ONLINE MAGAZIN

Dave Evans a jeho vízie budúcnosti

Dave Evans, alias DaveTheFuturist, je hlavný futurista Cisco IBSG Innovations Practice. Nedávno nám prostredníctvom telekonferencie odhalil svoju víziu najvýznamnejších technologických pokrokov budúcnosti. My vám teraz ponúkame v skratke prehľad tých najzaujímavejších vízií blízkej budúcnosti. Vedeli ste napríklad, že je dnes na internet pripojených už viac zariadení ako žije na zemi ľudí?

Dave Evans

  • Dnes vieme len 5 percent toho, čo budeme vedieť o 50 rokov. Inými slovami až 95 percent našich poznatkov v tom čase bude objavených za nasledujúcich 50 rokov.
  • Na svete je už toľko procesorov, že na každého človeka pripadá približne jedna miliarda tranzistorov. Cena každého je tak jedna desaťmilióntina centu (0.0000001 USD).
  • Do roku 2020 bude na internet napojených viac ako 50 miliárd zariadení, čo je takmer desaťnásobne viac, ako dnes žije ľudí na zemi. Predpokladá sa, že v tom čase na každého človeka pripadne zhruba 7 zariadení na internete. Vďaka IPv6 budeme mať k dispozícii dostatok adries pre každú hviezdu v doteraz známom vesmíre, t. j. 4,8 trilióna adries.
  • V nasledujúcich 10 rokoch sa prenosová rýchlosť domácich sietí zvýši 20-násobne. Vývoj internetu umožní okamžitú komunikáciu bez ohľadu na vzdialenosť.
  • Do roku 2013 dosiahne objem prevádzky v bezdrôtových sieťach 400 PB mesačne. V dnešnej dobe je prevádzka celej globálnej siete na úrovni 9 exabytov (1 EB = 1018 bytov) mesačne.
  • Do roku 2020 bude úložná kapacita 11 petabytov (1 PB = 1015 bytov alebo 1 miliónov GB) dostupná už za cca 100 USD. Tento objem dát predstavuje viac ako 600 rokov nepretržitého video záznamu v DVD kvalite.
  • V porovnaní napr. s rokom 2003 očakávame v roku 2015 až 540 000 násobný nárast objemu digitálnych dát. Väčšinu z toho (zhruba 90 %) bude tvoriť video. V každom z nasledujúcich dvoch rokov sa celosvetové dáta zvýšia 6-násobne. Obchodné dáta narastú 50-násobne. Kapacitu dát pomaly začneme rátať v zetabajtoch.
  • Do roku 2015 bude Google poznať približne 775 miliárd strán obsahu.
  • Do roku 2015 ročne vytvoríme objem dát ekvivalentný 92,5-milión násobku obsahu Kongresovej knižnice USA.
  • Do roku 2020 bude mať každý človek uložených v priemere 130 TB (terabytov) osobných dát. Dnes je to približne 128 GB.
  • Do roku 2015 sťahovanie filmov a tzv. P2P siete explodujú na úroveň objemu dát 100 EB, čo predstavuje ekvivalent 5-milión násobku obsahu Kongresovej knižnice USA.
  • Do roku 2015 bude prevažná väčšina telefonátov vo forme video hovorov, čím budú generovať prevádzku na úrovni 400 EB – t. j. 20-milión násobok obsahu Kongresovej knižnice USA.
  • Do roku 2015 narastie prevádzka generovaná telefonickými hovormi, webom, e-mailami, fotografiami a hudbou na úroveň 50 EB.
  • Do dvoch rokov sa informácie na internete budú zdvojnásobovať každých 11 hodín.
  • V roku 2020 by mala byť až tretina všetkých dát dostupná prostredníctvom Cloud riešení. Už o pár rokov by malo byť jedno aké zariadenie používate, pretože dáta budú vzájomne kompatibilné nezávisle na hardvéri – podobne ako keď si dnes pozriete fotku v počítači, v mobile, na televízore… Rovnako „kompatibilné“ by mali byť úplne všetky typy dát.
  • Prvý komerčný kvantový počítač bude dostupný v polovici roku 2020.
  • Do roku 2020 bude mať osobný počítač v hodnote 1 000 USD hrubú výpočtovú kapacitu na úrovni ľudského mozgu.
  • Do roku 2030 budú na vyrovnanie sa počítaču v hodnote 1 000 USD potrebné mozgy obyvateľov celej osady.
  • Do roku 2050 (pri predpoklade celosvetovej populácie na úrovni 9 miliárd) sa výpočtová kapacita v hodnote 1 000 USD vyrovná kapacite všetkých ľudských mozgov na Zemi.
  • Do roku 2020 bude univerzálne prekladanie jazykov samozrejmosťou v každom zariadení.
  • V nasledujúcich 5 rokoch sa akákoľvek plocha stane displejom. Energetickú krízu by sme mohli vyriešiť pomocou solárnej energie. V budúcnosti by vraj bolo možné len pomocou niekoľkých elektrární pokryť energetické nároky celého sveta, samozrejme za predpokladu, že sa naučíme efektívnejšie využívať energiu zo slnka.
  • V priebehu pár rokov sa stanú 3D tlačiarne bežným doplnkom počítačov a preto si mnohé veci budeme namiesto nakupovania sami vyrábať (tlačiť). Do roku 2025 bude možné teleportovanie na úrovni častíc.
  • Do roku 2030 budú vyvinuté prvé mozgové implantáty. Keďže sa očakáva, že robotika v tom čase bude na úrovni dnešných sci-fi filmov, budeme môcť vytvoriť umelé samostatne mysliace bytosti so schopnosťami živých organizmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej