ONLINE MAGAZIN

Extrémna kuchyňa: Baluta je príšerne jedlo ktoré si Filipínci zamilovali

Na prvý pohľad vyzerá skoro ako obyčajné vajcia.

Len možno trošku väčšie. V skutočnosti ide o chuťovku s prekvapením, ktorá mnohým obráti žalúdok hore dnom.
Asi nám dáte za pravdu, že vajcia sú jednou z najrozšírenejších raňajkových pochutín.
Pripraviť si ich totiž môžeme v celej rade obmien – od tých smažených cez miešané až po najrôznejšie vaječné placky či  omelety.
Na Filipínach a v niektorých ďalších ázijských krajinách, ale vajcia konzumujú „tak trochu“ inak a pre nás Európanov trochu netradične. Slovo „netradične“ je v tomto kontexte možno až príliš mierne.

Vnútri vajcia vás totiž čaká čiastočne vyliahnutá kačica, ktorú by ste mali  zjesť. Vychýrená  filipínska špecialita je údajne skvelým afrodiziakom a bohatou zásobárňou bielkovín. Chuť je s trochou nadsádzky výrazne mäsitá, miestni si ale nesťažujú a Baluty hrdo konzumujú pri pouličných stánkoch aj v luxusných filipínskych reštauráciách, kde na upravu tejto špeciality majú postavené kuchyne na mieru

Z inkubátora rovno na tanier
A ako vlastne táto filipínska pochúťka vzniká? Kačacie vajcia (niekde sú k dostaniu aj kuracie) sa nechajú oplodniť a uložia sa do „inkubátora“ – v tomto prípade vyhriateho  piesku alebo na teplé miesto, kde odpočívajú počas deviatich dní.

Tejto fáze sa hovorí Balut sa puti, čo v preklade znamená „zabalené v bielom“. Po uplynutí deväťdňovej lehoty,  kuchári aj chovatelia vajcia opätovne preberú a pohľadom proti svetlu kontrolujú ich obsah. Zhruba 10% zo všetkých vajec je sú v  túto chvíľu vyradené, pretože embryo vnútri uhynulo.

Zvyšné vajcia putujú do rúk profesionálov, ktorí dokážu správne zvolenou teplotou, urýchliť rast a ovplyvniť chuťové vlastnosti produktu. V opačnom prípade ale môžu všetko pokaziť a výsledný produkt je nepožívateľný.

Končatiny aj hlavička
V rozmedzí 14. a 16. dňa sa vajcia dostáva do fázy, ktorú Filipínci nazývajú mamatong. Čiastočne vyvinuté embryo, už s končatinami a viditeľnou hlavičkou, je usadené tesne pod povrchom škrupiny, kde sa vznáša na výživnom žĺtku.

V tejto fáze už na Filipínach putuje vajcia k ďalšej úprave a následnej konzumácii. Trebárs v Kambodži ho ale nechajú „dozrievať“ ešte o tri dni dlhšie a v tomto prípade potom konzumujú kompletnú telíčko vrátane malého zobáčiku a veľkých očí. Extrémnym prípadom pokrmu je potom máo dàn, čo v preklade znamená „operených vajcia“ a asi to netreba viac rozoberať …

Ďalšia úprava vajcia spočíva v jeho varení, ktoré by malo byť maximálne 30 minút. Počas tejto doby sa zárodok kačice alebo kurčaťa vo vajci prevarí a vajcia sú tak pripravené na konzumáciu.

Vajcia sa následne olúpu, pokvapkáme ich sójovou omáčkou, niekedy sa pridáva zázvor, ocot alebo cesnak a všetko sa zje. Tekutina, ktorá je súčasťou tejto filipínskej pochúťky, vraj chutí ako kurací vývar.

Škrupule stranou!
S etiketou si na ulici hlavu lámať nemusíte. Tu dostanete Baluty v miske, na tácke alebo vám ho dajú len tak do ruky. V prípade, že sú obal aj vlastný obsah vďaka predchádzajúcemu marinovaniu a varu vo vode alebo v pare zmäknuté, vložíte celé vajce úst a jednoducho rozžujete.

Pokiaľ si ale chcete na tejto tradičné filipínske pochúťke pochutnať v reštaurácii, je dobré tuhý Baluty vyjedať lyžičkou a škrupinu ponechať. Jesť začínate z konca, kde je vajíčko väčšie. Rukami jemne odstránite vrchnú krycie blanu, s hlasným srknutím vycucnite „vývar“ a pustíte sa do jedla.

Fuj a dobrú chuť

 

Zdroj: https://www.cestovinky.cz/
Viacej Info: https://bit.ly/3l4j5AI

Foto: https://upload.wikimedia.org/. Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Zážitok z adventných trhov: Vyberáme tie najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.   Advent v Puchbergu sa predstaví v […]

Čítať ďalej