ONLINE MAGAZIN

Predstavujeme turistickú oblasť Znojemsko a Podyjí

Juhomoravská turistická oblasť Znojemsko a Podyjí kopíruje územie celého Znojemského okresu. Jeho južná hranica je zároveň štátnou hranicou s Rakúskom, ktorá v dobách minulého režimu patrila k najprísnejšie stráženým a uzavretým za tzv. železnou oponou. Aj preto sa práve tu dochovala civilizáciou neponičená príroda – tá najvzácnejšia pozdĺž rieky Dyje bola roku 1991 vyhlásená za Národný park Podyjí. Úzke asfaltové a štrkové cesty slúžiace skôr k rýchlemu presunu pohraničníkov sú dnes príjemnými a bezpečnými cyklotrasami, ak výletom na bicykli aj pešo láka po celom regióne hustá sieť značených trás.

Kraj je vyhlásenou vinárskou a ovocinárskou oblasťou, a tak sa cesty často vinú medzi preslnenými vinicami, prechádzajú obsypanými sadmi alebo lemujú úrodné polia. Rieky Dyje, Jevišovka a Rokytná, pre zmenu zvierajú skalnaté kaňony s romantickými vyhliadkami a prevládajúce listnaté lesy berú dych najmä na jeseň. Celá oblasť patrí k najteplejším častiam Českej republiky, kde sú len mierne zimy a ideálne podmienky na letnú dovolenku pri vode. Viacej informácií tu : https://znojmoregion.cz/cs/nas-region

 

Múzeum Terra Technica CHVALOVICE-HATĚ

Od roku 2017 je návštevníckym magnetom v areáli obrieho nákupno-zábavného areálu Family City (predtým Excalibur City) na hraničnom priechode Chvalovice-Hate aj Múzeum Terra Technica. Predstavuje najväčšiu kolekciu mechanických, elektrických a elektronických hudobných a zábavných prístrojov na svete!
Na svoje si v tomto obrovskom múzeu hudby a zábavy, na ploche 8.500 m², prídu všetci fanúšikovia pinballov a jukeboxov, ale aj milovníci hudobných hviezd či filmových hviezd strieborného plátna, komiksových superhrdinov, videohier aj automobilových veteránov. Exponátov je tu viac ako 3.500 – všetky sú funkčné a niektoré z nich môžete dokonca sami vyskúšať!

Viac informácií si možete pozrieťb tu: https://terratechnica.info/cs/

Vinársky náučný chodník Hroznová koza

Predposledná augustová sobota bude v slávnej vinárskej obci Vrbovec patriť Letnej noci vo vinici. Teplý letný večer, dobré víno, jedlo aj muzika… Môžete ochutnávať v malebnej pivničnej uličke uprostred vinohradov až do noci a priamo pod hviezdnou oblohou. Súčasťou programu bude aj tradičná vinárska slávnosť „zarážania hory“, kedy je vstup do vinohradu slávnostne označený vysokým zarazeným kolom na znamenie toho, že do viníc nemá až do vinobrania prístup žiadna nepovolaná osoba. Čas, kedy sú ukončené práce vo vinici a nastáva obdobie nerušeného dozrievania hrozna… A chýbať nebude ani Hroznová koza – legendami opradená patrónka viníc a vinárov.

Viac informácií, nájdete tu: https://lnk.sk/tuq4

Obec Slup a Renesanćný vodný mlyn

Na území obce Slup sa nachádza unikátna technická pamiatka – renesančný vodný veľkomlyn, so 4 funkčnými vodnými kolesami a mlynským náhonom zo 16. storočia. Pozoruhodná stavba je Národnou kultúrnou pamiatkou. Mlyn je samostatnou pobočkou Technického múzea v Brne, ktoré tu zaisťuje odborný dohľad aj prehliadky so sprievodcom. V roku 2009 tu bola otvorená nová expozícia Vývoj mlynárstva, za ktorú Technické múzeum v Brne získalo 1. miesto v odbornej súťaži Gloria Musaealis.
Jej súčasťou je mlynica s funkčnými strojmi, pohonom štyroch vodných kolies a exponáty mlecej techniky z rôznych historických období aj kútov sveta.

Viac informácií, nájdete tu: https://lnk.sk/atdo

Ručná výroba papiera

Tradičnú manufaktúrnu výrobu papiera, oživila Marcela a Karol Dávidovi v roku 1998 v Želeticiach len pár kilometrov severne od Znojma. Na námestí tejto vinárskej obce, nájdete pôvabné dedinské obydlie, žiariace modrobielou fasádou. Sídli tu rodinná Ručná papierňa Stará škola – svoje meno získala po predchádzajúcom pôsobisku. Pôvodne totiž sídlila skutočne v budove starej želetickej školy.

Viac inforacií, nájdete tu: http://www.handmadepaper.cz/

 

Hrad BÍTOV

Bítov je jedným z najstarších a najromantickejších hradov Českej republiky. Leží na ostrohu obtekanom riekou Želetavkou neďaleko sútoku s Dyjí. Zrkadlí sa vo vodách Vranovskej priehrady (vybudovanej roku 1934), ktorej vody zatopili prastarú obec Bítov v podhradí. Hrad bol založený v 11. storočí na mieste pôvodného slovanského sídliska a veľkomoravského hradiska, a to ako prvý z reťazca pevností, ktoré mali chrániť južnú hranicu přemyslovského štátu. Je pravdepodobne najstarším hradom celého moravsko-rakúskeho Podyjí.

Viacej informácií, nájdtete tu: https://hrad-bitov.cz/cs

Zámok UHERČICE

Jeden z najväčších zámockých areálov Moravy vstávajúci z popola. Kedysi honosné sídlo zdevastované za minulého režimu prechádza vzorovou pamiatkárskou obnovou a opäť uchvacuje. Rozľahlý zámocký areál zahŕňa obytné a reprezentačné priestory aj hospodárske budovy a tvoria, spolu so záhradami a parkami, významný krajinotvorný súbor. Vznikol na mieste pôvodnej
gotickej pevnosti zo sklonku 15. storočia. Približne na tom istom obdĺžnom pôdorysu prebehla okolo polovice 16. storočia prestavba tvrdze na renesančný zámok, dodnes v jadre zachovaný a tvoriaci východná časť komplexu. Vďaka rôznym stavebným a umeleckým epochám, ktoré sú do histórie Uherčic vpísané dodnes, je zámok niekedy označovaný ako „učebnica slohov“. Bohatá umelecká výzdoba interiérov sa napriek čiastočnému narušeniu zachovala vo veľmi autentickej podobe.

Viacej informácií, nájdtete tu: https://www.zamek-uhercice.cz/cs

Vranovská priehrada

Vranovská priehrada patrí k najteplejším a najčistejším vodným nádržiam v ČR a tunajší Holiday park Vranovská pláž je pravidelne hodnotený ako jeden z najlepších a najlepšie vybavených kempingov.

Vodná nádrž Vranov, býva prezývaná „Moravský Jadran“, a to úplne právom. Obľúbená rekreačná oblasť láka už desiatky rokov svojou malebnosťou, kvalitou vody, zachovalou prírodou aj turistickými možnosťami. Je ideálnou destináciou na trávenie dlhšej letnej dovolenky alebo len krátkodobý pobyt spojený s kúpaním, vodnými športmi či vyhliadkovými plavbami na výletných lodiach. Okolitá krajina má romantický charakter umocnený bujnými lesmi a skalnými zrázmi, z ktorých sa otvárajú dych vyrážajúce vyhliadky. Nechýbajú ani verejnosti prístupné hrady, zámky a rozoklané zrúcaniny, ktoré môžete vďaka hustej sieti značených trás pre peších aj pre cyklistov obdivovať aj zo sedla bicykla.

Viacej informácií, nájdtete tu:  https://www.vranovska-plaz.cz/cs/

Informácie o turistickych destinaciach a možnostiach oblasti oblasti  Znojemsko a Podyjí nájdete na stránke:

https://znojmoregion.cz/

ZnojmoRegion, z. s., je jedinou certifikovanou destinační společností zastupující turistickou oblast Znojemsko a Podyjí.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Osobnosti Lines outdoor Príroda Šport

Pádlovali sme s Jiřím Prskavcom po rieke Sázava

Koncom leta sme sa rozhodli, spolu s ďalšími kolegami novinármi, navštíviť Českú republiku. Sme milovnici vodných športov, takže voľba padla na rieku Sázavu a jej blízke okolie. Táto oblasť je z pohľadu turistiky veľmi atraktivna. A keďže väčšina  z nás má v obľube aj outdoorové športy, využili sme aj možnosť vyskúšať si, aké  to je […]

Čítať ďalej
Cestovanie Novinky

Priamym letom na Madeiru. Prvý let do Funchalu štartuje z Bratislavy

Z bratislavského letiska dnes odleteli prví cestujúci na portugalský ostrov Madeira. Na slávnostnom otvorení historicky prvého priameho spojenia do Funchalu sa zúčastnili zástupcovia Letiska M. R. Štefánika Bratislava a cestovnej kancelárie Čedok, ktorá túto novú destináciu zaradila do svojej ponuky a rozšírila tak letnú sezónu o ďalšiu obľúbenú lokalitu. Cestujúci sa po približne štyri a […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Náš tip Radíme Vám

Základná výbava každej plánovanej cesty autom, ktorú mnohí podceňujú: PZP

Pri plánovaní cesty autom si mnohí vodiči dávajú pozor na rôzne aspekty ako sú bezpečnostné vybavenie vozidla, plánovanie trasy alebo zásoby. Jedným z najdôležitejších aspektov, ktorý však často zostáva opomínaný, je povinné zmluvné poistenie (PZP). Toto krytie je pritom základnou súčasťou každého automobilu, a jeho správne pochopenie a zabezpečenie je zásadné pre každú vašu cestu. […]

Čítať ďalej