ONLINE MAGAZIN

Teflón oslavuje viac než osemdesiatiny, pracuje v kozme aj v kuchyni

Teflón patrí k tým vynálezom, pri ktorých objave zohrala veľkú rolu šťastena. Revolučný nepriľnavý a značne odolný materiál má dnes veľmi široké uplatnenie – jeho kvality oceňujú gazdinky pri varení, profesionálni kuchári a ich kuchyne na mieru, využitie má ale aj vo vesmírnom výskume.

Za vznikom teflónu stojí pracovník koncernu DuPont Roy Plunkett, ktorý ho objavil náhodou pred 70 rokmi, 6. apríla 1938 v New Jersey.
Mladý chemik Plunkett vtedy pracoval na vývoji netoxického a nehorľavého chladiva pre strojné chladenie. Keď si raz prezeral valec kompresora, všimol si biely prášok usadený okolo sedla ventilu. Bol to polymerizovaný tetrafluóretylén (PTFE). Neskôr Plunket dostal na túto látku patent a po desiatich rokoch výskumu ju americká spoločnosť zaregistrovala pod obchodnou značkou Teflon (v roku 1945).

Kvalitný teflón je nepriľnavý povrch, ktorý bol ako najhladší materiál zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Je nenasiakavý, netoxický, odolný voči svetlu, starnutiu a krehnutiu. Jeho vlastnosti nie sú v širokom rozmedzí (20 až 250 stupňov Celzia) takmer závislé od teploty. Teplota, pri ktorej sa teflón rozkladá, je 360 ​​stupňov a horí až pri 500 až 560 stupňoch Celzia. Má výborné elektroizolačné vlastnosti.

Vajíčka, ložiská, raketa…

Spočiatku sa látka hodila skôr vedcom a technikom: chráni pred koróziou Sochu slobody a uplatnenie našla aj v rakete, ktorá doletela na Mesiac. Potom ale niekomu napadlo, že na teflón sa neprilepia ani vyprážajúce sa vajíčka. V tej chvíli sa teflón vydal na cestu do kuchýň. Materiál lahodí kuchárkam aj dietológom: pri pečení na teflónovej panvici sa dá totiž vystačiť s minimom tuku. Výrobky sú ale náchylné k mechanickému oderu.

Uplatnenie má teflón veľmi rozsiahle – v textilnom, lekárskom, potravinárskom, ťažobnom, gumárenskom, papierenskom i sklárskom priemysle. Používa sa aj v oblastiach telekomunikácií, architektúry či vývoja vesmírnych technológií. Vďaka ľahkému čisteniu sú povlaky z teflónu aplikované na reaktorové nádrže, násypky, meracie sondy, tesnenia, najrôznejšie ložiská, čerpadlá, filtre, ventily alebo potrubia.

Sláva teflónu dosiahla takú slávu, že ľudia si všeobecne tento názov spájajú s pomenovaním pre nepriľnavé povrchy a nielen so značkou konkrétneho výrobku firmy DuPont. Tá teda musela kvôli ďalším výrobcom, ktorí sa so svojimi produktmi chceli na úspechu teflónu priživiť, zaviesť monitoring výrobkov s takouto ochrannou vrstvou a strážiť si licencie, ktoré stanovujú právo na použitie tohto názvu.

Vynálezca Plunkett (1910 až 1994), ktorý sa narodil v Orange County v Kalifornii, vyštudoval Štátnu univerzitu v Ohiu (1936). Na svojom konte má množstvo ďalších objavov.

Zdroj: https://bit.ly/3uW8iNX
Viac info na: https://www.tyden.cz/
Foto: https://www.pxfuel.com/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej