ONLINE MAGAZIN

Sony α5000: Najľahší hybrid na svete

Malý, praktický fotoaparát s vysokou flexibilitou (vďaka vymeniteľným objektívom)
Najľahší fotoaparát v kategórii digitálnych fotoaparátov s vymeniteľným objektívom a obrazovým snímačom APS-C
Snímač Exmor™ APS HD CMOS s rozlíšením 20,1 megapixelov (MPx)
Obrazový procesor BIONZ X pre profesionálne fotografie a záznam videa vo Full HD kvalite
Technológie NFC a Wi-Fi pre zdieľanie na jeden dotyk / diaľkové ovládanie z mobilu

Značka Sony je absolútnou špičkou v kategórii fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi. Dokazuje to aj aktuálnou novinkou Sony α5000, ktorá je najľahším fotoaparátom na svete v tejto kategórii. Vďaka kompaktnému a ľahkému telu môžete mať neustále pri sebe fotoaparát, ktorý vám na cestách poskytne vysoký výkon a flexibilitu snímania s vymeniteľnými objektívmi, podporenú snímačom Exmor APS HD CMOS s rozlíšením 20,1 MPx a obrazovým procesorom BIONZ X.

Model α5000 (oficiálne ILCE-5000) je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí nosia radi fotoaparát vo vrecku, avšak nechcú sa vzdať výhod a kvality vymeniteľného objektívu. Vyrába sa v elegantnej čiernej a módnej bielej. Kompaktné telo je síce rozmerovo menšie ako napríklad NEX-3N, no vďaka  väčšiemu gripu sa drží pohodlnejšie aj v porovnaní s väčšími fotoaparátmi. Veľký LCD displej s uhlopriečkou 7,5 cm je možné vyklopiť o 180°, čo umožňuje robiť zábery nielen od zeme, resp. ponad dav (napríklad na koncerte), ale vďaka nemu si bezproblémovo urobíte aj autoportrét.

Nový obrazový procesor BIONZ X sa na fotkách stará o vernejšie vykreslenie farieb, lepšiu redukciu šumu a realistické detaily v rýchlom spracovaní. V kombinácii so snímačom Exmor APS HD CMOS tak záberom α5000 nebudú chýbať najmenšie detaily s výborným dynamickým rozsahom. Vysoká citlivosť až 16 000 ISO vám pomôže zachovať na snímkach čo najviac detailov v prípadoch, kedy nemôžete alebo nechcete fotiť s bleskom. Sony α5000 rovnako výborne zvláda aj videá vo vysokom rozlíšení Full HD a formáte AVCHD. Na výber máte z dvojice nastavení: rýchle nastavenie 60i/50i pre dokonale plynulé akčné scény alebo pomalšie snímanie 24p/25p s tradičným filmovým vzhľadom.

Fotoaparát nasadzuje do boja o dokonalé portréty hneď niekoľko softvérových technológií. Efekt mäkkého tieňa pokožky vyhladzuje vrásky  a nedostatky, čo ocení najmä nežnejšie pohlavie. Overená detekcia tvárí a Smile Shutter zachytáva ľudí s úsmevom na perách vždy v správnom okamihu. Automatická kompozícia objektov pomáha orezať hotovú snímku tak, aby bola maximálne pôsobivá, a pritom nestranila nič na kvalite. Využíva pritom technológiu By Pixel Super Resolution. Samozrejme nechýba ani 13 rôznych obrazových efektov, ktorými môžete vaše snímky zatraktívniť.

S α5000 môžete fotografie ľahko zdieľať cez mobil. Fotoaparát sa vďaka technológiám NFC a Wi-Fi jednoduchým letmým dotykom spáruje so smartfónom alebo tabletom, resp. s akýmkoľvek zariadením s operačným systémom Android a podporou NFC. Jeden dotyk postačí aj na aktiváciu funkcie Smart Remote Control, ktorá umožňuje z mobilného telefónu na diaľku ovládať spúšť fotoaparátu a prezerať si nafotené snímky.

Fotoaparát Sony α5000 bude na Slovensku dostupný od marca 2014 v cene 500 eur (kit s objektívom 16-50 mm), resp. 750 eur (kit s dvojicou objektívov 16-50 mm a 55-210 mm).

Technické špecifikácie

ILCE-5000

Kompatibilné objektívy

Sony E-mount

Obrazový snímač Typ

APS-C type (23,5 x 15,6mm) Exmor APS HD CMOS

Rozlíšenie (efektívne)

Cca 20,1 megapixelov

Záznam (fotografie) Formát záznamu

JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver.2.3, MPF Baseline compliant), RAW (Sony ARW 2.3 format)

Záznam (video) Formát záznamu

AVCHD/ MP4

Média

Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, pamäťové kaarty SD, SDHC (UHS-I), SDXC (UHS-I)

Ostrenie Typ

AF s detekciou kontrastu

Kontrola expozície Typ merania

Evaluatívne meranie – 1200 zón

Citlivosť ISO  (Recommended Exposure Index)

Fotografovanie: ISO 100-16000 ekvivalent (krok 1/3 EV),

AUTO (ISO 100-16000, užívateľsky nastavený horný a dolný limit)

Video: ISO 100-6400 ekvivalent(krok 1/3 EV) / AUTO (ISO 100-6400 ekvivalent,  užívateľsky nastavený horný a dolný limit )

LCD displej Typ

7,5cm (3.0-type) TFT

Počet bodov

460 800 bodov

Nastaviteľný uhol

Cca 180 stupňov nahor

Wi-Fi Prezeranie v smartfóne

Áno

Odoslanie na počítač

Áno

Prezeranie na TV

Áno

NFC

Áno (diaľkové ovládanie na jeden dotyk, zdieľanie na jeden dotyk)

Audio Mikrofón

Zabudovaný stereo mikrofón

Reproduktor

Zabudovaný mono reproduktor

Rozmery (bez vyčnievajúcich častí)

Cca 109,6mm x 62,8mm x 35,7mm

Hmotnosť

Cca 210g (telo), Cca 269g (s batériou a Memory Stick PRO Duo)

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej