ONLINE MAGAZIN

Úpal – Ako sa brániť

Slnečné lúče dokážu zlepšiť náladu a pohladiť, ale aj narobiť vrásky a potrápiť. Kolaps a zdravotné problémy môže spôsobiť nielen dlhý pobyt na slnku ale aj v pár hodín v prehriatej miestnosti bez klimatizácie. Ako im predchádzať, prípadne liečiť ich následky?

ÚPAL

Úpal je dôsledok celkového prehriatia organizmu. Príčiny môžu byť vnútorné – porucha funkcie štítnej žľazy v dôsledku ktorej sa tvorí nadmerné teplo v tele, nedostatok tekutín a solí na tvorbu potu, teda dehydratácia organizmu a vonkajšie. Teda pobyt v prostredí s vysokou teplotou, pri ktorej sa spomaľuje odparovanie potu. Naše telo tak prestáva odvádzať prebytočné teplo. Ak sa k tomu pridajú fyzická námaha, nedostatok tekutín, príliš teplé oblečenie, riziko úpalu sa zvýši.

Príznaky

Úpal sa prejavuje bolesťami hlavy, malátnosťou, únavou, závratmi, zrýchleným dýchaním, zrýchleným tepom. Pokožka je suchá, horúca a bez potu. Stav sa môže zhoršovať do kŕčov, bezvedomia až do šokového stavu. Zároveň sa výrazne zvyšuje telesná teplota postihnutého, ktorá môže dosiahnuť až 40 stupňov Celzia.

Prvá pomoc

Postihnutého treba preniesť do tieňa, ideálna je dobre vetraná miestnosť, uložiť v polosede. Uvoľniť treba odev a dopĺňať tekutiny s chýbajúcimi minerálmi (iónové nápoje, mierne osolená voda). Pomôžu zábaly alebo studená sprcha, ale teplota musí klesať pomaly, aby nedošlo k tepelnému šoku. Ak nemáme tieto možnosti, prikladajte ľadové obklady na čelo, zátylok a slabiny.

SLNEČNÝ ÚPAL

Vzniká pri intenzívnom priamom slnečnom žiarení na nechránenú hlavu a zátylok. Viac sú ohrození ľudia s riedkymi vlasmi a deti. Prejavuje sa podobne ako úpal, ale príznaky sa môžu dostaviť s časovým oneskorením, napríklad v noci po dni strávenom na slnku. Prvá pomoc je rovnaká ako pri úpale, väčšinou totiž prebieha v súbehu s ním.

Prevencia

najúčinnejším spôsobom predchádzania úpalu je potenie, ktoré zabezpečíte pravidelným príjmom tekutín
– pite častejšie v menších dávkach – najmä počas horúcich dní znížte fyzickú námahu
– častejšie odpočívajte v tieni alebo na inom chladnejšom mieste, napríklad v klimatizovanej miestnosti
– osviežte sa studenou sprchou
– noste voľný odev v svetlých farbách, z ľahkých tkanín

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej