ONLINE MAGAZIN

Kolagén je bielkovinou zdravia a krásy

Až 30 % všetkých proteínov v telách cicavcov tvorí skleroproteín kolagén. Ide o extracelulárnu a vo vode nerozpustnú bielkovinu. Tá je základnou hmotou našich spojivových tkanív.

Kolagén ale nie je len jeden. Do dnešného dňa bolo objavených už 30 druhov kolagénu. Pre ľudský organizmus je najdôležitejším kolagén typu I, čo je jeden z fibrilárnych kolagénov. Až 90 % kolagénu v ľudskom tele tvorí práve tento prvý typ.

Najdôležitejšie druhy kolagénu

Každý typ kolagénu ponúka odlišnú funkciu v rámci ľudského tela – či už kľúčovú a primárnu, alebo sekundárnu. Najbežnejší I. typ je hlavnou zložkou organickej časti kostí. Je to kolagén dôležitý pre pokožku, šľachu, orgány aj vaskulatúru. Pre chrupavky je kľúčovým kolagén II. typu. Rektikulárnym kolagénom sa nazýva III. typ kolagénu. Kolagén IV. typu tvorí bazálnu vrstvu vylučovanú epitelom základnej membrány. A nakoniec je tu nemenej dôležitý kolagén V. typu. Ten je dôležitý pre vlasy, placentu a povrchy buniek.

Kolagén pre krásu

V podobe rôznych doplnkov stravy, ale tiež kozmetických prípravkov, je kolagén považovaný za jednu z najdôležitejších látok pre krásu a zachovanie mladistvého vzhľadu. Používa sa vo forme hydrolyzovaného kolagénu, ktorý je zredukovaný na malé peptidy. Vnútorne užívané doplnky stravy s kolagénom sa odporúčajú súčasne ako antiageing prostriedok, ale tiež na zlepšenie kvality vlasov, kostí a kĺbov. Výhoda užívania hydrolyzovaného kolagénu spočíva v schopnosti tela využiť až 90 % podaných peptidov. Tie sa z krvi prenášajú do cieľových tkanív a tu budujú miestne bunky a vytvárajú nové kolagénové vlákna.

Kolagén pre zdravie

Čiastočne sme už zmienili aj význam kolagénu pre zdravie. Kolagén ovplyvňuje funkčnosť srdcového svalu, používa sa v kozmetickej chirurgii predovšetkým u pacientov s popáleninami, ale tiež na rekonštrukciu kostí, v chirurgii, ortopédii i v stomatológii. Napomáha tiež hojeniu rán.

Špecialistov na kolagén je e-shop Kolagenshop.sk

E-shop dodáva mimoriadne kvalitný kolagén Swedish Nutra. Spoločnosť predáva niekoľko produktov. Jedná sa o produkty vhodné pre pohybový aparát, ale aj pre krásu.

Kolagenshop.sk ponúka kĺbovú výživu pre regeneráciu kĺbov, chrupaviek a zlepšenie pohyblivosti Swedish Nutra Collagen Joint Support Kĺbová výživa. Ďalším produktom je Swedish Nutra Collagen 5000 Pure Peptide Hydrolyzovaný kolagén pre zlepšenie zdravia a mladistvého vzhľadu pokožky, vlasov a nechtov, ktorý funguje aj pre minimalizáciu degenerácie kĺbov. Podobné vlastnosti ponúka aj produkt je Swedish Nutra Collagen 1000 Pure Peptide Hydrolyzovaný kolagén. Firma tieto produkty ponúka aj ako 60-dňové či 99-dňové intenzívne či udržiavacie programy.

Nie je kolagén ako kolagén. Aby naše telo dokázalo využiť pozitívne vlastnosti kolagénu, musíme ho užívať v správnej forme. Takú ponúkajú produkty z e-shopu Kolagenshop.sk.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej