ONLINE MAGAZIN

Testovali sme D-Link DIR-X1860 – cenovo dostupné Wi-Fi 6

Pri veľkom počte rôznych zariadení v domácnosti s internetovým pripojením dnes stojí za zváženie výmena starého routeru za novší. Ak ho plánujete vymeniť za modernejší, ktorý zvládne aj novšie štandardy, máme pre vás zaujímavý tip od spoločnosti D-Link s Wi-Fi novej generácie.

Bezdrôtovú sieť  vylepšíte pomerne jednoducho pomocou nového routeru a Wi-Fi 6 je v tomto smere veľmi dobrá investícia. Často si to neuvedomujete, ale v bežnej domácnosti je už na Wi-Fi pripojených aj 20-30 zariadení. U nás doma je to extrém – narátal som s rôznymi žiarovkami, klimatizáciou a spínanými zásuvkami až 42 zariadení 😉. Mnoho z týchto zariadení využíva sieť aktívne a tak má router neustále niečo na práci.

Problémom starých routerov je, že nedokážu efektívne odosielať a prijímať pakety do mnohých zariadení súčasne. Preto bol vyvinutý štandard Wi-Fi 6, ktorého hlavným cieľom je pokryť väčšiu plochu a obslúžiť viac zariadení naraz bez toho, aby museli čakať na dáta „vo fronte.” Stará sa o to technológia MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output).

V redakcii sme mali možnosť otestovať 802.11ax router (Wi-Fi 6) D-Link DIR-X1860 so spomínanou  technológiou MU-MIMO a OFDMA. V balení nájdete samotný router, manuály, krátky LAN kábel na pripojenie napr. na optický model a samozrejme aj malý adaptér. Router má fixné antény, ktoré môžete rôzne otáčať, ale nie je možné ich odmontovať.

Predná strana obsahuje diódy signalizujúce stav – pripojenie na sieť, napájanie a frekvencie 2.4 a 5 GHz. Na zadnej strane nájdete port pre napájanie, tlačidlo na zapnutie a vypnutie, resetovacie tlačidlo, štyri LAN porty a jeden WAN port na pripojenie k internetu. Pridajte k tomu tlačidlo WPS a máte to, čo nájdete hádam u každého routeru na trhu ako základ.

V útrobách routera je dvojjadrový 880 MHz procesor. Papierové rýchlosti pri ideálnych podmienkach sú 574 Mbps na frekvencii 2.4 GHz a 1200 Mbps na frekvencii 5GHz. Router automaticky vyhodnotí, aké zariadenie je pripojené ku ktorej sieti, keďže obe frekvencie vysiela súčasne.

Router spoľahlivo pokryje aj väčší dom, teda pokiaľ ho rozumne umiestnite niekam do stredu. D-Link využíva rôzne techniky zosilňujúce signál tak, aby prešiel aj cez hrubšie steny a treba povedať, že to naozaj funguje. V klasickom panelákovom byte, kde navyše má každý sused minimálne jeden router vysielajúci nejaké rušiace signály, sme nemali problém prejsť s Wi-Fi cez 3 steny a signál bol stále dostatočne silný a spojenie stabilné a rýchle.

O bezpečnosť sa tu stará štandard 802.11 AES so 128-bitovým šifrovaním. Router má integrovaný firewall NAT, automatické aktualizácie firmwaru, možnosť zálohy, aj sprievodcu vytvorením VPN pre virtuálne privátne siete.

Všetko sa dá nastavovať v prehľadnom menu cez webové rozhranie, alebo pomocou mobilnej aplikácie pre iOS a Android. Cez mobil si viete nakonfigurovať sieť, vytvoriť rodičovskú kontrolu, vytvoriť účet pre hostí a teda komplexne spravovať pripojené zariadenia. Nachádza sa tu aj známy nástroj na meranie rýchlosti pripojenia Ookla a aj funkcie na šetrenie energie. Router podporuje aj hlasových asistentov Google a Alexa, takže môžete určité operácie vykonať hlasovým povelom – samozrejme v anglickom, alebo inom jazyku, ktorý poznajú asistenti.

Pri našom testovaní sme nenašli žiadne väčšie negatíva. Router fungoval spoľahlivo a citeľne sa zlepšilo aj pripojenie a rýchlosti v domácnosti. Pokiaľ sa teda nebránite investícii pár euro do nového Wi-Fi 6 zariadenia, choďte do toho. Cena D-Link DIR-X1860 sa v čase uzávierky pohybovala na úrovni 115 euro a router veľmi pozitívne hodnotia aj používatelia prostredníctvom diskusií na slovenských eshopoch.  Za nás môžeme tento model smelo odporúčať ako dobré riešenie s dobrým pomerom ceny a výkonu.

Viac informácií nájdete na stránkach D-Link.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej