ONLINE MAGAZIN

Nechajte prehovoriť príbehy!  Česká Vysočina má čo povedať

Cestovanie VYSOČINA

Hornatý región, v ktorom nájdete množstvo pozoruhodnej histórie. Hrady, zámky, kostoly, veľké kláštory, múzea a aj rôzne zaujímavosti.

Vysočina je kraj v Česku na pomedzí Čiech a Moravy. Má najvyšší počet UNESCO pamiatok v Českej republike. Spoznajte aj menej známe regióny!

Jihlava – centrum kraja Vysočina

Leží na rieke Jihlava v nadmorskej výške 460-700 metrov nad morom a žije tu približne 50-tisíc obyvateľov. Kedysi bola predovšetkým banským mestom, okolo ktorého sa ťažilo striebro. Dnes tu nájdete množstvo pamiatok či atrakcií.

Masarykovo náměstíMasarykovo náměstí – mesto Jihlava, foto: Jakub Koumar

Brána Matky Boží – mesto Jihlava, foto:  Eliška Hudcová

Dom slávneho hudobníka

S Jihlavou a okolím sú neodmysliteľne spojené tiež životné osudy slávneho hudobného skladateľa a dirigenta Gustava Mahlera (1860 – 1911), ktorý sa narodil v nemecky hovoriacej židovskej rodine v Kališti pri Humpolci. Jeho tvorba sa vyznačuje inšpiráciou česko-nemeckého kultúrneho prostredia, prvkami židovskej ľudovej hudby, prírodou, monumentalitou, citlivosťou a vnútorným stretom protikladov. Už ako v detskom veku sa u neho prejavilo hudobné nadanie a rodičia ho v tomto podporovali. Mal len desať rokov, keď mal svoj prvý koncert. Nie úplne úspešne Študoval na gymnáziu v Jihlave. Až vďaka náhodnému stretnutiu, správca zámku v Moravanoch, rozpoznal jeho hudobný talent,  a Mahler bol poslaný na viedenské konzervatórium študovať klavír a kompozíciu. Podmienkou však bolo bezpodmienečné dokončenie štúdia na jihlavskom gymnáziu. Neskôr pôsobil ako dirigent v Bad Halle, Prahe, Lipsku, a predovšetkým v Hamburgu a vo Viedni.  Neskôr bol aj riaditeľom Metropolitnej opery v New Yorku.

Recepcia Domu Gustava Mahlera

 

Dom Gustava Mahlera

 

Zaujímavý osud

V dome, kde Mahlerova rodina žila dvanásť rokov v nájme, sa nachádza expozícia, veľa sa dozviete zo Mahlerovho rodinného života a jeho tvorby. Napríklad, že pochádzal zo 14 súrodencov, z nich 8 zomreli  ešte v detskom veku. Ako 29-ročný sa po smrti rodičov staral o štyroch z nich. Bol vášnivý turista a výborne plával. Zomrel ako 50 -ročný na  sepsu, spôsobenú bakteriálnym ochorením srdca.

Ako dirigent mal veľa nepriateľov a kritikov, ale aj obdivovateľov a priaznivcov, ako skladateľ sa nepresadil ľahko. Dnes je však jedným z najčastejšie uvádzaných skladateľov na svete. Gustav bol síce nadaný hudobník, ale v škole mu to veľmi nešlo. Svedčí o tom aj jeho maturitné vysvedčenie s nie veľmi dobrými známkami. V Jihlave sa nachádza aj park ( Mahlerov park) s jeho vlastnou sochou ( autorom je významný český sochár Ján Koblasa), ktorý tu bol umiestnený pri príležitosti 150. výročia narodenia skladateľa. Stojí na mieste vyhorenej židovskej synagógy.

Park Gustava Mahlera

 

Mahlera každoročne pripomína aj hudobný festival Hudba tisícov, ktorý sa koná v Jihlave od jari do jesene.

Jihlavské podzemie

Pod Historickým centrom mesta Jihlava, sa nachádza celý systém podzemných chodieb s dĺžkou asi 25 kilometrov. Nazývajú sa Jihlavské podzemie.

Polná – justiční omyl, ktorý nemá obdobu

Polná je nenápadné mestečko s približne päťtisíc obyvateľmi. Nachádza sa približne dvadsať minúť od Jihlavy. Dva roky ( 1840-1842) tu žila Božena Němcová so svojím manželom, ktorého tu preložil jeho zamestnávateľ. Pracoval ako úradník finančnej správy. Spolu s manželom sa okamžite zapojili do vlasteneckých aktivít, vďaka ktorým Němcová začala čítať české knihy. Narodila sa tu aj ich dcéra.  7. februára 1916 sa Mária Kyliánová vydala v miestnom dekanskom kostole za hlavného účtovníka pivovaru Františka Hrabala. Do Poľnej s ňou prišiel aj jej syn a budúci slávny spisovateľ Bohumil. Manželia Hrabalovci hrávali v Poľnej s miestnymi ochotníckymi hercami. Ako päťročný tu dostal príležitosť hrať aj Bohumil Hrabal.

Polná, foto: Vladimír Kunc 

Polná je známa justičným procesom, ktorý nemá obdobu a dodnes je spomínaný ako neštandardný. Obeťou vraždy sa v roku 1899 stala mladá krajčírka Anežka Hrůzová. Za tento skutok odsúdili Leopolda Hilsnera, išlo o mladého Žida. Aféra spojená s poverou o rituálnej vražde a vlnou antisemitizmu sa dnes nazýva hilsneriáda.

Príbehu sa chytili aj filmári

O tragickom osude Anežky bol natočený dvojdielny televízny film Zločin v Polnej (2016) režiséra Viktora Polesného. Viac sa dá dozvedieť priamo v múzeu, ktorý sa nachádza v bývalom dome rabína.

Židovské getto, synagóga a dom rabína

Určite si nenechajte ujsť dom – sídlo rabína, ktorý sa nachádza v bývalom „židovskom ghette“, v jeho dolnej časti, ktoré vzniklo približne v 17. storočí. Išlo o uzavretú štvrť so šestnástimi domami. V dome sa nachádzala modlitebňa, škola, piekli sa tu macesy pod dohľadom rabína. Na námestí sa dnes nachádza 32 poschodových zrekonštruovaných domov prestavaných v novodobom štýle (vrátane bývalej radnice s rabínovým bytom, školou a kúpeľmi.) V pivničných priestoroch domu rabína bol obnovený čiastočne do skaly vytesaný rituálny kúpeľ – mikve, s pramenitou vodou a dvojmetrovou hĺbkou. Je to rarita, prichádzajú tu turisti z celého sveta, najmä z Izraela a USA.

Polná, foto: Vladimír Kunc 

Verejnosti sú prístupné aj priestory synagógy. Dnes sú dom aj synagóga súčasťou Regionálneho židovského múzea.

Telč – v UNESCO už 30 rokov

Po potulkách Vysočinou sa určite nedá vynechať malebné mestečko Telč. Jeho historické centrum patrí k najcennejším mestským pamiatkovým rezerváciám v Česku. Nachádzajú sa tu renesančné meštianske domy. Zámok bol po rekonštrukcii otvorený v júli tohoto roku.

Mesto Telč, foto: Aleš Motejl

 

Mersto Telč, foto: m-ARK 

Žďár nad Sázavou – pútnicky kostol

Okresné mesto leží  na Morave a okrajové územie zasahuje historickú česko-moravskú pozemnú hranicu do Čiech, v  chránenej oblasti Žďárských vrchov, na rieke Sázava. Ponúka viacero zaujímavosti, určite sa nedá vynechať pútnický kostol sv. Jana Nepomuckého na Zelenej hore. Patrí totiž medzi najvýznamnejšie stavby barokového staviteľa z 18. storočia Jana Blažeja Santiniho. Tento vrcholný Santiniho výtvor bol roku 1994 zaradený na zoznam svetových kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO.

Zámek Žďár nad Sázavou, foto: Aleš Motejl

 

Zámek Žďár nad Sázavou, foto: Aleš Motejl 

Santini je významný český architekt talianskeho pôvodu, ktorý sa preslávil svojim jedinečným štýlom, nazývaným baroková gotika. Jeho odkaz nesú viaceré významné pamiatky po celom Česku a Morave. Na Vysočine určite treba vidieť aj chrám v kláštore v Želivi.

Santini a kláštor Želiv

Santini prichádza do Želivi v roku 1714 na žiadosť opáta Jeronýma Hlínu.  Gotickú baziliku kláštorného kostola Narodenia P. Márie totiž v roku 1712 postihol rozsiahly požiar. Hlína hľadal architekta aj projektanta, ktorého úlohou bolo dokončiť novú časť a pripojiť ju k opravenému gotickému presbytériu. a našiel ho práve v Santinim.

Kláštor Želiv, foto: m-ark

Os kostola je opticky predĺžená predsunutou a bočnými vežami, medzi ktoré je umiestnená gotická monštrancia, osadená podľa Santiniho návrhu v roku 1719. Interiér je rozdelený do troch lodí. Gotický chrám je plný barokových prvkov, nechýbajú anjelici či farebné vitráže.

Medzi Santiniho budovami v regióne Vysočina nájdete hospodárske a sakrálne budovy, paláce a hostinec. Jeho vášeň pre mystiku a kabalu je ukrytá v rôznych tvaroch, oblúkoch, symboloch a klenbách, ktoré zapôsobil svojimi budovami.

Text: Slovak Lines Magazín, Viktor Cicko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej