ONLINE MAGAZIN

Žuvačky očami vedy

Aké sú zdravotné benefity žuvanie?
Päť tisíc rokov starý archeologický objav z Nórska vedcov presvedčil, že ľudia túžia zamestnať svoje čeľuste prinajmenšom od doby kamennej. Moderná veda navyše preukázala, že jednoduchá mechanická činnosť so sebou nesie prekvapivé zdravotné benefity
Je pravda, že omylom prehltnutá žuvačka vydrží v ľudskom tele sedem rokov? žuvanie nás núti navštevovať častejšie gastro zaradenie ? Našťastie tvrdenie, že táto pochúťka zostane ležať v našich útrobách dlhé roky, patrí skutočne do ríše mýtov, ktoré však z nejakého dôvodu stále slúžia ako jeden z argumentov odmietačov žuvačiek. Hoci gumová zložka sama o sebe stráviteľná nie je a prejde teda črevami nedotknutá tráviacimi enzýmami, nezostane v tele dlhšie ako akékoľvek iné látky. Mimochodom, nie je pravda ani to, že by sa pri žuvaní uvoľňovali plomby.

Nielen svieži dych
V medicíne – a v oblasti výživy zvlášť – platí okrídlené príslovie, že „jed od lieku odlišuje iba podávané množstvo“. Tvrdenie, ktoré zastával už švajčiarsky renesančný lekár Paracelsus, možno vztiahnuť aj na žuvačky. Je síce preukázané, že ich nadmerná konzumácia môže vyvolávať (v lepšom prípade) tráviace problémy od nadúvania po hnačky, nadmerné vylučovanie slín (a prípadne enzýmov) okrem iného vyčerpáva pankreas. Ale čas od času si vložiť do úst dražé s obľúbenou príchuťou nemožno ani zďaleka označiť za akékoľvek porušenie zásad zdravého životného štýlu.

Ba naopak: Možno, že benefity tejto kratochvíle nakoniec prevážia nad vyššie uvedenými rizikami. Kto od žuvačiek očakával len svieži dych či rozptýlenie od závislosti na nikotíne, mal by zbystriť – množstvo odborných štúdií preukázalo, že register potenciálne priaznivých vedľajších efektov si zaslúži značné rozšírenie. Ak zostaneme pre začiatok ešte pri vplyve na tráviacu sústavu, potom nemožno zabudnúť na často skloňovanú súvislosť s chudnutím. Čas od času sa dá dočítať, že žuvanie pomáha v redukcii hmotnosti. Mnohí z tých, ktorí si v snahe chudnúť starostlivo zapisujú všetky usporiadané kalórie, určite zaznamenali, že s každou žuvačkou si ich môžu odpočítať rovno 11 – toľko energie údajne vydáte na jej žuvanie.

Tvrdenie, ktorého pôvod je pomerne nejasný, zatiaľ však nikto presvedčivo nepreukázal – avšak štúdia vypracovaná v roku 2006 pod vedením dvoch vedkýň z britských univerzít v Liverpoole a Leedse už má o niečo odbornejší základ. Expertky zistili, že pravidelné užívanie žuvačiek nielen že znižuje chute na sladké, ale dokonca nenásilnou formou vedie dotyčného stravníka k tomu, že pri jedle skonzumuje v priemere o 35 kalórií menej. To je samo o sebe síce relatívne zanedbateľné, ale v súčte za celý deň vychádza už relatívne solídne číslo.

Čarovná moc slín
Keby sa niekto snáď predsa len nechal uniesť a zabudol sa v konzumácii orbitiek kontrolovať, môže ho upokojiť fakt, že žuvačka mu pomôže výrazne znížiť pocit pálenia záhy. Produkcia slín totiž zriedi množstvo tráviacich kyselín vyplavených po ťažkom jedle. Mimochodom, práve tvorba slín sa často spomína v súvislosti s opakovane zdôrazňovaným reklamným sloganom, že žuvačka je predsa zdravá, veď pomáha k zdravým zubom.

Nie je to však žuvačka sama o sebe, ale práve produkty slinných žliaz, ktoré chránia zubnú sklovinu pred naleptaním. Nie, že by sme snáď mali nahradiť použitie kefky a pasty práve žuvačkou, ale vďaka žuvaniu sa do ústnej dutiny uvoľní až desaťnásobné množstvo ochranných slín. Ovšem pozor: Všetky ich účinky prídu navnivoč, ak siahnete po kyslých príchutiach s pH nižším ako 5,5. Zato žuvačky s obsahom sladidla xylitolu – mimochodom jedného z mála, s ktorými sa nespájajú takmer žiadne negatívne vedľajšie účinky – dokážu navyše likvidovať baktérie v ústach.

Do školy so žuvačkou
Nie je náhoda, že v priestoroch, kde je zakázané fajčiť, mnohí svoju závislosť na nikotíne riešia práve žuvačkami. Mechanický pohyb čeľustí má skutočne upokojujúci efekt – dokáže totiž zmierniť svalové napätie a vďaka produkcii antistresových hormónov potom znižuje celkovú úzkosť. Ukázalo sa tiež, že pri žuvaní sa zvýši prekrvenie mozgu (a to údajne až o 40 %, najmä v oblasti hippocampu). To je zrejme dôvod, prečo obyčajná žuvačka môže podľa psychológov zlepšiť pamäť. Ako preukázala ďalšia z britských štúdií na túto tému, účastníci pamäťových testov, ktorí mali možnosť pri nich žuť, si požadované termíny potom ľahšie vybavili: Išlo im to dokonca o viac ako tretinu rýchlejšie a lepšie oproti tým, ktorí mohli do úst vložiť nanajvýš hrot pero .

Iná zo štúdií, tentoraz z americkej houstonskej univerzity, pre zmenu zistila, že žiaci tamojšej základnej školy preukazovali až o 3 % lepšie známky potom, čo mali možnosť pochutnať si na žuvačke pri vypracovávaní domácich úloh. A aby toho nebolo málo, študenti žuvačku môžu využiť ešte z iného dôvodu: Pomáha totiž udržať pozornosť a zabraňuje ospalosti (čo určite ocenia aj vodiči). Ostatne, mať aspoň pár žuvačiek pri ruke sa na cestách môže hodiť vždy – napríklad v lietadle ide o účinný spôsob, ako sa zbaviť zaliehania v ušiach pri pristávaní. Podľa mnohých to funguje ešte lepšie ako osvedčené cmúľanie cukríkov.

Žuvanie zakázané!
Ročne pripadá na jedného Čecha 128 žuvačiek. Vzhľadom na to, že značná časť populácie za uplynulých 365 dní nevložila do úst ani jednu, sa to môže zdať pomerne dosť. Avšak v porovnaní s inými národmi sme ešte bridilové – napríklad priemerný Američan ich spotrebuje viac ako tri stovky, pričom pravidelne žujú necelé dve tretiny obyvateľov USA. A napríklad na Blízkom východe ide rovno o súčasť kultúrnej tradície. Žuvanie je úplne bežnou súčasťou dňa napríklad pre 82 % Iráncov.

Neprekvapí preto, že trh so žuvačkami nabobtnal do ohromujúcich rozmerov: v roku 2019 dosiahol odhadovanú hodnotu 22,5 miliardy dolárov, čo zodpovedalo 740 miliardám zakúpených balení. Nedávna štúdia švajčiarskej zubárskej fakulty v Zürichu potom spočítala, že dohromady to robí na 560 000 ton. Toľko gumovej hmoty už predsa len nejaký ten priestor zaberie. Ako veľmi dobre vedia (nielen) upratovačky a údržbári, on už jediný kúsok nalepený na stene dokáže narobiť poriadnu paseku. Práve to je dôvod, prečo žuvačky v roku 1992 východoázijský Singapur ako prvý a zatiaľ jediný štát na svete skrátka úplne zakázal.

Tamojšej vláde došla trpezlivosť s večne znečistenou MHD a odvtedy sa tu obľúbená pochúťka nesmie ani predávať. (Po naliehaní zo strany verejnosti i výrobcov zákonodarcovia striktné pravidlo v roku 2004 zmiernili a umožnili výnimku pre žuvačky, ktoré môže predpísať lekár, teda napríklad nikotínové). Zrejme sa chceli vyhnúť tomu, aby v krajine vyrástol podobný unikát, ako tzv. Gum Wall v americkom Seattli: na stene miestneho divadla už bezmála tridsať rokov pribúdajú ďalšie a ďalšie použité žuvačky, takže v súčasnosti ich pestrofarebná vrstva meria približne štyri metre.

Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/
Foto: https://pxhere.com/

Viac info: https://bit.ly/3gFMIGx

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej