ONLINE MAGAZIN

Nepodceňujte zvuk!

Vybrať správnu audiozostavu do domácnosti je pomerne náročná úloha. Obvykle vyberáme na základe nejakého rozpočtu (ceny) a snažíme sa nájsť to najlacnejšie riešenie v kategórii. Toto však nie je veľmi nevhodný spôsob špeciálne pri audio produktoch, kde sa vyplatí investovať aj viac.

Za ostatné desaťročia prechádza tzv. čierna technika pre domácnosti prakticky neprerušeným vývojom. Centrom domácej zábavy sa už pred rokmi stal televízor, ktorý v priebehu pár rokov geometricky zvýšil rozlíšenie obrazu, zväčšila sa obrazovka, ktorá je tenšia a zakrivená pre prirodzenejší pohľad, a v neposlednom rade je televízor stále inteligentnejší, takže svojou technologickou výbavou nahradí videoprehrávač, rekordér, set-top-box, a aj počítač s webkamerou.

Pri tomto vývoji však akosi zaostáva zvuková stránka. Kvalita zvuku sa síce zlepšila, no nejaká veľká evolúcia nenastala. Za vrchol domáceho kina sa stále považuje priestorový zvuk vo formáte 5+1 (výnimočne 7+1), ktorý si ale drvivá väčšina ľudí nevie správne nainštalovať a drahé zostavy využívajú v móde stereo. Do kvalitnej audiozostavy sa vyplatí investovať viac aj preto, že vám môže stále vydržať oveľa dlhšie než čokoľvek iné. Ak napríklad máte doma kvalitnú hoci aj 30 ročnú zvukovú aparatúru, nie je najmenší dôvod ju vymeniť, pretože stále ponúka špičkový zvuk, zatiaľ čo taký televízor, video, DVD a čoskoro aj Blu-ray…

Zvuk je oveľa dôležitejší na navodenie tej správnej atmosféry, než je obraz. Skúste si malý experiment – počúvajte chvíľu film bez obrazu a potom si ho pustite bez zvuku. Teraz už viete o čom hovoríme! Hudba je univerzálny jazyk. Hudbu počúva každý z nás – niekto menej, niekto viac. Hudbou si spríjemňujeme prácu, robí nám spoločnosť pri šoférovaní, aj pri chvíľach oddychu. Tak prečo si to kaziť zlým zvukom?

 


UE BOOM má prívlastok „sociálny reproduktor“. Pomocou aplikácie si totiž môžete dva spárovať s jedným mobilom a urobiť si kdekoľvek vlastnú párty. Dosah až 15 m, výdrž 15 hodín na jedno nabitie, naozaj kvalitný zvuk a navyše je aj odolný voči nárazom a vode, takže je vhodný aj pre párty na lyžiach, pri bazéne a outdoorové aktivity s hudbou.

Koľko reproduktorov?

Vybrať si treba rozhodne kvalitu pred kvantitou. Je oveľa vhodnejšie mať špičkové stereo ozvučenie, než 7.1 kanálový priestorový zvuk priemernej kvality. Vyberať treba aj podľa toho, na čo chcete zvukový systém najčastejšie využívať. Pokiaľ ste vášnivý fanúšik sci-fi, hororov, či moderných akčných filmov, bude pre vás viackanálový priestorový zvuk vhodnejším riešením, než veľké stereo. Ak ale hľadáte niečo primárne na prehrávanie hudby (ktorá je stále väčšinou len v dvojkanálovom stereo), ak holdujete skôr TV kultúre, romantickým filmom, telenovelám alebo filmovej klasike, kvalitnejší stereo systém oceníte oveľa viac než priestorový zvuk.

Špeciálne na počúvanie hudobných CD alebo MP3 je priestorový zvuk veľmi nevhodným riešením. Systém obvykle pozostáva z niekoľkých malých reproduktorov priemernej kvality, predimenzovaného basového subwooferu pre dunivé zvukové efekty a v snahe využiť všetky repro v priestore, morfuje dvojkanálové stereo do 5/7 satelitov, čo skresľuje výslednú skladbu.

 


Typická schéma ideálneho zapojenia priestorového 6-kanálového zvuku. Subwoofer sa pri tomto zapojení postaví niekam na zem do rohu miestnosti. Basové vlny sa šíria priestorom rovnomerne a preto nie je nutné špeciálne umiestnenie. V bežnej domácnosti však budete bojovať s postavením zadných satelitov.


Počítačové reproduktory, ako je napr. Logitech Z906 síce do obývačky moc nepatria, ale na priestorové ozvučenie filmov a ako doplnok pre hernú konzolu je to jedno z najrozumnejších riešení. Pri svojej cene sú silnou konkurenciou pre oveľa drahšie systémy domáceho kina.

 Káblami alebo bezdrôtovo?

Je moderné „odstrihnúť sa od káblov“ a využívať digitálny prenos zvuku. Veď všetko je dnes bezdrôtové, tak prečo to nevyužiť? Každé bezdrôtové zariadenie ale potrebuje napájanie, takže sa v praxi bez káblov ešte úplne nezaobídete. Existujú už síce indukčné nabíjačky, no aj tie potrebujú kábel a efektívny prenos energie zabezpečia len pri v úvodzovkách „kontakte“ s nabíjaným zariadením. Bezdrôtový prenos preto treba využívať len tam, kde to má naozaj zmysel a kde to prinesie aj potrebný komfort. V praxi to znamená napr. využitie bezdrôtového prenosu pri streamovaní hudby z mobilných zariadení, alebo pri prenose zvuku cez steny do ktorých nechcete vŕtať.

 

Veľmi šikovným doplnkom pre každý, aj veľmi starý audio systém je preto Logitech Bluetooth Adaptér, ktorý vytvorí most medzi bezdrôtovým bluetooth a tradičným drôtovým pripojením. Túto miniatúrnu krabičku môžete pripojiť na svoj zosilňovač / reproduktory a cez bluetooth ju sprárovať naraz až s troma BT zariadeniami – tablety, notebooky, mobily. Následne môžete z každého prehrávať hudbu na svojich veľkých repro bez nutnosti neustáleho prepájania a párovania.

 

O trochu zaujímavejšou možnosťou je využiť na prenos zvuku Wi-Fi. Spoločnosť D-Link prednedávnom predstavili Wi-Fi audio extender DCH-M225 „Music Everywhere“, ktorý dokáže streamovať hudbu priamo zo smartfónov a tabletov so systémom Android alebo iOS, a taktiež z počítačov alebo ľubovoľných prehrávačov médií pripojených k sieti, do každého aktívneho reproduktoru so štandardným 3,5 mm vstupným stereo konektorom. Po pripojení k sieti môže Music Everywhere streamovať hudbu dostupnú aj on-line napríklad z YouTube, či Spotify, alebo napríklad hudbu z vášho sieťového dátového úložiska. Toto malé zariadenie tak ponúka jednoduchý a cenovo výhodný spôsob, ako si užívať piesne, filmové soundtracky alebo zvuky z hier v naozaj špičkovej kvalite. S Music Everywhere môžu používatelia ľahko a rýchlo prispôsobiť svoje domovy na streamovanie zvukov.


 

Vďaka svojmu tvaru kompaktného zástrčkového adaptéru nezaberie zariadenie v domácnosti prakticky žiadne miesto. Môžete ho jednoducho zapojiť priamo do elektrickej zásuvky. Wi-Fi prenos cez router ponúka výrazne väčší dosah než napríklad reproduktory s Bluetooth, ktoré je zvyčajne nutné umiestniť do vzdialenosti maximálne tak 5 metrov od vysielacieho zariadenia. Ak chcete používať viac Wi-Fi audio extenderov, pripojených do Hi-Fi systémov v rôznych miestnostiach, môžete ich pomenovať napr. podľa miestností, v ktorých sú umiestnené, a pomocou smartfónu prepínať reprodukciu hudby z obývačky do kuchyne.

A ako bonus aj lepší Wi-Fi signál! Wi-Fi audio extender prináša nielen hudbu do každej miestnosti, ale zlepšuje aj pokrytie vášho domova bezdrôtovým Wi-Fi signálom. Vstavaný bezdrôtový repeater pre siete 802.11 n/g/b zosilňuje signál a zaručuje tak lepší prenos vďaka vysokej dátovej priepustnosti až 300 Mb/s. Zariadenie sa dá ľahko a rýchlo nastaviť buď pomocou WPS tlačidla alebo pomocou aplikácie QRS Mobile od spoločnosti D-Link pre Apple iOS a Android.

Na trhu sú tiež rôzne mobilné nabíjateľné mini reproduktory, no až na pár výnimiek kvalita zvuku nestojí za veľa. Dobrý zvuk potrebuje dobre navrhnutý box, v ktorom sa môže naplno rozvinúť a rozvibrovať molekuly vzduchu. Fyzika skrátka nepustí.

Logitech Bluetooth Adaptér premení ľubovoľný káblový audio systém na bezdrôtový bluetooth. Návod ako na to nájdete napr. tu:

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej