ONLINE MAGAZIN

Honda sa snaží získať titul GUINNESS WORLD RECORDS™ za palivovú účinnosť 13 000 kilometrov dlhou jazdou naprieč Európou

Honda podrobí spotrebu svojho super účinného 1,6-litrového motora i-DTEC skutočnému testu v podobe 13 000 kilometrov dlhej jazdy naprieč všetkými 24 krajinami EÚ, s cieľom stanoviť nový svetový rekord GUINNESS WORLD RECORDS v palivovej účinnosti.

 

Small Diesel Engine

V pondelok 1. júna 2015 nasadnú dvaja členovia tímu európskeho výskumu a vývoja spoločnosti Honda do vozidla Honda Civic Tourer a vydajú sa na epickú cestu z belgického mesta Aalst. Budú smerovať do Holandska a Nemecka a potom cez celý kontinent v smere hodinových ručičiek, pričom ich cieľom je vrátiť sa o 25 dní, 25 júna, po absolvovaní plánovanej trasy dlhej 13 614 km.

Pokus o získanie titulu GUINNESS WORLD RECORDS je výsledkom niekoľkých nezávislých testov, ktoré potvrdili, že 1,6-litrový motor i-DTEC od Hondy v reálnych jazdných podmienkach neustále prekonával svoju uvádzanú palivovú účinnosť. V snahe znova zdôrazniť tento výkon a v duchu prekonávania výziev, ktorými je značka známa, si Honda stanovila cieľ ustanoviť svetový rekord GUINNESS WORLD RECORDS, o ktorý sa v Európe zatiaľ nik nepokúsil.

 

Na základe pravidiel pokusu o získanie titulu GUINNESS WORLD RECORDS musia byť počas celej cesty vo vozidle tí istí dvaja vodiči. Týmito vodičmi sú Fergal McGrath a Julian Warren z oddelenia výskumu a vývoja európskeho výrobného závodu spoločnosti Honda vo Swindone v Spojenom kráľovstve, ktorý sú kolegovia už 18 rokov. Obaja sa do tejto výzvy prihlásili dobrovoľne a každý deň najazdia v priemere 592 km za približne 7,5 hodiny.

 

Fergal McGrath a Julian Warren

 

Fergal McGrath hovorí: „Veľmi sa na pokus o rekord tešíme a zároveň sme obaja trochu nervózni z veľkosti úlohy, ktorá na nás čaká. Pred touto výzvou sme absolvovali množstvo plánovania a dúfame, že po návrate do Bruselu 25. júna bude výsledok úspešný. Najprv sa však budeme musieť popasovať so 170 hodinami za volantom.“

 

Oficiálny názov pokusu o získanie titulu GUINNESS WORLD RECORDS je „Najnižšia spotreba paliva – všetkých 24 susediacich krajín EÚ“, pričom hodnota sa bude merať v litroch na 100 km a v míľach na jeden galón počas celej cesty. V prípade úspechu bude rekord platiť pre všetky vozidlá vrátane modelov na hybridný a elektrický pohon. Na základe prísnych pravidiel pokusu o rekord musí vozidlo prejsť všetkými 24 krajinami, pričom sa ako potvrdenie absolvovania pokusu musia zhromažďovať dôkazy vrátane denníka spotreby a najazdenej vzdialenosti, záznamov z GPS, videí, fotografií a podpisov nezávislých svedkov.

 

S cieľom zaistiť presné monitorovanie trasy, času a najazdenej vzdialenosti bolo vozidlo vybavené sledovacím zariadením, ktoré poskytla spoločnosť TRACKER (člen korporácie Tantalum Corporation), zaoberajúca sa telematikou vozových parkov a vyhľadávaním ukradnutých vozidiel. Zariadenie bude v reálnom čase poskytovať informácie o trase výnimočnej kvality, aby spoločnosť Honda mohla poskytnúť kompletné a spoľahlivé automatizované dôkazy vo forme dát a splniť tak požiadavky stanovené organizáciou GUINNESS WORLD RECORDS. Fanúšikovia budú môcť dokonca sledovať priebeh pokusu a oboch jazdcov naživo na adrese http://www.tracker.co.uk/RealFuelChallenge.

 

Honda Civic Tourer

Vozidlo, ktoré pokus o rekord absolvuje, musí byť v každom ohľade štandardný model bez úprav, ktoré by mu poskytli výhodu. Túto podmienku preverí nezávislý svedok na začiatku a na konci pokusu o rekord. Vozidlo smie jazdiť len po cestách, preto nebude prechádzať Spojeným kráľovstvom, Írskom, Cyprom a Maltou, ktoré tvoria zvyšok 28 krajín EÚ. Nádrž vozidla sa musí pri každom tankovaní naplniť na maximum, aby vozidlo nezískalo neférovú výhodu v podobe zníženej hmotnosti.

 

Kate Saxton, manažérka oddelenia PR komunikácie pre Európu spoločnosti Honda Motor Europe hovorí: „Od uvedenia na trh v roku 2013 náš 1,6-litrový motor i-DTEC v modeloch vozidiel Civic, Civic Tourer a CR-V neustále prekonával hodnoty palivovej účinnosti na cestách a toto je možnosť podrobiť ho testu v obrovskom meradle. Sme si istí vynikajúcimi výsledkami a tímu želáme pri absolvovaní tejto výzvy veľa šťastia.“

Saxton
Kate Saxton, manažérka oddelenia PR
komunikácie pre Európu
spoločnosti Honda Motor Europe

24 krajín v abecednom poradí, ktorými povedie cesta: Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

 

Sledujte pokus Hondy o rekord a zapojte sa pod heslom #RealFuelChallenge

Mohlo by vás zaujímať:

Automobily Náš tip Radíme Vám

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prečo by ste mali pred cestou autom myslieť na reaktiváciu airbagov a opravu ABS

Bezpečnosť na ceste je dôležitá pre každého vodiča. A aj keď naše schopnosti a zdravý rozum zohrávajú pri správnom riadení veľkú úlohu, existujú technológie slúžiace na zvýšenie našej ochrany v prípade nehôd. Patria medzi ne airbagy a systém ABS, ktoré výrazne prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. Prečo by ste ich mali nielen pred cestou […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prinášajú pokoj mysli a starajú sa o vaše bezpečie počas cestovania

V dnešnej dobe je vozidlo pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou. Je to prostriedok, vďaka ktorému si môžete skrátiť cestu do práce, obchodu alebo školy, ale aj spôsob, ako spoznávať nové miesta a zažívať v nich príjemné dobrodružstvá. Pri tom všetkom však veľmi často zabúdame na jednu dôležitú vec, ktorou je kvalitný servis a údržba konkrétneho vozidla. […]

Čítať ďalej