ONLINE MAGAZIN

Ako sa starať o vodu v bazéne?

Mať bazén je super. Na druhú stranu je tu tá otravná údržba, ktorá je bohužiaľ nutná a veľa ľudí ju podceňuje. Pritom prácu si väčšinou prirábame neznalosťou a lenivosťou.

Málo ľudí vie, že aj napriek zime sa dá voda udržať čistá. Takže keď bazén na jar otvoríme, nemusíme ho otrocky vypúšťať, čistiť a zase napúšťať. Ako teda na to?

Je jedno, či vlastníme bazén zapustený v krajine, nadzemný alebo nafukovací. Dokonca je úplne jedno, aká je jeho veľkosť a hĺbka. O všetky bazény sa staráme rovnako. Keď teda skončí doba kúpania a vzduchom sa priženie prvý severák, je dobré ho na zimu riadne pripraviť a zazimovať. Ušetrí nám to veľa práce na jar alebo v lete.

Dôkladné zazimovanie
Zo zazimovania bazéna nemusíte mať strach. Podľa návodu to zvládne úplne každý. Zazimovanie neodkladáme a nečakáme na prvé snehové vločky, pretože to už je neskoro. Malo by prebehnúť v čase, keď sa minimálne nočné teploty vzduchu ešte nedostávajú trvale pod bod mrazu a teplota vody je medzi 10 až 15 °C. Voda v bazéne musí byť dokonale čistá, takže z dna sa snažíme vysať vodným vysávačom všetky nečistoty, ktoré sa tam nachádzajú.
Smeti, či listie, ktorá vysávač počas vysávania môže rozvíriť, zoberieme bazénovou sieťkou. Akékoľvek zvyšky čohokoľvek sa môžu začať vo vode kaziť a rozkladať. To vedie k životu ďalších mikroorganizmov a vodných rias. Bazén by bol cez zimu teda špinavý. Pomocou špeciálnej bazénovej chémie a testov otestujeme vodu. Zmeriame jej tvrdosť a pH. Po testovaní zapneme filtráciu a vodu riadne premiešame.
Následne odpustite z bazéna vodu na úroveň asi desiatich centimetrov pod skimmer. Na miesto hlavy vratnej trysky naskrutkujte zátku vratnej trysky. Pokiaľ túto zátku nepoužívate, odpustite vodu pod úroveň vratnej trysky, hlavu vratnej trysky demontujte aj s krúžkom a oba diely uskladnite. Odpojte všetky hadice a vylejte z nich vodu. Do vody, ktorá po odpustení zostala, vmiešajte, podľa návodu na obale, špeciálny zazimovací prípravok.

Je veľmi dôležitý, pretože zabraňuje rastu rias a tvorbe zákalov. Zo všetkého, čo je k bazénu pripojené (piesková filtrácia, solárne ohrevy, hadica, čerpadlo), vylejte vodu. Voda, ktorá by v nich zostala cez zimu, by zmrzla a vybavenie by mohlo mrazom popraskať. Na záver celý bazén prikryte plachtou. Môže to byť plachta obyčajná, ale oveľa lepšia je špeciálna zazimovacia.

A keď bazén na jar odzimujeme…
…tak zase čistíme. Predovšetkým okraje, steny a dno. Vodu nedopúšťame do tej doby, než budú pripojené všetky komponenty, ktoré sme pred zimou odpojili a uskladnili. Potom by sme mali osadiť a zapojiť filtračnú jednotku a zmerať hodnotu pH vody. Práve od kyslosti sa totiž odvíja použitie dezinfekčných prostriedkov.

Ako je to s tým pH?
Teraz trochu chémie. „Tajomné“ pH nám ukazuje, či je voda kyslá, zásaditá, alebo neutrálna. Používa sa na to stupnica od 0 do 14. Pre neutrálne pH je číslo 7. Všetko, čo je kyslé, značia všetky čísla, ktoré sú menšie ako sedem. Čím menšie číslo, tým väčšia kyselina. Zásada teda musí byť logicky opakom kyseliny. Všetky čísla väčšie ako sedem sú zásady. Čím väčšia, tým väčšia zásada. Podľa pH teda rozoznáme, aký prípravok do bazéna môžeme použiť.

Ideálna hodnota pH vody v bazéne sa pohybuje v hodnotách 7,2 až 7,6. Pri príliš nízkom pH korodujú kovové časti a rýchlejšie blednú farby plastov a fólií, príliš vysoké pH zase kalia vodu, navyše silnie chlórový zápach a následne mu možno pripísať napríklad podráždenie očných spojiviek.

S chlórom, alebo bez?
Chémiu do bazénov môžeme kúpiť s obsahom, alebo bez obsahu chlóru. Prednosťou bezchlórových, teda kyslíkových prípravkov je, že voda nie je cítiť po chlóre, nedráždi oči ani sliznicu. Ich nevýhodou je nutnosť presného a pravidelného dávkovania. Navyše sú drahšie, a to zhruba o tretinu oproti chlórovým.
Chlór je ale naopak výbornou dezinfekciou a spoľahlivo ničí všetky mikróby. Je lacnejší a predáva sa vo forme tabliet, ktoré sú rôzne veľké. Pridávame podľa veľkosti bazéna. Prechod z jedného spôsobu dezinfekcie na druhý je počas jednej sezóny možný, ale medzitým je nutné na tri až päť dní prestať prípravky používať úplne. Niektorí ľudia dávajú do bazénov ako dezinfekciu savo. Je to nešťastné riešenie. Savo dráždi oči a pokožku a voda je po jeho použití kalná.

Keď je voda aj napriek tomu všetko kalná?
Aj napriek nonstop super starostlivosti o vodu sa môžu v bazéne objaviť riasy. V špecializovaných bazénových obchodoch si môžete zaobstarať špeciálne prípravky, ktoré riasy stopercentne zahubia. Ak ale aj po odstránení rias je voda stále kalná a pH sa ukazuje ako dobré, je namieste bazén vyvločkovať. Špeciálny vločkovač tiež zoženieme vo všetkých obchodoch s bazénovou chémiou.

Po aplikácii sa všetky nežiaduce čiastočky zhluknú do akýchsi vločiek. Vtedy použijete bazénový vysávač, ktorý spoľahlivo vysaje zvyšky nežiaducich čiastočiek. keď ani to nezaberie, je dobré sa obrátiť na profíkov. Ak ani ti nepomôžu, bazén jednoducho vypustite, kompletne vytrite a vydezinfikujte a znovu napustite. Nie sú to žiadne kúzla, naopak. Vo chvíli, keď nič nepodceníte, vo finále ušetríte peniaze aj čas.

 

Zdroj: https://www.ctidoma.cz/

Viac informácií tu: https://bit.ly/3xcoko1

Foto: https://pxhere.com/ free image/

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej