ONLINE MAGAZIN

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal po mesiaci. Doposiaľ potvrdilo svoju účasť až osem nobelistov. Starmus prináša na Slovensko spoločnosť ESET ako hlavný partner festivalu.

 

Slávni rockeri, nobelisti aj astronauti

Starmus sľubuje mimoriadny zoznam výnimočných svetových rečníkov, diskusie i hudobné vystúpenia. Počas festivalu budú mať návštevníci možnosť vychutnať si množstvo prednášok, ktoré sa budú venovať témam na hranici nášho poznania v astrofyzike, informatike, neurovede, mikrobiológii, biochémii a iných vedách. Témou siedmeho ročníka festivalu bude budúcnosť našej  planéty.

Na tlačovej konferencii v Bratislave dnes zakladateľ festivalu Garik Israelian spolu s ďalšími prestížnymi hosťami predstavili nové mená budúcoročného programu. Hlavnými hudobnými hosťami budú francúzska legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre, ktorý dnes osobne v Bratislave oznámil svoj koncert, a americká punk rocková kapela The Offspring. Pridá sa k nim britská popová ikona Tony Hadley, ktorý sa preslávil v 80. rokoch ešte ako člen kapely Spandau Ballet.

K vedeckým hosťom pribudli ďalšie svetoznáme mená, celkovo bolo zatiaľ potvrdených osem laureátov Nobelovej ceny. Na tlačovej konferencií osobne potvrdil svoju účasť Michel Mayor, laureát Nobelovej ceny za fyziku z roku 2019, ktorý je zároveň predsedom medzinárodnej komisie ocenenia ESET Science Award. Ďalšími rečníkmi budú astronauti Chris Hadfield, ktorý v minulosti velil medzinárodnej vesmírnej stanici ISS či Charlie Duke, ktorý bol súčasťou misie Apollo 16 a kráčal po mesiaci. Účasť potvrdili aj Pietro Barabaschi, riaditeľ experimentu ITER, ktorý buduje najväčší fúzny reaktor na svete, Donna Strickland, fyzička a laureátka Nobelovej ceny za fyziku z roku 2018, Gary Marcus, psychológ a kognitívny vedec zameriavajúci sa na AI, Neil Lawrence, DeepMind profesor pôsobiaci na University of Cambridge či bývalá prezidentka Írska a prezidentka organizácie „The Elders“, Mary Robinson. Zoznam významných vedeckých mien je dlhý, k dispozícií je na tejto stránke.

Spojenie vedy a umenia

Festival Starmus prepája vedu a umenie výnimočným spôsobom, pričom jeho cieľom je popularizovať vedecké poznanie. Založili ho astrofyzik Garik Israelian spolu s gitaristom skupiny Queen a astrofyzikom, Sirom Brianom Mayom. Spoločnosť ESET sa stala partnerom festivalu, aby pokračovala v intenzívnej podpore vedy a výskumu a zároveň pozitívnej propagácii Slovenska v zahraničí.

„Partnerstvo s festivalom Starmus nás teší, pretože ide o unikátnu oslavu vedy a umenia, ktorá ľudí inšpiruje k zvedavosti a inováciám. V spoločnosti ESET prepájame výskum a technológie s bezpečnosťou. Pracujeme na tom, aby sme vytvorili bezpečné digitálne prostredie pre všetkých,“ povedal Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET. „V našom neustále sa meniacom digitálnom prostredí je dôležité nielen chrániť technológie, ale aj oceniť vedecké úspechy, ktoré poháňajú pokrok ľudstva. Starmus slúži ako platforma na oslavu takýchto úspechov a inšpiruje budúcich lídrov v oboch oblastiach.“

„Veda je cestou k zvedavosti, mostom k porozumeniu a majákom nekonečných možností,“ dopĺňa Garik Israelian, astrofyzik a riaditeľ festivalu Starmus. Prijatie vedy znamená prijať budúcnosť – podporuje kritické myslenie a poháňa inovácie. V rýchlo sa rozvíjajúcom svete nám vedecké poznatky umožňujú robiť informované rozhodnutia, spochybňovať neznáme a formovať svetlejšie zajtrajšky. S festivalom Starmus sa snažíme inšpirovať ľudí, aby skúmali, objavovali a verili v mimoriadny potenciál, ktorý sa ukrýva vo svete vedy,“

Bohatý program

Starmus pozostáva z množstva prednášok a panelových diskusií, ktoré dopĺňajú hudobné vystúpenia a rôzne aktivity. Jednou z nich je napríklad slávnostné odovzdávanie Medaily Stephena Hawkinga pre vedeckú komunikáciu, ktorá sa udeľuje v kategóriách Hudba a umenie, Vedecké písanie, Film a zábava a Celoživotné dielo. V minulosti cenu dostali napríklad Jane Goodall, Elon Musk, Neil deGrasse Tyson, Brian Eno, Hans Zimmer či dokument Apollo 11.

Ďalším sprievodným podujatím je Škola astrofotografie určená pre nadšencov, ktorí sa chcú dozvedieť najnovšie poznatky o fotografovaní nočnej oblohy. Organizuje ju spisovateľ a redaktor magazínu Astronomy, Michael E. Bakich, ku ktorému sa pridajú traja svetovo uznávaní astrofotografi Damian A. Peach, Chris Schur a Martin Ratcliffe. Pôjde tak o jedinečnú príležitosť pre expertov i amatérov, ktorý sa zameriavajú na fotografiu nebeských objektov.

Viac informácií o festivale Starmus nájdete na stránke Starmus.com

Foto: Linda Kiskova Bohušova

O festivale Starmus

Odkedy sa prvý homo sapiens pozrel na oblohu plnú hviezd, sme ohromení rozľahlosťou vesmíru. Dokonca aj dnes zostávame pokorní pred nesmiernymi rozmermi vesmíru, najmä preto, že vďaka pokroku vo fyzike a astronómii sme si uvedomili obrovské vzdialenosti, ktoré s tým súvisia – dokonca aj k našim najbližším susedným hviezdam.

Starmus je festival vedy, umenia a hudby, ktorý vytvorili Garik Israelian PhD, astrofyzik z Inštitútu astrofyziky Kanárskych ostrovov (IAC) a Sir Brian May PhD, astrofyzik a hlavný gitarista ikonickej rockovej skupiny Queen. Pozostáva z prezentácií od astronautov, kozmonautov, nositeľov Nobelovej ceny, mysliteľov a významných osobností z rôznych vedných odborov a hudobných oblastí. Starmus spája týchto výnimočných ľudí, aby sa podelili o svoje znalosti i skúsenosti a aby sme spoločne hľadali odpovede na veľké otázky ľudstva.

Medaila Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu

Stephen Hawking a Alexej Leonov spolu s Brianom Mayom v roku 2015 vytvorili medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorá sa udeľuje jednotlivcom a tímom, ktorí významne prispeli k vedeckej komunikácii. Medzi predchádzajúcich držiteľov medaily Stephena Hawkinga patria Dr. Jane Goodall, Elon Musk, Neil deGrasse Tyson, Brian Eno, Hans Zimmer či dokument Apollo 11.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej