmovej prehliadky sa prihlásilo vyše dvadsať slovenských filmov. Je potešujúce, že sa v nich často objavuje okrem športového výkonu aj hlbšia výpoveď o vzťahu k prírode, životnému prostrediu či celkovo k hodnotám života. Takýto uhol pohľadu dodáva filmom hĺbku a sú tak ešte atraktívnejšie (nielen) pre slovenského diváka,“ povedala dramaturgička festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Festival sa v stredu 11. marca 2015 o 19.00 hod. otvorí najnovším filmom Pavla Barabáša s názvom Žiť pre vášeň. „Pred deväťdesiatimi rokmi dokázal mladý študent dovtedy nepredstaviteľné. Wieslaw Stanislawski vyliezol v najväčších stenách slovenských Tatier nové, náročné cesty. Len s konopným lanom okolo pása, ale s nesmiernou vášňou a túžbou. Dvaja priatelia sa vybrali po jeho stopách do tatranských stien v zimných podmienkach. Spájajú jeho cesty a hory spájajú ich myšlienky. V padajúcich lavínach i slnečných lúčoch nachádzajú Stanislawského odkaz: Ak robí človek niečo z hĺbky svojho srdca, robí to najlepšie,“ tak znie anotácia k celovečernému dokumentu režiséra, ktorý sa viac ako dvadsať rokov venuje filmom s outdoorovou tematikou a v súčasnosti patrí nielen k najproduktívnejším, ale aj najoceňovcanejším slovenským režisérom. Jeho filmy patria už pravidelne do programu festivalu a opätovne si získavajú sympatie divákov.

Mladý filmár Patrik Paulínyi, ktorý vyhral na festivale pred dvomi rokmi Cenu za najlepší slovenský amatérsky film (Nad nami), sa tohto roku vráti na Hory a mesto s filmom Just Go. Krátky päťminútový film je portrétom netradičného života dôchodcu Miloša Kmeťka, ktorý sa rozhodol nezostárnuť a napriek vyššiemu veku viesť život mladého športovca. Vyznávajúc motto „Vek je iba číslo“ sa stretáva s mladými ľuďmi a jeho veľkou vášňou je snowboarding.

V sekcii Horské bicykle bude mať premiéru film režiséra Roberta Vrláka BIKESLAVA. Film o bickylovaní po bratislavských lesoch, ktorý obahocujú výborné zábery lietajúcich kamier, nakrútil Robert Vrlák spolu s horolezcom a cyklistom Norbertom Karnayom. Vizuálne zaujímavá snímka mapuje lezecké oblasti v bezprostrednej blízkosti Bratislavy aj priamo v havnom meste a prináša výpovede a postoje samotných lezcov, zastupiteľov mesta Bratislava, ako aj ochranárov.

 

Prvý večer festivalu bude už tradične patriť nielen slovenskému filmu, ale aj hosťom zo Slovenska. V rámci otváracieho večera sa v stredu 11. marca 2015 o 19.00 hod. predstavia horolezci Martin Krasňanský a Jožo Krištofy. Svojou multimediálnou prezentáciou – fotografiami, filmami a rozprávaním – priblížia päťtýždňovú lezeckú expedíciu v lezeckej oblasti Wadi Rum v Jordánsku. Preliezli tam najťažšiu viacdĺžkovú cestu, ktorá má názov Osudová príťažlivosť.

O lezení v Tatrách a skialpinistických zjazdoch budú rozprávať bratia Peťovci – Miro a Rasťo.

Lezec Miro Peťo sa vo svojej prednáške bude venovať lezeniu v Tatrách, konkrétne sa zameria na tému tatranskej symbiózy medzi lezcami, skialpinistami a prírodou. Zaujíma ho, či môžu spolunažívať v súlade a čo na to svište a kamzíky. O problematike športových aktivít v tatranskej prírode bude hovoriť zoológ a dokumentarista Pavel Ballo.

Atraktívna sekcia Vzduch sa tohto roku po prvý raz zameria na vetrone. Slovensko bude mať k téme troch hostí: Tibora Arpáša, Huga Benediktiho a Tomáša Boboka.

 

Zaujímavosťou tohtoročného festivalu bude aj prepojenie hosťa z Rakúska, alpského lezca Davida Lamu so slovenskými horolezcami Michalom Sabovčíkom Janom Smoleňom. Lama bude mať prednášku aj film z Patagónie, z rovnakej oblasti sa pred časom vrátila aj spomínaná dvojica slovenských lezcov, ktorí tam preliezli náročnú Cestu pavúkov. Všetci traja sa na festivala stretnú prvýkrát a aj v programe im patrí rovnaký večer – piatok 13. marca 2015 o 20:00.

David Lama

David Lama

 Anička Kuchařová

Aktuálne organizátori 16. ročníka festivalu finalizujú filmovú prehliadku. Od 13. do 21. februára sa vo Vancouveri koná tamojší medzinárodný festival horských filmov. Býva dobrým zvykom, že víťazné filmy z vancouverského festivalu prichádzajú na Hory a mesto, kde majú tradične veľký úspech.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej