ONLINE MAGAZIN

Najlepšie filmy o cestovaní v čase. Romantika aj krimi

Cestovanie v čase je obľúbená a častá téma mnohých filmov či seriálov, či v príbehoch, kde je témou i ezoterika . Tak ak máte radi trochu tajomna a nepravdepodobných fyzikálnych javov, máme pre vás výber najlepších titulov. A je len na vás, či dáte prednosť komédii, thrilleru, alebo romantike.

Fantázia filmárov nepozná hraníc a presunúť sa do minulosti alebo do budúcnosti je možné na striebornom plátne rôznymi spôsobmi: pomocou dômyselného stroja či dokonalej technológie alebo jednoducho vplyvom nevysvetliteľných javov. Kto by nepoznal skvelú českú komédiu Zajtra vstanem a oparím sa čajom (1977)!

A toto je sedem najlepších filmov či seriálov, kde sa tiež cestuje časom, a je to parádny pohľad.

Návrat do budúcnosti (1985)
Táto komédia Roberta Zemeckisa (70) a jej dve pokračovania z rokov 1989 a 1990 patria k filmovej klasike. Hlavný hrdina Marty v podaní Michaela J. Foxa (60) sa dostane do roku 1955, kedy spolu jeho rodičia ešte len začínali randiť. Naruší však časovú kontinuitu a všetko musí rýchlo napraviť, inak sa nenarodí. K tomu pridajte šialeného vedca Emmetta Browna, ktorého hrá Christopher Lloyd (83), a stroj času zabudovaný v ikonickom aute DeLorean a máte kultovku ako blázon.

Návrat do budúcnosti (1985)

To bol zajtra flám (2010)
Štyria chlapi, ktorí spolu kamarátia od štúdií, sú otrávení stereotypom života stredného veku a prežívajú rozladenie, že sa ich sny z mladosti ani zďaleka nesplnili. Svoje životné sklamanie sa snaží aspoň trochu rozptýliť bujarým večierkom. Po prebudení ich ale nečaká opica, ale šok: ocitli sa v roku 1986 – v čase, keď boli mladí a všetko mali pred sebou. Ako si John Cusack (55), Craig Robinson (50), Rob Corddry (50) a Clark Duke (36) poradia s možnosťou začať zase znova?

To bol zajtra flám (2010)

Cestovatelia časom (2016–18)
V troch sériách kanadského seriálu máte možnosť sledovať osudy päťčlenného tímu cestovateľov v čase, ktorí prichádzajú z nie príliš peknej budúcnosti späť do 21. storočia, aby drobnými zmenami v chode udalostí zmenili budúcnosť a zachránili svet. A ako sa sem dostávajú? Vedia preniesť svoje vedomie na človeka, ktorý práve umiera, a tým prevziať jeho súčasný život.

Cestovatelia časom (2016–18)

Dark (2017–20)
Tento tajuplný nemecký seriál patrí k televíznej špičke posledných rokov. Pokojné malomesto vzruší záhadné zmiznutie dieťaťa. Žiadni svedkovia, žiadne stopy, vie sa len, že zmizlo v blízkosti jaskynných komplexov nad miestnou jadrovou elektrárňou, kam bez povolenia nesmie ani polícia. K tomu pridajte objavenie tela chlapca, ktorý bol zavraždený pred tridsiatimi rokmi, ale nájdená mŕtvola je úplne čerstvá… Ak túžite po naozaj mysterióznom zážitku a napätej atmosfére, toto je správna voľba.

Dark (2017–20)

12 opíc (1995)
Legenda v téme cestovania časom, ktorú natočil Terry Gilliam (81), člen skupiny Monty Python. Ocitnete sa v ponurej budúcnosti: ľudia sa schovávajú pod zemou pred vírusom, ktorý na konci 20. storočia zabil päť miliárd ľudí. Vedci pomocou stroja času vysielajú do minulosti dobrovoľníkov, aby zbierali vzorky a dáta a pomohli tak odhaliť zdroj nákazy a bolo možné vyrobiť protilátky. Čo viac dodať? Snáď len, že o super pohľad sa starajú aj dvaja skvelí hollywoodski herci: Bruce Willis (66) a Brad Pitt (58), ktorý bol za tento výkon nominovaný na Oscara.

12 opíc (1995)

Cudzinka (2014–22)
Tajomno, napätie, kruté bitky, láska, sex… V tomto americkom seriáli je jednoducho všetko. Na konci druhej svetovej vojny sa zdravotná sestra Claire (Caitriona Balfe, 42) dotkne posvätných škótskych kameňov a zrazu sa ocitne v roku 1743. Nielenže tu bojuje o holý život, ale tiež sa tu zamiluje do horala Jamieho Frasera (Sam Heughan, 41), aj keď má v 20. storočí manžela.

Cudzinka (2014–22)

Na hrane zajtrajška (2014)
Tu si prídu na svoje všetci milovníci akčných filmov. Hviezdny Tom Cruise (59) sa v budúcnosti, keď mimozemšťania zaútočia na zemi, dostane do časovej slučky a vždy sa prebudí na začiatku toho istého dňa a musí ísť znova do boja. A znova a znova. S každým dňom sa ale pôvodne neskúsený vojak zlepšuje a Zem je tak bližšie a bližšie k záchrane. A s ním ide do akcie aj Emily Blunt (38).

Na hrane zajtrajška (2014)

Mohlo by vás zaujímať:

Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Novinky Umenie a kultúra

Bedári, oceňovaná seriálová adaptácia prichádza na slovenské obrazovky!  

Pripravte sa na to, že vás strhne nadčasové majstrovské dielo. Strhujúca adaptácia literárnej klasiky 19. storočia Victora Huga „Les Misérable“ od scenáristu Andrewa Daviesa, držiteľa ceny Bafta, bude mať svoju veľkú premiéru na televíznej stanici Epic Drama 21. decembra o 21:00. Pozoruhodná šesťdielna dráma rozpráva príbeh Jeana Valjeana, bývalého trestanca, ktorý nedokáže uniknúť tieňu svojej […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Radíme Vám

Nevyriešená záhada: Kde je posledné miesto odpočinku slávnej Kleopatry?

Po stáročiach hľadania sa Kleopatrina hrobka stále nenašla, ale zdá sa, že nedávne objavy nás konečne priblížia k miestu odpočinku poslednej egyptskej kráľovnej. Po hrobe kráľovnej pátra aj štvordielny dokument Kleopatrina tajná hrobka, ktorý bude mať premiéru na Viasat History 3. októbra o 21:00. Pomocou 3D modelov, rekonštrukcií a návštev pôvodných miest zbiera nové stopy. […]

Čítať ďalej