ONLINE MAGAZIN

Zeleň pre Námestie slobody: Trvalo udržateľné riešenia a kvalitnejší život v meste

Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day 2023) sa spoločnosť Takeda Pharmaceuticals Slovakia s.r.o. pripája k iniciatíve 10 000 stromov, ktorá je zameraná na systematickú obnovu a udržateľnosť zelene. Hlavnému mestu daruje 15 stromov, skrášľovať budú revitalizované Námestie slobody. Takeda v rámci 242. výročia svojho založenia aj touto aktivitou prispieva k naplneniu vízie a filozofie udržateľnosti.     

 Biodiverzita v meste
Jedným z riešení, ako bojovať s klimatickou krízou v mestách je zeleň. Stromy nielen zlepšujú kvalitu ovzdušia, ale v lete chránia ulice pred prehrievaním a poskytujú tieň. Počas prívalových dažďov pomáhajú odvádzať vodu, čím zmierňujú ich následky. Navyše, stromy v meste znižujú hlučnosť, plnia estetickú funkciu a poskytujú útočisko pre živočíchy a hmyz, čím udržiavajú biodiverzitu ekosystémov.

Prítomnosť rôznych druhov rastlín v mestských parkoch a na zelených plochách prispieva k zlepšeniu kvality ovzdušia a mikroklímy v meste, no dôležitá je aj z globálneho hľadiska. Biodiverzita je kľúčom k stabilite a schopnosti odolávať zmenám prostredia, čo je v boji s klimatickou zmenou prvoradé,“ uviedol Jakub Mrva, viceprimátor hlavného mesta Bratislava.

Takeda partnerom iniciatívy 10 000 stromov[1]
Čistejšie ovzdušie a regulácia teploty vedú k zlepšeniu kvality života v meste a sú tiež cieľom iniciatívy 10 000 stromov. Projekt hlavného mesta je už 4 roky jedným z najvýznamnejších environmentálnych projektov. Zameriava sa na ochranu drevín a výsadbu nových stromov. Mesto na projekte spolupracuje s rôznymi organizáciami, novým partnerom projektu je spoločnosť Takeda Pharmaceuticals Slovakia s.r.o., ktorá finančne podporila výsadbu 15 stromov. Svoju funkciu budú plniť na novo rekonštruovanom Námestí slobody. „Sme poctení, že môžeme podporiť iniciatívu zameranú na zvyšovanie biodiverzity v meste[2] a ochrany prírodných systémov, nakoľko planéta je jedným z troch pilerov firemnej filozofie spoločnosti Takeda. V júni 2023 spoločnosť Takeda oslavuje 242. výročie svojho založenia a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli, v súlade s našim dlhodobým záväzkom  voči spoločnosti a planéte, podporiť výsadbu stromov na Námestí slobody. Veríme, že i zdanlivo malé činy môžu významným spôsobom priaznivo vplývať na zdravie našej planéty,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Takeda Pharmaceuticals pre Českú republiku a Slovensko, George Faidon Kalomiris.

Takeda sa rozhodla podporiť výsadbu japonských čerešní (sakura) „Kanzan“ a gledíčií „Skyline“, ktoré pre námestie vybrali odborníci a odborníčky zodpovední za mestskú zeleň.

Spoločné hodnoty, spoločné ciele
Čerešne Kanzan majú pre spoločnosť Takeda pochádzajúcu z Japonska aj symbolický význam. Sú dôkazom dobrých vzťahov oboch krajín, ale aj spoločných cieľov v otázkach trvalej udržateľnosti a boja s klimatickou krízou. Sakury už v minulosti mestu darovalo aj japonské veľvyslanectvo. Išlo o jeden z prvých významných darov pre iniciatívu 10 000 stromov, ktorý inšpiroval aj ďalších podporovateľov v súkromnom sektore, ale aj zo zastupiteľských úradov, obchodných komôr a jednotlivcov, ktorí pomohli Bratislave vysadiť ešte viac zelene.

Rád by som úprimne pogratuloval a vyjadril najhlbšie uznanie iniciatíve spoločnosti Takeda Pharmaceuticals Slovakia s.r.o., ktorá sa rozhodla podporiť výsadbu stromov na Námestí slobody a pripojiť sa tak k iniciatíve Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy „10 000 stromov“. Mimoriadne si vážim, že miesto si našli aj sakury, ktoré sú národným stromom Japonska a ľudia v Japonsku ich po stáročia zbožňujú ako symbol jari. Som veľmi rád, že vďaka veľkorysému príspevku farmaceutickej spoločnosti Takeda, ktorá má tiež svoje korene v Japonsku, môžem pozorovať, ako sa ich počet v Bratislave utešene rozrastá. Keďže na Slovensku vidíme kvitnúť stále viac a viac sakúr, dúfam, že aj podnikanie spoločnosti Takeda Pharmaceuticals Slovakia s.r.o. bude v tomto regióne úspešne prekvitať,“ uviedol japonský veľvyslanec na Slovensku Makoto Nakagawa.

Naša podpora nekončí zasadením stromov. Bratislava je mesto, v ktorom žijeme a podnikáme a okrem environmentálnych tém sa zameriavame aj na prínos v oblasti vedy. Sledujeme a podporujeme významné projekty, ktoré prinášajú hlavnému mestu pridanú hodnotu a víziu do budúcnosti,“ uviedol riaditeľ Takeda Innovation Capability Center v Bratislave Maroš Čuchta.

O spoločnosti Takeda

Takeda je globálny biofarmaceutický líder orientovaný na výskum a vývoj so sídlom v Japonsku, ktorého história siaha až do roku 1781. Naša spoločnosť je založená na hodnotách (pacient-dôvera-reputácia-podnikanie) a zaviazaná prinášať lepšie zdravie a jasnejšiu budúcnosť ľuďom na celom svete. Naším poslaním je objavovať a prinášať liečbu, ktorá mení životy so záväzkom voči pacientom, našim ľuďom a planéte. Takeda zameriava svoje výskumné a vývojové úsilie na štyri terapeutické oblasti: onkológiu, zriedkavé genetické ochorenia a hematológiu, neurológiu a gastroenterológiu. Cielene investujeme do výskumu a vývoja liekov z plazmy a vakcín. Zameriavame sa na vývoj vysoko inovatívnych liekov, ktoré menia životy ľudí, čím posúvame hranice nových možností liečby. Naši zamestnanci sa zaviazali zlepšovať kvalitu života pacientov a spolupracovať s našimi partnermi v oblasti zdravotnej starostlivosti v takmer 80 krajinách a regiónoch.

[1] https://10000stromov.sk/ – stránka navštívená 26. mája 2023

[2] Biodiversity Matters – Takeda toolkit

Mohlo by vás zaujímať:

Tlačová správa

Raňajky s príchuťou Jadranu

Chorvátske turistické združenie a cestovná kancelária Satur predstavili najnovšie trendy pre dovolenkárov v roku 2024 V priestoroch terminálu všeobecného letectva bratislavského letiska sa dnes uskutočnila tlačová konferencia pre novinárov organizovaná cestovnou kanceláriou Satur v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením a letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Táto udalosť bola zameraná na prezentáciu Slovákmi obľúbenej dovolenkovej […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej