Tipy a triky – Ako si vybrať dobrú kávu

Len v Taliansku existuje cez 2500 certifikovaných pražiarní kávy, väčšina z nich neprekročí hranice svojho regiónu. Do Čiech a na Slvensko sa dovážajú stovky značiek kávy. Ako spoznať dobrú kvalitu za rozumnú cenu?Najlepšia káva je taká, ktorá vám chutí. V kaviarni si ju často môžete ochutnať, ale čo v obchode?
„Renomé značky je dôležité, s veľkosťou firiem prichádza záväzok dodržať kvalitu v obrovskom množstve, väčšina veľkých spoločností preto spracováva kávu v produkčných oblastiach a stráži si tú konštantnú kvalitu. Tá určuje cenu, veľmi kvalitnú kávu nekúpite lacno, skôr sa stáva opak, „vysvetľuje Tomáš Bilík. V ideálnom prípade kávu ochutnajte, alebo si nájdite svoju obľúbenú značku a tej sa držte.
Staňte sa majstrami
Správnu prípravu kávy a všetko, čo chcete o káve vedieť, sa dozviete tu na webe alebo na kurzoch skúsených baristov. Organizuje ich napríklad Petra Veselá v kaviarni a galérii v Jílovom pri Prahe U zlatého korálku (www.kavovekurzy.cz). Petra Veselá sa dvakrát stala majsterkou ČR v príprave kávy a napísala výpravnú Knihu o káve. Ambasador značky Catler Tomáš Bilík vedie kurzy prípravy kávy vo svojej kaviarni Dom kávy na pražskej Letnej (www.dumkavy.cz). Kávovar alebo mlynček si tu môžete rovno zakúpiť a Tomáš Bilík vám hneď ukáže, ako si na vašom stroji pripraviť cappucino, espresso alebo latté ako v kaviarni.
Skladovanie a prípravy kávy
Ak používate mletú kávu na prípravu espressa, potom ju skladujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe na chladnom, suchom mieste najdlhšie však jeden týždeň, pretože potom sa stráca jej aróma.
Najlepšia chuti a vône dosiahnete s kávou namletú tesne pred prípravou.
Zrnkovú kávu skladujte vo vzduchotesnej uzatvorenej nádobe na chladnom a suchom mieste a to najdlhšie jeden mesiac.
Mletú ani zrnkovú kávu nikdy neuchovávajte v chladničke ani v mrazničke.
Prúd vody
Dbajte na to, aby voda pri sparovaní kávy prúdila filtrom správnou rýchlosťou.
Ak je prúd vody pomalý, potom bude káva vytekať príliš dlho. Výsledkom bude tmavé a horké espresso s nevzhľadnou penou nejednotné farby na povrchu.
Ak je prúd vody príliš rýchly, potom káva vyteká iba krátko a nestačí získať správnu chuť a arómu, espresso bude vodnaté s malým množstvom riedkej peny na povrchu.
Prúd vody je možné upraviť použitím väčšieho alebo menšieho tlaku pri pretekaní kávy vo filtri a tiež hrubším alebo jemnejším namletím kávových zŕn.
Mletie kávy
Ak kupujete mletú kávu, potom jedine tú, ktorá je určená priamo pre prístroje na prípravu espressa / cappuccina. Ak si meliete kávu sami, mala by byť jemná, ale nie príliš, alebo dokonca práškovitá. Namletie kávy ovplyvňuje rýchlosť, akou voda preteká filtrom, a tým aj výslednú chuť a vzhľad pripraveného espressa.
Zdroj informácie a fotografie: