ONLINE MAGAZIN

Ako iPad zmenil svet

Je zaujímavé sledovať, ako iPad mení naše návyky. Apple s ním prišiel pred troma rokmi a spôsobil doslova digitálnu revolúciu. Na tablety podobné tabletom iPad dnes narážame na každom kroku a stále pre ne nachádzame nové a nové využitie.

Keď sa objavil prvý iPad, prišlo mi to ako celkom dobrý nápad a začal som vážne uvažovať o jeho kúpe. Kolegovia ma odhovárali, že keď chcem malý a prenosný počítač, nech si kúpim radšej netbook, lebo toho dokáže 100x viac, je výkonnejší a stojí asi tak polovicu, lenže ja som sa nedal a napokon som zainvestoval do Apple. Keďže nešlo o malú investíciu, snažil som sa ju vnútorne obhájiť tým, že som pre iPad hľadal stále nové a nové využitie. Najprv som iPad začal používať pri práci. Bolo mi jasné, že to nebude produkčný nástroj (ako môj notebook), ale skúšal som to a napísal som na ňom aj zopár dlhších textov. Bolo to však skôr utrpenie a preto som si na odporúčanie priateľa zadovážil externú klávesnicu. Tá navždy zmenila môj pohľad na toto zariadenie. Píše sa na nej výborne a z tabletu sa, ani neviem ako, stal môj hlavný pracovný nástroj. Notebook už prakticky nepoužívam, pretože skoro na všetko mám aplikácie. Tablet vydrží pracovať na batérie asi 10 hodín, zatiaľ čo notebook zvládal sotva 4 hodiny. Tablet je neporovnateľne ľahší a pohodlnejšie sa s ním manipuluje v stiesnenom prostredí (napr. v lietadle). Zároveň mi slúži aj ako osobný diár, poznámkový blok, čítačka, herná konzola a pripomienkovač. Zbožňujem aplikáciu Pripomienky, kde si vytváram tzv.

TO-DO-LIST a odškrtávam si vybavené veci. Tablet sa stal mojím verným spoločníkom a našiel som preň naozaj široké využitie. Používam ho doslova všade. Využil som ho v kuchyni, v obývačke popri sledovaní televízie, v posteli, v spálni a samozrejme, aj v kúpeľni alebo na záchode. Uvedomujete si, kde všade dnes stretnete tablet? Sledoval som nedávno turistov a bol som prekvapený, koľkí z nich používajú iPad namiesto fotoaparátu a kamery. Už som si zvykol stretávať ľudí, ktorí si fotia pamiatky mobilom, ale natáčať video pomocou iPad mi príde stále trochu zvláštne. Ľudia s tabletmi sedia v kaviarňach, na zastávkach, ale aj na štadiónoch. Nedávno to bolo krásne vidno počas olympiády. Pri tej poslednej ešte neexistoval iPad, takže novodobé tablety mali na olympiáde svoju premiéru. A objavovali sa v záberoch naozaj veľmi často. Diváci ich využívali na komunikáciu s priateľmi, na sledovanie výsledkov a štatistík, ba dokonca ich bolo často vidno aj v rukách trénerov, ktorí na displeji ukazovali športovcom, na čo dávať pozor. Novodobú tabletovú revolúciu bezpochyby odštartoval Apple so svojím iPadom, lenže to nebol prvý tablet v histórii. Ako vyzerali jeho predchodcovia?

 

1968 – Dynabook

Úplne prvýkrát sa tablet objavil v roku 1968 pod názvom Dynabook. Jeho autorom je Alan Kay, ktorý ho vymyslel ako „digitálnu náhradu za papier“. Špekulovalo sa aj o armádnom využití, ale Alan mal víziu počítača pre deti (učebnica). Nikdy ho však nezrealizoval. Dynabook ostal len skicou bez hardvéru a softvéru. Zachoval sa len v podobe nikdy nerealizovaných plánov a prototypov.

 

1987 – Cambridge Z88

Ďalší tablet pochádza z roku 1987. Samozrejme, nemal ešte dotykovú obrazovku, ani poriadny displej – monochromatický LCD s rozlíšením 640×64 bodov poslúžil maximálne na jednoduchý text. Texty sa zadávali cez gumenú klávesnicu. Dnes by sa dal prirovnať skôr ku kalkulačke ako k tabletu.

 

1992 – Apple Newton

Jeden z prvých PDA (Personal Digital Assistant) na svete vyrobila spoločnosť Apple. Vyrábal sa iba 6 rokov a nikdy nedosiahol očakávaný úspech, pretože mal pomerne malé využitie (hoci bol na svoju dobu hardvérovo veľmi bohato vybavený). Zabila ho vysoká cena a to, že sa „nevošiel do vrecka nohavíc“ . Newton však položil základy pre koncept PDA, z ktorého sa neskôr vyvinuli aj smartfóny a dnešné tablety.

 

2000 – Compaq iPAQ H3100

Jedným z prelomových zariadení boli legendárne iPAQ, ktoré v apríli 2000 priniesla firma Compaq. Neboli to ich prvé Pocket PC (PDA), ale názov iPAQ sa začal používať až v roku 2000. Dnes je Compaq súčasťou spoločnosti HP, ktorá ju pred pár rokmi odkúpila, no značku iPAQ zachovali a uviedli ešte niekoľko veľmi úspešných HP iPAQ.

 

2000 – Archos AV 320

Počítače Pocket PC mali veľmi malú pamäť pre aplikácie (rádovo v desiatkach megabajtov). Dokázali prehrávať zvuky (MP3) a boli aj aplikácie, ktoré neskôr, po uvedení výkonnejších verzií s farebným displejom vedeli prehrať aj nejaké video, ktoré ste museli špeciálne rekomprimovať. Nedá sa povedať, že by to boli multimediálne zariadenia. Viete si dnes predstaviť tablet, ktorý by neprehrával multimédiá a nemal pamäť na niekoľko filmov? Jedným z prvých vreckových multimediálnych prehrávačov (tzv. jukeboxov), ktorý zvládal aj video vo formáte MPEG-4 a dokonca dokázal video aj nahrávať ako videorekordér, bol Archos AV 320. Mal integrovaný 20 GB pevný disk, na ktorý bolo možné uložiť okolo 40 hodín videa, alebo tisícku MP3 súborov. Displej však bol malý a mal nízke rozlíšenie.

 

2003 – HP Compaq TC1000

Asi prvý tablet ako taký prišiel niekedy v roku 2003. Microsoft uviedol operačný systém Windows XP s jemnou úpravou vo forme Tablet Edition, kde ste na dotykovom displeji pomocou pera mohli ovládať kurzor myši. Texty sa dali zadávať na virtuálnej klávesnici, alebo ste mohli využiť rozpoznávanie textu písaného na displej. Počítač sa tak prvý raz dokázal zaobísť bez klávesnice alebo myši. Lenže… Ani sami výrobcovia nemali jasno v tom, ako by sa to dalo využiť, a tak sa snažili vyrábať skôr hybridné notebooky. Hoci vedeli pracovať len s perom (ako napríklad HP Compaq TC1000), stále bol pre Tablet PC dock s klávesnicou nevyhnutným doplnkom. Boli to len predražené notebooky, ktoré boli stále veľké a ťažké.

 

2006 – Samsung Q1

Intel a Microsoft sa myšlienky vreckového počítača nevzdávali a v spolopráci so Samsungom predstavil koncept UMPC – Ultra Mobile PC, počítač v tej najmobilnejšej forme. Bolo to také väčšie PDA (23×14 cm s hmotnosťou 800 g), ktoré však v útrobách ukrývalo malé PC s Windowsom. Skrátka, niečo také na polceste medzi PDA a notebookom.

 

2007 – Apple Axiotron Modbook

V roku 2007 sa objavil aj prvý tablet s hardvérom Mac postavený pre Mac OS pod názvom Axiotron Modbook. Že ste o ňom nikdy nepočuli? Nuž je to jeden z tých tabletov (so stylusom), na ktoré sa krátko po uvedení zabudlo. Apple mal s tabletmi iné plány a Axiotron nemal veľkú šancu aj preto, že prišlo malé revolučné zariadenie iPhone.

