ONLINE MAGAZIN

Digitálna technika na dovolenke – 4. časť

Na záver sme si pripravili pár tipov, ktoré sa vám môžu hodiť pred každou cestou. Elektronika ktorú so sebou nosíte určite nie je lacná a preto nepodceňujte prípadné pripoistenie. Ak nejakú elektroniku nechcete nosiť všade so sebou (napr. väčší notebook), využite trezor v hotelovej izbe alebo si cennosti nechajte uložené na recepcii. Je to bezplatná služba, ktorú vám ponúka každý hotel.

  1. Skontrolujte si či máte ku každej elektronike adaptér, alebo nabíjačku.
    Mobilný telefón, GPS navigáciu alebo multimediálny prehrávač dnes obvykle môžete nabíjať aj cez klasický USB port, takže vám stačí obvykle jedna nabíjačka na všetko. Vďaka špecifickým konektorom však potrebuje každá digitálna hračka svoj USB kábel, takže si skontrolujte či máte všetky potrebné káble alebo redukcie.
  2. V rôznych krajinách majú elektrické zásuvky rôzne konektory.
    Obvykle vám s tým vedia pomôcť na recepcii hotelu, no nespoliehajte sa na to. Vopred si overte aký typ zásuvky sa v dákej krajine používa a pribaľte si príslušný adaptér do zásuvky. Ideálne je vziať si so sebou aj elektrickú rozdvojku, aby ste mohli súčasne používať viac zariadení.Dôležité upozornenie: Niektoré štáty (napr. USA) používajú v elektrickej sieti napätie iba 110 voltov. Skontrolujte si či váš adaptér alebo nabíjačka dokážu v takejto sieti vôbec pracovať. Ak nie, zadovážte si náhradný alebo nejaký univerzálny adaptér, či cestovný transformátor. Zháňať tieto doplnky na opačnom konci sveta (ďaleko od letiska) nie je obvykle jednoduché a ani lacné.
  3. Drahú digitálnu techniku si zabaľte do príručnej batožiny.
    Zabránite tým jej možnému poškodeniu pri preprave a budete ju mať pod kontrolou proti prípadnej krádeži, ktorá by vám iste znepríjemnila dovolenku. Pri bezpečnostnej kontrole na letisku budete musieť pravdepodobne svoj notebook vystaviť samostatnej prehliadke, takže ho zbaľte tak, aby vám jeho vybratie z príručnej batožiny nerobilo problémy.
  4. Nepodceňujte ochranné puzdrá a špeciálne obaly na elektroniku.
    Obal za pár drobných pomôže ochrániť techniku pred nepríjemným poškodením (napr. škrabance). Kvalitnejšie puzdra sú odolné aj voči nárazom, pádom, prachu a vlhkosti. Elektronika sa v nich dá prenášať aj samostatne, takže si môžete na výlet zobrať iba to nevyhnutne potrebné a zvyšok môžete ponechať v hoteli. Pokiaľ sa chystáte k vode, zadovážte si aj ochranné puzdro pre fotografovanie pod vodou alebo odolnejší „podvodný“ fotoaparát. Budete prekvapený aké pekné zábery sa dajú urobiť hoc aj v takom bazéne. V extrémnych podmienkach (pri vode alebo na púšti) je vhodné mať elektroniku vo vzduchotesných obaloch, alebo aspoň v uzatvárateľnom igelitovom vrecku, ktoré ju ochráni pred tým najhorším.
  5. Pri preprave skladuje akumulátory samostatne mimo zariadení.
    Ak vám elektronika navlhne bez napájania, je menšia pravdepodobnosť jej poškodenia. Pozor tiež na extrémne teploty, ktoré batériám rozhodne neprospievajú. Nevystavujte ich dlhodobo slnku, pretože by sa mohli nenávratne poškodiť (vytiecť, či dokonca explodovať). Ani prílišný chlad a mráz (v chladničke) im neprospievajú, takže sa ich snažte mať len v tieni a v suchu.
  6. Nabaľte si množstvo záznamových médií.
    Spoliehať sa len na jednu pamäťovú kartu s veľkou kapacitou je síce pohodlné, no zároveň veľmi nebezpečné. Ak máte so sebou notebook alebo tablet, robte si priebežne zálohu fotiek a videí. Využiť tiež môžete internetové kaviarne, kde môžete zaujímavé zábery rovno odoslať domov rodine a priateľom ako „dovolenkový pozdrav“.
  7. To isté platí pre aj pre batérie.
    Obvykle sa vybijú vtedy, keď to najmenej potrebujete. Pri bežných batériách je možné dokúpiť ich aj na mieste, no doma môžu byť omnoho lacnejšie ako v turistických centrách a hoteloch. Zaujímavou alternatívou môžu byť malé externé dobíjacie univerzálne akumulátory, ktoré vám môžu v teréne pomôcť preklenúť „energetickú krízu“.
  8. Pre zaujímavejšie fotografie si obstarajte statív.
    Hoci mnohé kamery a fotoaparáty majú optický stabilizátor obrazu, nie je na škodu pribaliť si aspoň miniatúrny statív. Pomôže vám najmä pri večernom fotografovaní, pri tvorbe panorám a oceníte ho aj pri autoportrétoch so samospúšťou fotoaparátu.
  9. Pred odchodom na dovolenku si spravte inventár cenností.
    To najdôležitejšie sme nechali na úplný záver. Ešte pred cestou si u elektroniky spíšte zoznam a poznačte si presné označenie modelov a výrobné čísla pre prípad jej straty, či krádeže. Tento zoznam si uložte na bezpečné miesto (napr. v obálke na recepcii). Snažte sa tiež nepodceniť poistenie. V prípade, že nejakú elektroniku nechcete nosiť všade so sebou, využite trezor v hotelovej izbe alebo si cennosti nechajte uložené v sejfe na recepcii.

Veríme, že vám naše tipy pomohli a tohtoročnú dovolenku s technikou si naozaj vychutnáte. Viac tipov na technické „vychytávky“ nielen pre cestovateľov hľadajte na našom webe.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip

Poistenie je v cestovných nákladoch najnižšia položka. Nešetrite na nej.

Slobodu cestovania si dnes užívame aj vďaka nízkym cenám nízkonákladových leteckých spoločností a inovatívnym rezervačným aplikáciám ubytovania. Dnes nie je problém stráviť predĺžený víkend v Ríme a o tri týždne sa vykúpať na pláži v Aténach. A to dokonca za cenu častokrát výhodnejšiu ako je cesta vlastným autom s ubytovaním na Slovensku. Cestovanie sa však […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej