ONLINE MAGAZIN

Maškrtenie po tirolsky

Lyžovačka v tirolskom údolí Stubaital nie je len o nekonečných zjazdovkách a upravených svahoch. Drevenice, salaše či štýlové hostince v údolí či na svahu – všade vás budú rozmaznávať lahodnými miestnymi špecialitami. Odoláte? Stavíme sa, že vás to bude stáť veľa námahy! Hneď ako otvoríte ťažké drevené dvere na horskej chate, do nosa vám udrie sladká vôňa lahodného trhanca so slivkovým lekvárom. Posadíte sa k masívnemu dubovému stolu a jedálny lístok sa stáva dilemou – odmeníte sa za dopoludňajšie šantenie na zjazdovkách slanou maškrtou servírovanou na drevenom lopáriku so sedliackym chlebom, alebo uprednostníte domácu jablkovú štrúdľu s vanilkovou omáčkou? Na svoje si v tomto lyžiarskom raji prídu nielen klasici, ktorým učaruje romantika horských chát, ale aj nároční fajnšmekri, vyhľadávajúci extravagantný gurmánsky zážitok.

Romantická klasika

Ak trávite zimnú dovolenku na Stubai, vašou povinnosťou je zakončiť ju v typickej rustikálnej tirolskej chate alebo v Aprés Ski. Nič nechutí po úmornom dni lepšie než pivo načapované z čerstvo narazeného suda alebo doma vypálená pálenka s tirolskou klobásou „Kaminwurze“, ktorú zajedáte s omasteným chlebom. Typické drevené horské chaty na okraji zjazdovky v dedine Fulpmes pri lyžiarskom centre Schlick 2000, v Mieders či v Elferbergbahnen v Neustifte lákajú okoloidúcich na tradičné múčniky ako Kiachl a knedle na desiatky spôsobov. Určite si nenechajte ujsť fondue-večer, takzvaný Rippele so živou hudbou, ktorý zakončíte nočnou prechádzkou s fakľou v ruke alebo na sánkach dole do údolia.

Jedlo ako zážitok

Skutočným gurmánskym zážitkom je návšteva exkluzívnej reštaurácie Schaufelspitz na ľadovci Stubaier Gletscher. Nielen preto, že reštaurácia sa nachádza vo výške skoro 3000 metrov nad morom, teda vyššie než siaha končiar nášho Gerlachovského štítu. Patrí medzi top reštaurácie, kde vám naservírujú delikatesy bizónie mäso a husaciu pečienku či starobylé klasiky v novom šate ako slaninové knedle. V gastro raji obklopenom dych vyrážajúcou scenériou bielych čiapočiek hôr panuje vznešená atmosféra podčiarknutá horiacim krbom a slnečnými lúčmi, ktoré zalievajú veľkú terasu. Tipom pre všetkých milovníkov dobrého jedla a vína je špeciálny gurmánsky večer s názvom „Dine & Wine“, ktorý sa uskutoční 4. februára 2012. Bude sa na ňom ochutnávať šesťchodové menu a výber vína, ktorý zostaví ikona spomedzi rakúskych someliérov Paula Bosch.

Najvyššie položená továreň na cestoviny

Pre tých, ktorí pred sýtymi tirolskými špecialitami uprednostňujú ľahšie alternatívy, aby popoludní ešte vládali lyžovať, je ako stvorená reštaurácia Eisgrat, ktorá sa tiež nachádza na ľadovci Stubaier Gletscher. Reštaurácia má dokonca vlastnú továrničku na výrobu domácich cestovín a naservíruje vám aj ich netradičné varianty ako maccheroni, campanelle, conchiglie a podobne. Pozor, všetko je vždy čerstvo pripravované!

Nezabudnite na suvenír

Ak doma nechcete o svojich zážitkoch len rozprávať, odneste si kúsok Stubaiu so sebou. Každý druhý piatok si môžete na farmárskych trhoch kúpiť lokálne výrobky ako kozí alebo horský syr, kozie mäso či typickú pálenku Goasmilchschnaps.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Zážitok z adventných trhov: Vyberáme tie najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.   Advent v Puchbergu sa predstaví v […]

Čítať ďalej