 

2007 – Apple iPhone

Na keynote Steve Jobs niekoľkokrát za sebou zopakoval, že vyrobili zariadenie, ktoré v sebe integruje iPod, telefón a internetový browser. Davy šaleli a svet objavil smartfón ovládaný iba prstami. Aby ste pochopili tú revolúciu, treba sa pozrieť, čo bolo predtým – zariadenia so stylusom alebo prístroje typ BlackBerry s hardvérovou klávesnicou, ktoré mali malý displej a museli ste sa učiť ich používať. Žiadne intuitívne ovládanie, komplikované menu s množstvom položiek, slabá multimediálna podpora a nemali iTunes, ktorý umožňoval jednoduchý prístup k tisíckam aplikácií a obľúbenej hudbe. A ako všetci vieme, to bol iba začiatok!

 

2010 – Apple iPad

V roku 2007 uviedol Apple „iPod s veľkým displejom“, ktorý pomenoval iPad. Neuveriteľne tým trafil klinec po hlavičke, pretože presne o to ide! Systém iOS, ktorý sa osvedčil v prípade iPod a iPhone sa dá perfektne ovládať prstami. Má prepojenie na obchod iTunes, kde je množstvo iPhone aplikácií, ktoré môžete spúšťať aj na veľkom displeji iPad. Predalo sa vyše 15 miliónov kusov len za prvý rok, čo sa doposiaľ nepodarilo ani všetkým PDA, Tablet PC a UMPC dohromady. Tablety tu boli skoro 20 rokov, no nik nevedel vymyslieť rozumné rozhranie pre ich jednoduchú obsluhu. Operačný systém iOS sa ukázal ako správna voľba pre iPad. Konkurenčné riešenia preto upustili od systémov postavených na tradičných Windows a začali uprednostňovať systémy používané v mobilných telefónoch. Všetko, čo prišlo „po“, sa snažilo viac-menej kopírovať iPad a zviesť sa na vlne úspechu tohto tabletu. Prišlo niekoľko zaručených „iPad killerov“, no ani jeden z výrobcov sa zatiaľ ani len nepriblížil k úspechu, aký dosiahol prvý iPad. Zopár zaujímavých nápadov priniesol Asus – spomeňme len ich tablet Transformer alebo Padfone, ktorý prišiel tento rok a kombinuje smartfón s tabletom, stylusom a klávesnicou. Samsung sa tiež rozhodol vrátiť k stylusom pri svojich Galaxy Note, pretože sa perom píše lepšie ako prstom.

 

2012 – Windows a Metro

Do hry sa vracia aj Microsoft s novým mobilným operačným systémom Windows a dokonca aj s vlastným tabletom. Od nového rozhrania Metro, ktoré bude aj súčasťou nových Windows 8, si všetci veľa sľubujú a keďže vývojárov pre platformu Windows je viac ako dosť, možno to bude zaujímavé aj z pohľadu aplikácií. Windows 8 prichádza na trh už koncom októbra, takže už čoskoro by sme mohli vidieť ako sa mu bude dariť.

 

2012 – nový iPad

Apple po uvedení len za 4 dni predal 3 milióny nových iPadov a zatiaľ je jedinou spoločnosťou na svete, ktorá dokáže s novým zariadením zlomiť všetky predošlé rekordy. Nejde tu len o hardvér, ale aj o služby, ktoré sú naň naviazané – jednoduché nakupovanie aplikácií cez AppStore, jednoduché nakupovanie hudby a filmov cez iTunes (toto stále nemá nik z konkurentov!), jednoduché nakupovanie kníh cez iBooks (z konkurentov je na tom podobne len Amazon so svojím Kindle), stabilný OS (keďže je odladený len pre Apple zariadenia, nie je tu 100 výrobcov s rozdielnou HW konfiguráciou), iCloud,… a pod. Apple tiež predstavil svoju myšlienku prepojenia na študentov a školy v bezplatnej službe iTunes U a interaktívnych učebniciach pre každého Textbooks.

 

Tým sa nám kruh s tabletmi uzavrel. Vraciame sa totiž k pôvodnej myšlienke Alana Kaya, ktorú prezentoval v roku 1968 pri svojom náčrte Dynabooku – doska, ktorá nahradí papier a bude slúžiť pre študentov namiesto učebníc…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej