ONLINE MAGAZIN

Šach na ľade

Pri sledovaní curlingu by sa divákovi mohlo zdať, že ide o nudný a pomalý šport. Pravda je však iná. Hráči musia v hre spojiť mnoho faktorov, napríklad sústredenosť, rovnováhu a vyvážené pohyby tela. Už len hracia plocha na ľade je neprirodzená. Curlingový kameň je možné hodiť z miesta, alebo využiť rozbehovú dráhu. Napriek tomu, že je curlingový kameň ťažký (váži až 19,96 kilogramov), na dobrý hod, ktorý má zamieriť na stredový kruh vyžaduje len veľmi jemnú silu. Okrem toho, športový výkon ovplyvňujú spoluhráči intenzitou a technikou „metličkovania“.

 

Zaujať stabilnú polohu na ľade, rozbehnúť sa správnym spôsobom, použiť silu sprevádzanú veľkou jemnosťou a poslať ťažký culingový kameň, ktorého váha na klzkom povrchu stráca svoju podstatu, na stredový „dolly“.  Sústrediť všetky svoje myšlienky na dráhu a potom už len dôverovať svojim spolu hráčom. Pocity, ktoré vás vytrhnú z bežných myšlienok a privedú vás k príjemnej túžbe zvíťaziť. Je jedno, či je vašim protivníkom muž alebo žena, váš tím dokáže zvíťaziť. Môžete si zahrať so svojimi deťmi, kolegami, rovesníkmi, alebo sa nechať učiť od omnoho starších protihráčov. Tu sa skrýva tajomstvo starej severskej hry, ktorá v sebe skrýva filozofiu precíznych pohybov a potrebu kondície prijateľnú pre všetky vekové kategórie hráčov.

Najväčšou prednosťou curlingu je možnosť hry najrôznejších hráčov, ktorí si dokážu byť rovní.

Prvý turnaj v neznámom

Pár dní pred začiatkom zimnej olympiády v Soči sa kolegovia z konkurenčných médií nechali vyzvať do turnaja v zimných športoch. 31. januára, počas chladného zimného doobedia prijali pozvanie na prvý ročník IcemediaCupu, na ktorom hrali o pohár v ľadovom hokeji a medaile v curlingu.

Hokej je nepochybnenárodný zimný šport Slovenska, ktorý nám je všetkým dobre známy. Vyžaduje veľkú mieru kondície, má rýchly spád a postaviť proti sebe nežné pohlavie s drsnejším by asi neskončilo fér. Aj napriek tomu, jeho pravidlá všetci dobre poznáme, muži aj ženy majú svojich obľúbených hráčov a všetci sa radi stretneme pri fandení, do ktorého rovnako ako hráči vkladáme veľkú dávku energie. Hokejový turnaj si zahrali reprezentanti médií, ktorý sa tomuto športu pravidelne venujú vo svojom voľnom čase.

Na rozdiel od hráčov curlingového turnaja, ktorí prišli do kontaktu s týmto športom prvý krát naIceMediaCupe.Mali len chvíľu na to, aby si poťažkali kamene, vyskúšali niekoľko hodov, zistili ako sa im šmýka ich obuv na hracej ploche a mohli sa pustiť do turnajových zápasov. Hráčom sa veľmi darilo, aj podľa slov trénera a zakladateľa curlingu na Slovensku Pavla Kociana. Medzi sebou hrali na body a veľmi chladnú miestnosť štadióna, v ktorej sa na jednej ľadovej ploche nachádzajú dve curlingové dráhy, za chvíľu zohriali o niekoľko stupňov! Počas turnaja sa na dráhe striedali naraz štyri tímy. O dve a pol hodiny boli známe kovy, ktoré jednotlivé redakcie vybojovali v turnaji. Išlo teda o úplne nový druh súperenia, pretože všetky tímy mali rovnaký čas na tréning  a nikto nedisponoval výhodou z predošlých skúseností.

Z rybníka na olympiádu
Od prvého kameňa po dnes

Curling je na našom území známy len veľmi krátko, používame naň špecifickú a modernú výstroj do ktorej patria dva druhy metličiek.  Jedna metlička je klasická s vlasmi na zametanie, druhá má gumený povrch. Hráči využívajú špeciálnu obuv. Na jednej teniske určenej na hru curlingu je teflónový povrch, vďaka ktorému sa vedia hráči šmýkať po ľade a zefektívniť tak hod kameňom súvislým pohybom. Pár curlingových tenisiek dopĺňa druhá s gumeným povrchom, ktorá naopak slúži na brzdenie na ľadovej ploche. Lenže minulosť curlingu siaha do obdobia 16. storočia, odkedy sa dostal zo zamrznutých rybníkov na špeciálne kryté curlingové dráhy. Prvá zmienka o curlingu siaha do roku 1611, z ktorého pochádza najstarší uchovaný kameň. Aby sme vedeli porovnať vývoj curlingu, v jeho začiatkoch sa metličky využívali na odmetanie snehu z ľadu na plochách jazier kde sa curling hrával.

Prvý krát bol „end“curlingového zápasuodohratý v Škótsku. End v curlingu znamená koniec kola, v ktorom každé zo súperiacich družstiev hodilo všetkými kameňmi svojho tímu. Z tejto severskej krajiny sa preniesol do zvyšku sveta škótskymi vysťahovalcami. Najskôr sa dostal do ostatných severských krajín, z ktorých je najpopulárnejší v Kanade. Pre kanadskú športovú verejnosť je populárnejší ako hokej.  Curling má svoje zastúpenie aj na zimnej olympiáde, kde sa prvý krát objavil v roku 1924 a 1928. Potom sa vytratil až do olympijských hier v Kanade, kde ho bolo možné vidieť ako ukážkový šport, čo znamená šport, ktorý sa vážne uchádza o plný olympijský status. Obnovenej olympijskej premiéry sa curling dočkal v roku 1998 v japonskom Nagane. Dnes sa curling najviac hráva v Kanade, Európe (najmä v severských krajinách): Škótsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko a dosť hráčov je aj vo Švajčiarsku.

Prvý curlingový kameň, ktorý pochádza z roku 1611 mal takúto podobu:

Z televízie priamo na Slovensko

Curling si našiel svoju cestu aj k nám na Slovensko. Prvý curlingový klub v Bratislave (1. CC Bratislava) vznikol v roku 2002. „Hlavným podnetom k jeho existencii bolo sledovanie curlingu v reštaurácii Hokejka, kde sa nám tento šport veľmi zapáčil a rozhodli sme sa vyskúšať si ho aj v praxi,“ spomína zakladateľ curlingu na Slovensku, Pavel Kocian. Spolu s ním boli zakladajúcimi členmi Juraj Kapolka, Vladimír Kello, Pavol Pitoňák, Radomír Vozár a Štefan Turňa. Partia nadšencov začala hrať curling od nuly. Prvé skúsenosti a informácie čerpali naši hráči najmä z Čiech, kde sa curling hral o 10 rokov skôr ako na Slovensku.

Pravidlá curlingu

Curling je veľmi zaujímavý aj svojou jednoduchosťou. K zahraniu prvej hry stačí, aby ste na úvod poznali stručné pravidlá. V stručnosti: hrajú proti sebe dva štvorčlenné tímy, každý tím má osemkameňov, ktoré sa hádžu striedavo, raz jeden tím, potom druhý tím. Poodhádzaní 16 kameňov, čo je v curlingu nazvané jeden end, sa spočítaskóre. Boduje sa podľa počtu kameňov, ktoré sa nachádzajú bližšie ku stredu, ako kamene súpera. Bežný curlingový zápas sa hrá na 8 až 10 endov, pričom trvá podľa počtu endov 2 až 2,5 hodiny. Pri hádzaní kameňov je dôležité hodiť od modrej čiary na jednej strane curlingovej dráhy a kameň musí prejsť za modrú čiaru na druhej strane dráhy, vtedy ja hod „v hre“. Pri hádzaní kameňa sa môžete odraziť , alebo rozbehnúť od začiatku curlingovej dráhy. Väčšina tímov trénuje raz alebo dvakrát do týždňa, tréningy trvajú dve hodiny. Doplnkovými tréningami je účasť na turnajoch.Pravidlá spolu s curlingovou terminológiou nájdete na stránke:www.curling.sk

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že curling je podobný ako petang, prispôsobený zimnému športovisku. Opak je však pravdou, s petangom má spoločné len počítanie bodov.

Máte doma curlingovú hviezdu?

Ideálny vek pre začatie s curlingom je u dieťaťa podľa slov trénera Pavla Kociana vo veku 8 až 10 rokov. Popri curlingu však odporúča hraťaj iné športy. Podľa skúseností trénera hrá curling viac mužov. Pričom zastúpenie mužov a žien je podobné ako pri ostatných športoch, ako futbal a hokej. Vyššie zastúpenie žien by bolo ideálne z dôvodu prijateľnej námahy curlingu aj pre nežnejšie pohlavie. Curlingu neprekáža ani vek, či športová zdatnosť. Naša krajina vysiela na Majstrovstvá Európy rovnomerne mužov, ženy, páry, mixy, juniorov, juniorky,seniorov, seniorky.

Slovensko sa môže pochváliť ženským tímom „Ladies“, ktorého hráčky majú viac ako 50 rokov. Ich najväčším úspechom bol dokonca bronz v ženskej lige.

Na svete hrajú curling hráči aj vo veku 60 rokov a viac.Curling má najstaršieho olympijského víťaza Howarda z Kanady, ktorý mal v dobe svojej víťazstva 50 rokov.

Osudové spojenie s ľadom

„Je to nádherný šport, kde musíte zladiť nejaký športový výkon s dobroustratégiou. Niekedy sa curlingu hovorí šach na ľade, pretože musíte predvídať čo po vás zahrá súper“. Takto odpovedá reprezentant, zakladateľ a tréner slovenského curlingu Pavel Kocianna otázku, čo sa mu páči na curlingu. Okrem samotného športu, ktorý Pavla Kociana oslovil, išlo na začiatku aj o výzvu dostať curling na Slovensko a rozšíriť ho.
Začiatku curlingu na Slovensku boli ťažké, pretože sme na našom území nemali žiadnu curlingovú halu a všetky zápasy sa hrávali v Prahe. Dnes sa Bratislava môže pochváliť curlingovou halou v Lamači aj v Ružinove. Šírenie športu samotného však ani dnes nie je jednoduché, pretože tréneri cítia nízky záujem o šport najmä zo strany detí. Propagácia mladého a nie veľmi známeho športu vyžaduje nemalé finančné prostriedky na reklamu.
Celkovo sa curling teší stúpajúcemu trendu, pretože každý rok rastie počet rekreačných aj registrovaných hráčov. Rozširujú sa domáce ligy a rastie reprezentácia.

Povedomí o curlingu by mohla pomôcť jeho povaha, pretože je pokladaný za jeden z najpriateľskejších športov a nenáročnosťou zapájania sa do hry je ideálnou rodinnou aktivitou. Príkladom je tím štyroch bratovPitoňákov z Popradu, ktorým hrajú súťažne aj spolu so svojimi manželkami. Ako uvádza tréner Pavel Kocian, je zvykom po každom zápase pozvať druhý tím na čaj, alebo drink a pri ňom prediskutovať zápas.

Prečo vziať na curling svojich blízkych

Zaujímavosťou curlingu je zloženie turnajov. Turnaje sú otvorené, čo znamená že spolu hrajú všetky kategórie hráčov. V praxi to znamená, že si spolu vedia rovnocenne zahrať a zmerať sily juniorské tímy so seniorskými, alebo s hráčmi na vozíčku. Takáto súhra je možná len vo veľmi málo pohybových športoch. Laikovi sa môže zdať curling ako šport s nedostatkom pohybu, no pri „metličkovaní“ (ktoré predlžuje dráhu kameňu) hráč zametá 60 kameňov na dĺžke30-40 metrov, čo je aj 2 kilometre ľadu.

Osobnosť

Pavel Kocian, jeden z prvých zakladateľov curlingu na Slovensku. Dvanásť rokov pracoval ako športový redaktor, pretože sledovanie rôznych športových zápasov bolo vlastne jeho náplňou práce. Sledovanie curlingu ho natoľko oslovilo, že sa stal jeho fanúšikom.Curling prvý krát videl okolo roku 2000 na športovom kanále. Rozhodol sa spolu so skupinou priateľov priniesť curling na Slovensko a rozšíriť ho medzi verejnosť. Z dobrej myšlienky fanúšika je dnes Slovenská curlingová reprezentácia v tomto športe, curlingové haly a voľnočasová aktivita pre priaznivcov.
K najväčším osobným úspechom Pavla Kociana patrí víťazstvo na Svetovom pohári v jednom zápase proti druhému najlepšiemu škótskemu tímu.

Veľkým úspechom je 8. miesto Slovenska 2013 na majstrovstvách Európy zmiešanýchpárov.Z ďalšej kategórie dosiahli skvelý úspech vozičkári Slovenska, ktorí saprebojovali na paralympiádu a môžeme im držať palce už o tri týždne v Soči.

IceArena

Naše podnebie sa nespráva ako skalný fanúšik zimných športov, no napriek tomu nemusíme čakať na prirodzené ľadové plochy a curlingmôžeme hrať po celý rok.

V Bratislave v mestskej časti Lamač sa nachádza Zimný štadión IceArena, ktorý okrem hokejovej plochy disponuje aj najmodernejšou curlingovou dráhou na Slovensku. Chodia sem trénovať nielen naši reprezentanti, ale aj hráči zo susedných krajín.  V curlingovej hale sa nachádza ľadová plocha s dvomi dráhami, na ktorých si naraz zahrajú maximálne štyri tímy. Ak hráči pri športovom výkone aj napriek pohybu premrznú, môžu sa zohriať v bare, z ktorého je výhľad priamo na dráhu. Fanúšikovia sa v ňom môžu zahriať pri teplom čaji, káve alebo inom športovom nápoji. Curlingový štadión je priamo prepojený s hokejovou plochou, ktorá okrem hokeja ponúka korčuľovanie pre verejnosť.

IceArenu navštevujú škôlky a školy s kurzami ľadového korčuľovania. Zimný štadión ponúka aj brúsenie a požičovňu korčúľ.  Priestory IceAreny si je možné prenajať na teambuildingové akcie aorganizovanie športových podujatí.

 

IceArena – zimný štadión Lamač
Borinská 23/A, 841 03 Bratislava
Konateľ:kabat@icearena.sk, 0905/77 3403
Riaditeľ:rafaj@icearena.sk, 0907/828 446
Koordinátor:ambrova@icearena.sk, 0918/404 415

informácieo obsadenosti: www.zimnystadion.sk/www.icearena.sk/www.facebook.com/icearena

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Šport

Hokej už aj z nemožného uhla

Ľad, oheň a vibrácie – to je len zopár príkladov náročných podmienok, ktorým musia kamerové systémy čeliť. Spoločnosť Axis Communications, líder v oblasti sieťového videa, v novom experimente predviedla ako jej kamera dokáže zvládať takmer čokoľvek – napríklad aj keď je zamrazená do vnútra ľadu na hokejovom štadióne. Vďaka tomu zachytila doteraz nevídaný záber.

Čítať ďalej