ONLINE MAGAZIN

Zažite advent ako v rozprávke

Rakúsky zámok Schloss Hof, vzdialený len 30 km od Bratislavy a 1 km od nového Cyklomosta slobody, bude vytvárať počas piatich predvianočných víkendov pôsobivú kulisu vianočných trhov „Weihnachtsdorf Schloss Hof“. Na toto jedinečné miesto diania cisárskych a vidieckych Vianoc sa môžete odviezť autobusom Slovak Lines Express.

Počas sobôt a nedieľ v období od 24. novembra až do 23. decembra nájdete v areáli zámku stodvadsať stánkov s vianočným tovarom a gastronomickou ponukou. Atmosféru Vianoc oživí vyzdobený vianočný stromček a betlehem so zvieratkami, ktoré si môžete aj pohladkať. Pre najmenších návštevníkov je pripravený interaktívny program v detskej dielni. Aj počas adventných víkendov je možnosť objednania prehliadky zámku so slovenským sprievodcom. Otvorená bude tiež reštaurácia „U bieleho páva“ a cukráreň Princa Eugena.

Ak si budete chcieť vypočuť tie najkrajšie vianočné koledy od hudobných majstrov, v koncertnej sieni zámku hrá pravidelne o 16. hodine Marchfeldská filharmónia.

V čase konania vianočných trhov sa môžete z Bratislavy do Schloss Hofu a späť odviezť autobusom. Dopravu pre všetkých záujemcov pripravil Slovak Lines v spolupráci so zámkom, preto je cena lístkov dopravy vrátane vstupu na vianočné trhy veľmi výhodná. Autobusy budú odchádzať z autobusovej stanice Mlynské Nivy a z Einsteinovej, pričom si môžete vybrať, či sa do zámku Schloss Hof odveziete dopoludnia alebo popoludní. Všetky informácie nájdete na webstránke dopravcu, kde je súčasne pre vás k dispozícii aj online predaj lístkov.

 

Stručne z histórie zámku

Začiatkom 18. storočia dal zámok postaviť vojvodca Rakúsko-uhorskej monarchie princ Eugen Savojský ako reprezentatívne vidiecke a lovecké sídlo. Jedinečná krása zámku Schloss Hof silno zapôsobila aj na Máriu Teréziu. V roku 1755 cisárovná usadlosť získala od dedičov princa Eugena a darovala ju svojmu manželovi. Cisárovná neskôr zámok prestavala a rozšírila. Nasledujúce generácie habsburských cisárov a arcivojvodov už o letnú rezidenciu nejavili veľký záujem a čoraz väčšmi ju prenechávali vplyvom prírody. Koncom 19. storočia cisár František Jozef z tohto komplexu urobil výcvikové miesto pre svoju armádu. Aj neskôr zámok ostal pod správou armády, zmenili sa len uniformy vojakov. Po cisársko-kráľovskej kavalérii sa do areálu nasťahovalo spolkové vojsko, potom armáda nemeckého Wehrmachtu a napokon roku 1945 vojaci Červenej armády, ktorí zámok obsadili na desať rokov. Neúčelné využitie a nezáujem spôsobili zámockému areálu rozsiahle rany.

Až v roku 2002 bola založená osobitná spoločnosť s cieľom a úlohou revitalizovať toto vzácne kultúrne dedičstvo. V máji 2005 boli rekonštrukčné práce dokončené do takej miery, že bolo možné otvoriť zámocký areál aj pre verejnosť. Najväčší vidiecky zámocký komplex v Rakúsku znovu získal svoj niekdajší lesk, svoju bývalú dôstojnosť a svoje niekdajšie určenie ako miesto nádherne inscenovaných slávností.

Zámok Schloss Hof je jeden z najpôsobivejších architektonických komplexov európskeho baroka. Jeho areál sa rozprestiera na ploche vyše päťdesiat hektárov vo východnej časti Dolného Rakúska. Vďaka blízkosti Slovenska časť personálu rozpráva po slovensky, takže sa nemusíte obaváť ani jazykovej bariéry. V slovenčine sú dispozícii aj všetky informačné letáky a na požiadanie aj výklad sprievodcu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej