ONLINE MAGAZIN

Jazda na bicykli. Rady, triky a tipy pre začiatočníkov aj pokročilých

Ako spoznám, že je čas vymeniť reťaz?

Všetko čo máte na bicykli vydrží určitú dobu, ovplyvnenú hlavne tým, ako veľa na bicykli jazdíte, ako niektoré súčasti udržujete. Reťaz je jedna z veľmi namáhaných súčastí a jeho životnosť teda ovplyvní aj to ako silne šliapete, aj v akom teréne jazdíte. Opotrebováva sa sústavne tretím na predných aj zadných ozubených kolesách, každým prehadzovaním, silné šliapanie ho navyše namáha ťahom.

Práve namáhanie ťahom vedie postupne k predlžovaniu reťaze – čo umožňuje veľmi ľahko spoznať kedy je vhodné reťaz vymeniť. Špeciálna mierka opotrebenia reťaze (vlastne také oceľové pravítko. hovorí sa mu aj „kaliber na reťaz“) uľahčí poznanie kedy už je reťaz príliš roztiahnutá.

Použiť môžete aj klasickú šubleru, posuvku – tam nastavíte mieru 132 mm a vložíte medzi články reťaze a roztiahnete – akonáhle dosiahnete 133 mm, je potrebné reťaz vymeniť, ideálna je ale vymeniť ju ešte skôr (odporúča sa 132,6 mm). Merajte na viacerých miestach, pretiahnutie nemusí byť rovnomerné.

Nutnosť výmeny reťaze nespoznáte podľa počtu najazdených kilometrov, ale pokiaľ ide o cestné amulet bicykle a  správne mažete či jazdíte skôr za dobrého počasia, tak pokojne aj 5000 kilometrov. MTB v teréne, bahne aj piesku môže ale znamenať nutnosť výmeny aj po 1000 km.

Nutnosť výmeny reťaze poznáte aj podľa toho, že vám preskakuje na ozubenie alebo vydáva zotrvalo podivné zvuky – tu ale nezabúdajte na nutnosť reťaz premazávať. Preskakovanie pri radení môže byť tiež dobrý ukazovateľ, ale môže ísť o nutnosť nastaviť prehadzovačku alebo kabeláž. Podivné zvuky ale môžu znamenať aj to, že bude potrebné vymeniť kazetu či prevodníky – môžu tam byť už tak veľmi obrúsené zuby (ak sú do špičky, tak určite vymieňajte), že s reťazou „nespolupracujú.“.

POZNÁMKA: Opotrebovaná reťaz viac poškodzuje ozubenie a znižuje sa kvalita radenia. Prináša tiež vyššie riziko roztrhnutia reťaze niekde na ceste. Čím dlhšie budete jazdiť s opotrebovanou reťazou, tým skôr možno budete musieť vymeniť aj už príliš opotrebované ozubenie vpredu aj vzadu.

Zdroj: https://www.kolotipy.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3O9pUOt
Foto: pixabay

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Osobnosti Lines outdoor Príroda Šport

Pádlovali sme s Jiřím Prskavcom po rieke Sázava

Koncom leta sme sa rozhodli, spolu s ďalšími kolegami novinármi, navštíviť Českú republiku. Sme milovnici vodných športov, takže voľba padla na rieku Sázavu a jej blízke okolie. Táto oblasť je z pohľadu turistiky veľmi atraktivna. A keďže väčšina  z nás má v obľube aj outdoorové športy, využili sme aj možnosť vyskúšať si, aké  to je […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Príroda Radíme Vám

Predstavujeme turistickú oblasť Znojemsko a Podyjí

Juhomoravská turistická oblasť Znojemsko a Podyjí kopíruje územie celého Znojemského okresu. Jeho južná hranica je zároveň štátnou hranicou s Rakúskom, ktorá v dobách minulého režimu patrila k najprísnejšie stráženým a uzavretým za tzv. železnou oponou. Aj preto sa práve tu dochovala civilizáciou neponičená príroda – tá najvzácnejšia pozdĺž rieky Dyje bola roku 1991 vyhlásená za […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Náš tip Radíme Vám

Základná výbava každej plánovanej cesty autom, ktorú mnohí podceňujú: PZP

Pri plánovaní cesty autom si mnohí vodiči dávajú pozor na rôzne aspekty ako sú bezpečnostné vybavenie vozidla, plánovanie trasy alebo zásoby. Jedným z najdôležitejších aspektov, ktorý však často zostáva opomínaný, je povinné zmluvné poistenie (PZP). Toto krytie je pritom základnou súčasťou každého automobilu, a jeho správne pochopenie a zabezpečenie je zásadné pre každú vašu cestu. […]

Čítať ďalej