ONLINE MAGAZIN

Označkujte si svoj bike, motorku, auto,…

Môžete mať akékoľvek dobré zabezpečenie a vždy ho niekto dokáže prekonať. So zlodejmi treba bojovať, napríklad aj tak, že si „označkujete“ svoj majetok neviditeľnými značkami. Počkať, lenže keď budú neviditeľné, na čo to bude dobré? Značky sú síce pre oko normálne „neviditeľné“, avšak s použitím UV svetla a ďalšej techniky je možné ich jednoznačne identifi kovať a s medzinárodnou databázou na internete priradiť k registrovanému majiteľovi. Ak polícia skontroluje napr. označený bicykel a overí si skryté identifi kátory, vie v databáze okamžite nájsť majiteľa. Pokiaľ nenájdu zhodu, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o ukradnutý bicykel.

Jednoduché použitie

Mali sme možnosť vyskúšať si to. Dostali sme do redakcie základnú sadu pre bicykel. Existujú aj väčšie sady pre motorku alebo pre automobil, ktoré majú viac komponentov (vrátane špeciálnych RFID čipov s magnetmi), no sú aj niekoľkonásobne drahšie. Náš set pozostával zo šablón s unikátnym registračným číslom pre aplikáciu UV náteru, fľaštičky s tisíckou mikrobodiek v ultrafialovom laku, malej výstražnej nálepky s číslom a QR kódom, manuálom a certifikátom.

Datadag

Všetko sa veľmi jednoducho aplikuje. Na očistené miesta (napr. na vnútornú stranu vidlice, na kostru, sedlovku alebo na rám kolesa) nalepíte šablónu (fóliu s číslom) a aplikujete na ňu vatovou tyčinkou roztok s UV farbou.

Cycle Stealth UV

Po odstránení šablóny máte pekne „vytetované“ UV číslo na danom mieste. Vatovou tyčinkou sa aplikuje aj UV lak s mikrobodkami z druhej fľaštičky. Ním si označíte kostru, pedále, riadidlá, brzdy, sedadlo, cyklopočítač,… – proste všetko. Na každej mikrobodke je vyrazený číselný kód priradený k danej sade. Ak by teda aj zlodeji rozobrali bike na súčiastky, vďaka mikroznačkám, ktoré sa dajú ľahko nájsť UV svetlom a prečítať mikroskopom, je možné identifi kovať registrovaného vlastníka.

Cycle Stealth

Označiť si preto treba čo najviac. Ako posledná sa aplikuje niekam na viditeľné miesto malá samolepka, ktorá slúži ako varovanie pre potencionálnych zlodejov. No a samozrejme treba všetko ešte zaregistrovať na stránke Datatag. Tu nás príjemne prekvapila SK a CZ lokalizácia, takže aj tento krok hravo zvládnete bez jazykovej bariéry.

Má to zmysel?

Popravde ťažko zhodnotiť skutočný praktický prínos značenia Datatag. UV náter a mikrobodky síce nepotrebujú vymieňať batérie a netreba platiť žiadne mesačné, či ročné poplatky, no zmyť sa dajú a práve preto je potrebné označiť čo najviac častí, na rôznych aj ťažko prístupných miestach. Na rozdiel od GPS lokátorov vám Datatag ukradnutý bicykel fyzicky nenájde, ale poslúži ako pomôcka pre políciu, ktorá ho môže využiť pre rýchlejšie usvedčenie zlodejov a navrátenie pôvodnému majiteľovi. Otázne však je reálne využívanie systému políciou. Databáza je medzinárodná a polícia k nej má prístup aj u nás, ale nik vám nepovie ako ho reálne využívajú a či o ňom vedia napr. aj policajti niekde v Hornej-Dolnej. Je potrebné si uvedomiť, že Datatag nenahrádza poisťovňu, GPS lokátor a ani zámok.

Verdikt

Za pár euro by to rozhodne nebola zlá investícia, ale pri odporúčanej cene asi 35€ za sadu pre bicykel, 110€ pre motorku a 185€ pre auto je to už otázne. Na druhej strane, ak máte Datatag, môžete od poisťovne získať zľavu na poistnom, takže sa vám investícia môže už za 2-3 roky vrátiť na prípadnej zľave z poistky. A to už zmysel dáva.

Datatag

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip

Poistenie je v cestovných nákladoch najnižšia položka. Nešetrite na nej.

Slobodu cestovania si dnes užívame aj vďaka nízkym cenám nízkonákladových leteckých spoločností a inovatívnym rezervačným aplikáciám ubytovania. Dnes nie je problém stráviť predĺžený víkend v Ríme a o tri týždne sa vykúpať na pláži v Aténach. A to dokonca za cenu častokrát výhodnejšiu ako je cesta vlastným autom s ubytovaním na Slovensku. Cestovanie sa však […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej